StoryEditor

Josep Borrell: Dohoda by za britského predsedníctva bola ťažšia

16.06.2005, 00:00
Podľa oficiálnych výpovedí sú šance pre dohodu zlé. Existuje nebezpečenstvo sporu o symboly. Ale osobne považujem dohodu napriek všetkému za možnú. Pravda, posun v stanoviskách musia urobiť všetci. Prijať kompromis o finančnom rámci za britského predsedníctva EÚ bude oveľa ťažšie.

Existuje ešte šanca, že sa na nadchádzajúcom vrcholnom rokovaní predstaviteľov štátov EÚ podarí prijať dohodu o finančnom rámci na roky 2007 - 2013?
- Podľa oficiálnych výpovedí sú šance pre dohodu zlé. Existuje nebezpečenstvo sporu o symboly. Ale osobne považujem dohodu napriek všetkému za možnú. Pravda, posun v stanoviskách musia urobiť všetci. Prijať kompromis o finančnom rámci za britského predsedníctva EÚ bude oveľa ťažšie.

Mnohí európski poslanci vidia v stroskotaní dohody o finančnom rámci príležitosť pre Európsky parlament, ktorý by tak získal väčšiu moc - práve tento orgán by potom určoval každoročný rozpočet EÚ.
- Prihováram sa za to, aby parlament rozhodoval o európskych financiách na základe všeobecne prijatého rámca. Inak hrozí každoročný konflikt medzi troma európskymi inštitúciami - komisiou, parlamentom a radou ministrov. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabránili konfliktu inštitúcií.

Je nutné reformovať spoločnú agrárnu politiku?
- Existuje niekoľko rozpočtových oblastí, ktoré si treba dobre premyslieť. Teraz mám na mysli predovšetkým tzv. britský rabat. Dohodu o ňom zainteresované strany prijali pred rokmi, keď spoločenstvo vyzeralo úplne inak. Ale súčasne treba zohľadniť aj pozíciu britského premiéra Tonyho Blaira. Bez rabatu by britský príspevok do EÚ mnohonásobne prevýšil príspevok Francúzska. Je samozrejmé, že agrárna politika si vyžaduje reformu. Problémom je však kompromis, dohodnutý v roku 2002. Ten určil štruktúru výdavkov do budúcnosti. Nemožno ho jednoducho vyhlásiť za neplatný. My - Európsky parlament - navrhujeme, aby sa zaviedla možnosť kryť agrárne výdavky aj z národných zdrojov.

Musí sa v otázke agrárnych subvencií zmeniť pozícia francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca?
- Všetci musia urobiť posun v názoroch, to je zmysel rokovania. Ale netlačte ma k tomu, aby som teraz na pranier vystavil nejaký konkrétny štát.

Čoraz viac štátov sa odkláňa od myšlienky ratifikovať európsku ústavu. V podobnom duchu vystúpil napríklad aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Aké je stanovisko Európskeho parlamentu?
- K tomu najprv toľko: úplné zastavenie ratifikačného procesu nepožaduje zatiaľ ani jedna krajina - ani Veľká Británia nie. Veľká väčšina poslancov Európskeho parlamentu si želá, aby proces ratifikácie pokračoval. Ale - na druhej strane - práve tak je väčšina poslancov za jeho spomalenie. V tomto zmysle sa už vyjadrili európske ľudové strany, liberáli i zelení. Považujem to za rozumné. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:19