StoryEditor

Blairove plány našli v Rusku podporu

14.06.2005, 00:00
Britský premiér Tony Blair začal svoju turné po krajinách skupiny G8, ktorého hlavným cieľom je získať podporu pre svoje plány týkajúce sa klimatických zmien a pomoci Afrike, úspešne. Po stretnutí s ruským prezidentom Putinom, prvou zastávkou na turné, vyjadril britský premiér spokojnosť nad dosiahnutím progresom.

Britský premiér Tony Blair začal svoju turné po krajinách skupiny G8, ktorého hlavným cieľom je získať podporu pre svoje plány týkajúce sa klimatických zmien a pomoci Afrike, úspešne. Po stretnutí s ruským prezidentom Putinom, prvou zastávkou na turné, vyjadril britský premiér spokojnosť nad dosiahnutím progresom. Celé Blairovo snaženie má vyústiť v júlovom stretnutí lídrov G8, ktoré sa uskutoční práve v škótskom Gleneagles.

Ešte veľa vyjednávania
"Plne podporujeme myšlienky britského predsedníctva a predsedu vlády... na nadchádzajúcom summite," vyhlásil po stretnutí Vladimír Putin. Pozitívne sa vyjadril aj k plánu na odpustenie dlhov africkým krajinám, aj keď ich tento krok podmienil rozvojom demokracie v jednotlivých krajinách. Ruský premiér ešte dodal, že okrem Afriky by rád upriamil pozornosť aj na štáty bývalého Sovietskeho zväzu, z ktorých mnohým bráni v rozvoji práve podobne ako africkým krajinám splácanie vysokých dlhov.
Tony Blair sa z dosiahnutého pokroku potešil, no podľa jeho vlastných slov bude ešte "veľa vyjednávania". Za dobré znamenie označil tiež výsledky víkendového stretnutia ministrov financií G8, ktoré hovoria o 100-percentnom odpustení dlhov 18 africkým krajinám.
Analytici pred stretnutím uvažovali, do akej miery a či vôbec sa britský premiér v rozhovore s Putinom dotkne aj otázky dodržiavania ľudských práv v Rusku. Podľa agentúry Reuters nebolo úplne jasné, nakoľko zaujal Blair kritický postoj, zrejme však dal prednosť hlavným cieľom svojej cesty. Včera večer sa mal ešte stretnúť s nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, dnes ho čaká návšteva Francúzska a Luxemburska.

Problém číslo 2: klimatické zmeny
Okrem pomoci afrických krajín je ďalšou veľkou témou britského predsedníctva G8 aj problém globálnych klimatických zmien. V tejto otázke bolo včera z Blaira cítiť optimizmus.
"Ohľadne klimatických zmien je idea, aby sme vyvinuli teraz plán pre budúcnosť, ktorá umožní rast ekonomík environmentálne udržateľnou cestou," povedal britský premiér. V tejto téze ho včera podporil aj Putin: Blairove myšlienky označil ako "veľmi blízke ruskému prístupu". V riešení tohto problému sa zdá stále kľúčový Kjótsky protokol o znižovaní skleníkových plynov, medzi ktorých odporcov patrí aj jeden z najväčších znečisťovateľov - Spojené štáty. Vladimír Putin sa ohľadne ich postoja k dohovoru vyjadril, že "je dôležité pracovať tiež s krajinami, ktoré nepristúpili k procesu". Samotné Rusko však podpísalo Kjótsky protokol len minulý rok, keď predtým bolo dlhodobo odporcom tejto dohody.
Včera sa ohľadne problému klimatických zmien vyjadrili aj predstavitelia Svetovej banky. Tí v reakcii na výzvu ministrov financií G8, aby povzbudzovali náklady investícií v environmentálne "čistejšej" energetickej infraštruktúre, vyhlásili, že predostrú problém na výročnom zasadnutí v septembri. Ken Newcombe, poradca Svetovej banky pre udržateľný rozvoj, vyjadril z výzvy nadšenie. "Myslím si, že prospekty sú dobré a môžeme spraviť prvý krok na našom výročnom stretnutí," povedal pre Reuters Newcombe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:25