StoryEditor

Annan chce lepšie vyzbrojené modré prilby

27.05.2005, 00:00
Prípadov nasadenia mierových síl OSN v dnešnom rozbúrenom svete je čoraz viac - pomáhajú na Haiti i v Kongu, na Balkáne i na Kaukaze, na Cypre i na Blízkom východe. Spolu ide o sedemnásť operácií a početný stav medzinárodných jednotiek pod vlajkou OSN dosahuje až 65-tisíc osôb.

"Konjunktúra" mierových misií však privádza svetovú organizáciu aj do mnohých problémov - aktuálna potreba týchto síl omnoho prevyšuje kapacitné i finančné možnosti svetového spoločenstva. "Nemali by sme príliš rýchlo rásť ani sa príliš rozširovať," tvrdí Jean-Marie Guéhenno, riaditeľ oddelenia OSN pre mierové operácie.
Generálny tajomník OSN Kofi Annan však v súčasnosti hľadá riešenie. V rámci uvažovanej reformy OSN mieni reformovať aj jej mierové sily tak, aby zodpovedali podmienkam 21. storočia. Annan sa sťažuje predovšetkým na chronický nedostatok kvalifikovaného personálu. Väčšina vojakov totiž pochádza z krajín, ktoré udržiavajú masovú neprofesionálnu armádu, ako sú Bangladéš, India či Pakistan. V dôsledku toho jednotky OSN sa na mnohých miestach len pasívne prizerajú nebezpečnému vývoju a sú sotva schopné zasiahnuť. Bohaté štáty s moderne vyzbrojenými armádami sa držia v úzadí. Podľa údajov z newyorskej centrály Francúzsko vyslalo do mierových jednotiek len 403 vojakov; Veľká Británia 284 a USA jedenásť!
Annan teraz členské štáty OSN vyzval, aby v tomto smere vytvorili strategické rezervy. Nepoužíva síce termín "existujúce jednotky", ale podľa mnohých znalcov by riešením bolo práve vytvorenie pohotovostných síl, ktoré by boli schopné rýchleho nasadenia. Pravda, príslušné zámery sú zatiaľ len v "počiatočnom štádiu", povedal na túto tému jeden z vysokopostavených diplomatov OSN.
Problém zostruje nedostatok financií. V súčasnosti OSN vynakladá na mierové misie ročne asi 2,2 mld. dolárov. Pretože na osobitnom fonde ich toľko nie je, OSN sťahuje nutné prostriedky z iných projektov - ale zdroje chýbajú potom tam. Dobrému menu "modrých prilieb" nepomohol ani škandál v Kongu, kde sa vojaci mierových síl zaplietli do sexuálneho škandálu. Annan razí teraz stratégiu nulovej tolerancie proti akémukoľvek porušovaniu zákonov vojakmi OSN.
Medzitým už inicioval vytvorenie osobitnej komisie, ktorá by riadila a koordinovala činnosť mierových síl. Takýto orgán je podľa neho potrebný aj preto, že riešenie mnohých konfliktov vo svete trvá i desaťročia. Až päť z terajších sedemnástich operácií je už starších ako tridsať rokov. (hn/gaf)

Jednotky OSN a dnešný svet
Misie.
Od roku 1948 zasahovali mierové sily OSN asi na šesťdesiatich miestach celej zemegule. Zahynulo ich pritom asi dvetisíc. Aktuálne v nich slúži 65-tisíc osôb - vojakov, policajtov i civilov. Dnes pomáhajú pri nastolení trvalého mieru na sedemnástich miestach, kde ešte donedávna zúrili boje.
Rozsah. Najväčšia súčasná operácia má skratku MONUC - v Konžskej demokratickej republike je asi šestnásťtisíc modrých prilieb. V Libérii (UNMIL) je vojakov OSN len o tisíc menej. Na treťom mieste je južný Sudán, kam svetová organizácia vyslala desaťtisíc príslušníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 04:27