StoryEditor

Portréty lídrov strán

02.06.2006, 00:00

Mirek Topolánek, ODS
Trochu nevýrazný; jeho politický um Česi všeobecne nehodnotia príliš vysoko. Sám namieta, že je neprávnom podceňovaný. Je proti veľkej koalícii so sociálnou demokraciou, hoci niektorí politológovia za istých okolností takýto vývojom nevylučujú. V predvolebných televíznych dueloch s protivníkmi nezanechal u divákov najlepší dojem, lebo jeho argumentácia pôsobí prvoplánovo. Nemusí však byť zlým premiérom. Prirodzeným partnerom na Slovensku je SDKÚ-DS.

Jiří Paroubek, ČSSD
Niekedy "buldozér", niekedy "pragmatik", v každom prípade človek, ktorý si za rok v premiérskej funkcii získal autoritu - vo vlastných radoch i v opozícii. Za jeho éry česká sociálna demokracia vstala z mŕtvych, v rebríčkoch podpory dobehla občianskych demokratov. Paroubek má za sebou dobré ekonomické výsledky, hoci protivníci mu vyčítajú, že je hluchý a slepý k reformám. Podobný program má na Slovensku Smer-SD.

Vojtěch Filip, KSČM
Pod jeho vedením v podstate nereformovaní komunisti sa dostali bližšie k priamemu podielu na moci. Ak to bolo vhodné, jej poslanci hlasovali so sociálnymi demokratmi. O ich podpore prípadnej menšinovej vláde ČSSD nikto nepochybuje, aj keď premiér Paroubek vyhlasuje, že vládnu s nimi nevytvorí. Táto alternatíva naháňa pravici evidentný strach, sám Filip ju však považuje za rovnocennú iným riešeniam. Politickým partnerom u nás je KSS.

Miroslav Kalousek, KDÚ-ČSL
Jasný líder kresťanských demokratov, aj keď o tom mnohí pochybovali. Zohral významnú úlohu pri zosadení predchádzajúceho premiéra Stanislava Grossa. Prieskumy voličskej priazne naznačujú zatiaľ najhoršie volebné výsledky. Koaličný potenciál oslabuje istá nevypočítateľnosť krokov a nemôže v ateisticky orientovanej spoločnosti počítať s výrazným nárastom preferencií. Obdobou na Slovensku je KDH, ktoré však zďaleka nevyužíva výrazne katolické prostredie.

Martin Bursík, Zelení
Spája v sebe presvedčeného ekológa a liberálneho ekonóma a dobre sa hodí do politického televízneho veku. Korunný princ volieb alebo iba nafúknutá bublina? Vylúčiť sa nedá nič, ani výsledok pod hranicou piatich percent. Ak však bude opak pravdou, z českých Zelených a z ich predsedu osobne bude žiadaný partner v rokovaní o zložení novej vlády. Ako osoba má vraj veľkú politickú perspektívu. Podobným straníckym zoskupením na Slovensku je Slobodné fórum.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 10:22