StoryEditor

Jasnejšie obrysy reformy OSN

16.05.2005, 00:00

Nemecko, Japonsko, Brazília a India -- štáty, ktoré sa v rámci reformy OSN snažia o získanie miesta stáleho člena Bezpečnostnej rady tejto organizácie -- spojili sily a reformu chcú presadzovať sústredenejšie. Rozhodnutie o rozšírení najvplyvnejšieho orgánu OSN môže pritom padnúť už v najbližších dňoch.
Ako Handelsblatt zistil z diplomatických zdrojov, táto štvorica sa napriek varovaniu zo strany niektorých mocností s právom veta už dohodla na texte rezolúcie, ktorú predloží Valnému zhromaždeniu OSN. Dokument údajne obsahuje požiadavku, aby sa o reforme hlasovalo práve na tomto globálnom fóre. Nutná dvojtretinová podpora (z celkového počtu 191 členských štátov) sa vraj už považuje za istú.
Iniciatíva uvedených štvorice smeruje zjavne proti mocnostiam s právom veta v dnešnej Bezpečnostnej rade, medzi ktoré patria aj USA -- tie sa v minulých týždňoch už vyslovili proti akémusi "čiastkovému" hlasovaniu a proti "umelého časovému tlaku". Napriek tomu sú však šance uvedených štyroch krajín na presadenie myšlienky rozšírenia v súčasnosti veľké. Aj generálny tajomník OSN Kofi Annan sa už vyslovil v tom zmysle, že ak sa nedosiahne zhoda, v nutnom prípade bude treba reformu presadiť väčšinovým rozhodnutím.
Skupina štyroch štátov si podporu pre svoje plány chce zabezpečiť trojstupňovým hlasovaním. V prvej rezolúcii by šlo len o princíp rozšírenia, ako aj o kontinentálne či oblastné rozdelenie kresiel. Nijaké názvy krajín by sa ešte neuvádzali. "To by malo umožniť súhlas s rezolúciou aj tým štátom, ktoré by eventuálne mali námietky proti tomu či onomu z kandidátov," tvrdí jeden zo znalcov pomerov.
Návrh predpokladá, že počet členov BR OSN vzrastie z 15 na 25. Po dvoch nových stálych členoch by nominovala Afrika a Ázia, po jednom Európa a Latinská Amerika. Aby návrh získal aj podporu 23 stredo- a východoeurópskych štátov, tvorcovia návrhu mienia tejto skupine navrhnúť trvalé miesto nestáleho člena BR OSN, s dvojročnou obmenou.
Návrh počíta s tým, že aj noví stáli členovia BR OSN by disponovali právom veta. Jeho používania by sa však vopred zriekli až dovtedy, kým sa neprijme nová všeobecná dohoda v tejto otázke. Tento kompromis vychádza v ústrety doterajším piatim stálym členom BR OSN s právom veta, ktoré sa ho nechcú vzdať.
Kto konkrétne by sa stal členom rozšírenej BR OSN, by sa rozhodlo v druhej rezolúcii. V tomto prípade je možné aj jednotlivé hlasovanie, ak by sa napríklad prihlásili viac ako dvaja africkí kandidáti.
Tretia technická rezolúcia by obsahovala potom návrhy konkrétnych zmien v Charte OSN. Formálne by len pre ňu bola potrebná dvojtretinová väčšina. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:20