REUTERS/Albert Gea
StoryEditor

Rajoy pricestoval do Barcelony. Vyzval na obnovenie demokracie

12.11.2017, 13:59
Autor:
ČTKČTK
Šéf španielskej vlády prišiel pred decembrovými voľbami vyjadriť podporu jeho kandidátom.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes prišiel do Barcelony a sľúbil návrat demokracie do Katalánska. Zároveň vyzval tamojšie firmy, aby neodchádzali inam. Konzervatívny premiér je v autonómnom regióne prvýkrát od doby, keď nad ním centrálna vláda v Madride po vyhlásení nezávislosti katalánskym parlamentom koncom októbra prevzala správu. Tento týždeň potom španielsky ústavný súd deklaráciu nezávislosti anuloval.

Rajoy prišiel do Barcelony v búrlivej dobe. Proti uväzneniu niekoľkých členov zosadenej katalánskej vlády protestovalo v sobotu v Barcelone na 750-tisíc ľudí. Separatistické vedenie Katalánska je totiž obvinené zo vzbury.

Prišiel agitovať pred voľbami

Mariano Rajoy ako šéf Ľudovej strany (PP) podporil tamojšie ľudoveckú stranu (PPC) pred decembrovými voľbami do katalánskeho parlamentu, ktoré vyhlásil na 21. decembra. Zúčastnil sa volebného mítingu, na ktorom boli predstavení kandidáti jeho strany do regionálneho parlamentu. "Katalánsko je Španielsko a Španielsko je Katalánsko," vyhlásil Rajoy za potlesku svojich spolustraníkov.

Šéf španielskej vlády tiež vyzval k návratu Katalánska k demokracii a slobode. Ďalej vyzval miestne firmy, aby z Katalánska neodišli. Podľa agentúry AFP tak už od vypuknutia krízy 2400 firiem urobilo. Rajoy ďalej vyzval Španielov, aby nebojkotovali katalánske výrobky.

Mlčiaca väčšina

Ministerský predseda tiež vyzval údajnú "mlčiacu väčšinu", aby v decembrových voľbách odovzdala svoj hlas, a vyjadrila tak odmietavý postoj voči odštiepeniu regiónu od Španielska.

Katalánci v referende 1. októbra pri 43 percentnej účasti hlasovali za odtrhnutie od Španielska, ale Rajoyova vláda označila referendum za nelegálne. Keď katalánsky parlament 27. októbra vyhlásil nezávislosť, centrálna vláda prevzala správu Katalánska a jeho vedenie sa rozdelilo.

Časť vlády s premiérom Carlesom Puigdemontom je v Belgicku a čaká na súdne rozhodnutie o vydaní, zvyšní ministri skončili vo väzbe. Najvyšší súd sa zaoberá kauzami šiestich členov vedenia katalánskeho parlamentu. Rovnako ako ministrom sa mu prisudzuje pokus o vzburu, za čo je možné udeliť aj 25-ročnej tresty.

01 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-13 14:41:11 - Feat.: - Title: Katalánci sa vždy cítili ako Európania spojení so Stredomorím. A svoje tradície sme prezentovali aj v Prešove 03 - Modified: 2024-08-12 13:19:15 - Feat.: - Title: Nová vláda Katalánska zložila prísahu, vedie ju socialista Salvador Illa 04 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 05 - Modified: 2024-08-10 16:29:06 - Feat.: - Title: Puigdemont uviedol, že sa počas návštevy Španielska neplánoval vydať úradom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 06:28