StoryEditor

Francúzsko si chce imigrantov vyberať

04.01.2006, 23:00
Mesiac po nepokojoch na francúzskych predmestiach splnil minister vnútra Nicolas Sarkozy sľub o zvýšení kontroly prisťahovalcov. V polovici februára predstaví vláde návrh nového zákona, ktorý má radikálne zmeniť imigračnú politiku krajiny. Sarkozy tak odpovedá na požiadavku prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý po ukončení vzbury vyjadril želanie "čo najúčinnejšie bojovať proti ilegálnej imigrácii".

Mesiac po nepokojoch na francúzskych predmestiach splnil minister vnútra Nicolas Sarkozy sľub o zvýšení kontroly prisťahovalcov. V polovici februára predstaví vláde návrh nového zákona, ktorý má radikálne zmeniť imigračnú politiku krajiny. Sarkozy tak odpovedá na požiadavku prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý po ukončení vzbury vyjadril želanie "čo najúčinnejšie bojovať proti ilegálnej imigrácii".
Denník Le Monde cituje dôverné inštrukcie Claude Guenáta, šéfa Sarkozyho kabinetu, ktorý deň pred Vianocami načrtol štyri ciele: lepšie zvládať rodinnú imigráciu, uprednostňovať študentov a ľudí v aktívnom veku, bojovať proti zneužívaniu procedúr a sprísniť kontrolu chorých cudzincov.

Nové kategórie
Pracovný návrh hovorí prvýkrát o pracovnej imigrácii. Zahraniční študenti s mimoriadnymi výsledkami budú mať možnosť ostať v krajine niekoľko rokov po dokončení štúdií a pracovať. Francúzsko si zároveň vyhradí právo ponúknuť pracovné príležitosti zahraničným pracovníkom v oblastiach, kde mu chýba domáca sila. V prípade, že o prácu prídu, stratia automaticky nárok na prechodný pobyt a budú sa musieť vrátiť domov. Úrady budú takýmto imigrantom vystavovať trojročný, obnoviteľný prechodný pobyt a pracovné povolenie. Povolenie má zatiaľ pracovný názov "schopnosti a talent" a dostávať ho budú cudzinci, "u ktorých je predpoklad, že sa budú vďaka svojim schopnostiam a talentu pozoruhodným spôsobom podieľať na rozvoji francúzskej ekonomiky a vyžarovaní Francúzska vo svete".

Vybraná imigrácia
Nový text tak ukončí dvadsať rokov starú prax, na základe ktorej mohol aj ilegálny imigrant požiadať po 10 rokoch pobytu vo Francúzsku o regularizáciu situácie. Podobne tvrdo budú úrady dohliadať na možnosť cudzincov dostať sa do krajiny na základe rodinných zväzkov. Podľa navrhnutého dokumentu budú musieť v budúcnosti žiadatelia o život v krajine preukázať, že majú "trvalé a intenzívne rodinné zväzky počas posledných päť rokov". Ministerstvo vnútra tak chce predchádzať prípadom z minulosti, keď sa do Francúzska dostali na základe pozvania od vzdialeného príbuzného desiatky bratrancov, ktorí sa s usadenou rodinou v krajine ani nepoznali.

Chorí a mladí
Sarkozy povedal, že z imigrácie chce len to najlepšie. Deti a chorí cudzinci budú mať vstup do krajiny sťažený. Postihnutí uchádzači o prechodný alebo stály pobyt budú môcť do Francúzska prichádzať iba vtedy, ak "ich zdravotný stav vyžaduje ošetrenie alebo liečbu, ktorú im nemôže poskytnúť krajina ich pôvodu".

Republikánska integrácia
Podobne ako Veľká Británia aj Francúzsko zavedie pre cudzincov, ktorí sa chcú v krajine trvalo usadiť, skúšky zo znalostí francúzskej kultúry, politiky, histórie a jazyka. Cieľom vlády je položiť v krajine základy na úspešnú integráciu a zabrániť vo vytváraní etnicko-kultúrnych get na predmestiach. Francúzsky návrh zákona kopíruje opatrenia, na ktorých sa v minulosti dohodli členské štáty únie. Zatiaľ čo boj proti ilegálnej imigrácii na vonkajších hraniciach EÚ patrí medzi priority Bruselu, prijímanie legálnych imigrantov ostáva vo veľkej miere závislé od jednotlivých vlád.

"Rasistický návrh"
Napriek tomu, že zákon sa vo veľkej miere inšpiruje európskou legislatívou, ktorá sa dá len ťažko považovať za preferenčnú, viaceré vplyvné asociácie - predovšetkým charitatívna Cimade - označili návrh za "rasistický a neľudský". V spoločnom vyhlásení organizácií pracujúcich s imigrantmi sa píše o "potláčaní základných ľudských práv". Vládu vyzývajú, aby zákon, ktorý považujú za "novú etapu vo vojne proti cudzincom", neprijala. Kritici upozorňujú, že Francúzsko prispeje otvorením legálnej imigrácie k intelektuálnemu a technologickému ochudobňovaniu zaostalých krajín, ktoré vzdelaní a kvalifikovaní ľudia opustia, aby sa usadili v Európe alebo USA.

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komu poslúžia zálohy na PET obaly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 03:28