StoryEditor

Čo neviete o právomoci Súdneho dvora

26.07.2006, 00:00

Prečo bol založený Súdny dvor Európskych spoločenstiev?
-- Štáty únie vydávajú svoje vlastné právne normy, vlastné zákony, nariadenia, smernice a rozhodnutia. Na to, aby sa právo dodržiavalo, porozumelo a uplatňovalo rovnakým spôsobom vo všetkých členských štátoch, je však nevyhnutná súdna inštitúcia.
Touto inštitúciou je Súdny dvor Európskych spoločenstiev. Je zložený z troch súdov: Súdny dvor (vytvorený roku 1952), Súd prvého stupňa (vytvorený roku 1988) a Súd pre verejnú službu (vytvorený roku 2004).
Hlavnou úlohou Súdneho dvora je vykladať právo Spoločenstva jednotným spôsobom a rozhodovať o jeho platnosti. Okrem iného odpovedá na otázky vnútroštátnych sudcov.
Judikatúra Súdneho dvora Európskych spoločenstiev --- spolu so zmluvami, nariadeniami, smernicami a rozhodnutiami -- predstavuje právo Spoločenstva.
Dotýka sa judikatúra Súdneho dvora európskych občanov?
-- Áno, právo Spoločenstva sa veľmi úzko týka občanov v rôznych sférach ich činností. Veľmi veľa noriem vnútroštátneho práva má svoj pôvod v práve Spoločenstva, či už ide o oblasť pracovného práva, životného prostredia, ochrany spotrebiteľov, voľného pohybu tovarov alebo slobodného poskytovania služieb. Okrem toho má právo Spoločenstva prednosť pred vnútroštátnym právom a uplatňuje sa vo všetkých členských štátoch.
Ako sa dozviem, či sa na môj právny problém vzťahuje právo Spoločenstva a či má Súdny dvor alebo Súd prvého stupňa právomoc na jeho prejednanie a rozhodnutie?
-- Vo všeobecnosti je potrebné požiadať o názor odborníka (napríklad advokáta), ktorý preskúma, či ide o problém súvisiaci s právom Spoločenstva.
V mojej právnej veci som neuspel v poslednom stupni vnútroštátneho súdnictva. Môžem podať opravný prostriedok na Súdny dvor?
-- Nie, za tohto predpokladu v žiadnom prípade nie je možné podať opravný prostriedok na Súdny dvor. Súdny dvor nie je odvolacím orgánom vo vzťahu k rozhodnutiam, ktoré vydali sudcovia vnútroštátnych súdov. Súdny dvor nemôže nikdy zrušiť ani zmeniť rozhodnutia vydané vnútroštátnymi súdmi.
Má každý občan prístup k Súdnemu dvoru Európskych spoločenstiev?
-- Áno, každý občan má možnosť prístupu k Súdnemu dvoru alebo k Súdu prvého stupňa, a to dvoma spôsobmi: priamo a nepriamo.
Túto možnosť má v prvom rade vtedy, keď je vec prejednávaná vnútroštátnymi súdmi. Pokiaľ sa vnútroštátny sudca stretne s právnym problémom, ktorý sa týka práva Spoločenstva, môže, a niekedy musí, prerušiť konanie a podať návrh na začatie prejudiciálneho konania, ktorým požiada Súdny dvor o výklad alebo kontrolu zákonnosti právnej normy Spoločenstva. Občan tak má prístup k Súdnemu dvoru prostredníctvom tohto konania.
Občan môže aj priamo napadnúť rozhodnutie vydané inštitúciou Spoločenstva pred Súdom prvého stupňa. Na to je potrebné, aby mu bolo rozhodnutie určené (teda aby bol jeho adresátom), alebo aby sa ho daný akt priamo a osobne týkal.
Jednotlivec však na súd Spoločenstva nemôže podať žalobu proti inej osobe (ani fyzickej, ani právnickej) alebo proti členskému štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 14:33