StoryEditor

Pracovný trh v únii obmedzuje byrokracia

21.06.2006, 00:00
Autor:
Ján KlčJán Klč

Vo Veľkej Británii sprístupnenie trhu práce v roku 2004 sprevádzal vstup 60-tisíc žiadateľov o prácu z nových členských štátov. Záujem bol najmä o prácu v poľnohospodárstve a rybárstve. Európsky parlament pri hodnotení prechodného režimu, ktorý obmedzuje voľný pohyb pracovníkov na trhu práce Európskej únie, konštatoval, že príchod pracovníkov z nových členských krajín nezvýšil nezamestnanosť. Na pracovnom trhu v týchto sektoroch je totiž dostatok voľných miest, o ktoré Briti nemajú záujem. Naopak, aj štatistiky potvrdili, že sa zlepšila ziskovosť a konkurencieschopnosť podnikov, zvýšila sa ich produktívnosť a zlepšila ich finančná situácia. Podľa dostupných expertných správ prispela migrácia pracovníkov, pochádzajúcich z nových členských štátov, k zvýšeniu výroby, tvorbe nových pracovných miest a viedla k zreteľnému poklesu množstva nezákonne pracujúcich ľudí. Podobné efekty sa prejavili aj v Írsku a vo Švédsku, ktoré tiež otvorili svoje pracovné trhy.
Z analýzy fungovania prechodného režimu (obdobie od 1. mája 2004 do 30. apríla 2006), ktorú pripravila Európska komisia, vyplynulo, že počet pracovníkov pochádzajúcich z EÚ10, ktorí žijú na území EÚ15, je štyrikrát nižší ako počet občanov EÚ15, pracujúcich v niektorom inom štáte EÚ15. Objem migrácie z tretích krajín výrazne prekročil objem vnútornej migrácie EÚ, a to v rámci EÚ15, ale ja v rámci rozšírenej EÚ. V roku 2005 sa pomer pracovníkov z EÚ10 vzhľadom na populáciu prijímateľskej krajiny v produktívnom veku pohyboval od 0,001 % v Portugalsku po 0,1 % vo Francúzsku a v Holandsku, 1,4 % v Rakúsku a 2 % v Írsku. Významná časť práce, ktorú robili pracovníci z EÚ10, bola časovo ohraničená alebo sezónna práca. Napríklad až 87 % pracovných povolení, vystavených v roku 2004 v Rakúsku, bolo poskytnutých na obdobie menej ako šesť mesiacov. V Nemecku bolo 95 % pracovných povolení poskytnutých na obmedzené časové obdobie.

Problémy v legislatíve
Skúsenosť niektorých členských štátov ukázala, že voľný pohyb občanov z nových členských krajín obmedzujú administratívne opatrenia. Existujú prípady, keď zákonné ustanovenia niektorého členského štátu určujú občanom nových členských štátov, ktorí boli v deň pristúpenia už prijatí na ich trh práce na neprerušené obdobie dvanásť alebo viac mesiacov, povinnosť mať pracovné povolenie. V ďalších prípadoch sa zasa voči pracovníkom z nových členských štátov, ktorí boli prijatí na trh práce niektorého starého členského štátu, uplatňujú diskriminujúce podmienky ich prístupu k sociálnym výhodám.

Mobilita pracovníkov
Po rozšírení narástol počet pracovníkov z EÚ10 v členských štátoch EÚ15. Napriek tomuto nárastu je relatívny dosah, vyjadrený ako pomer medzi počtom povolení na účely zamestnania a populáciou hostiteľskej krajiny v produktívnom veku, skôr obmedzený. Napríklad podiel pracovných povolení vydaných v roku 2004 v Rakúsku, pričom väčšina z nich boli krátkodobé, zodpovedá 1,2 % populácie v produktívnom veku, ale v roku 2004 predstavoval ročný priemerný počet zamestnaných osôb 0,7 % populácie v produktívnom veku. Aj keď počet pracovných povolení vydaných v Nemecku predstavuje 0,9 % populácie v produktívnom veku, ak sa zohľadní dĺžka pracovných povolení, počet zamestnancov z nových štátov únie klesol na 0,2 % populácie v produktívnom veku. V Írsku počet osobných čísiel verejnej správy (PPS -- Personal Public Service Numbers), ktoré boli medzi májom a decembrom 2004 vydané štátnym príslušníkom EÚ10, zodpovedá 1,9 % populácie v produktívnom veku. Čísla PPS sú špecifické referenčné čísla, ktoré sa vydávajú i na iné účely vrátane prístupu k informáciám, sociálnemu zabezpečeniu, zdravotníctvu a k iným službám vo verejnej správe, a to nielen migrujúcim pracovníkom, ale aj ich rodinným príslušníkom. Počet čísiel PPS, ktoré boli vydané v roku 2005, stúpol počas obdobia medzi januárom a decembrom 2005 na 3,8 %. To však nedestabilizovalo pracovný trh v Írsku.

Pracovné povolenia
-- V Rakúsku bolo zo všetkých povolení vydaných v roku 2004 pre štátnych príslušníkov nových členských krajín 87 % povolení na obdobie kratšie ako 6 mesiacov, 12 % povolení na obdobie od 6 mesiacov do jedného roka a 2 % povolení na obdobie presahujúce 1 rok.
-- V Nemecku bolo 95 % z 500-tisíc pracovných povolení vydaných s časovými alebo inými obmedzeniami. K 30. júnu 2004 predstavoval počet zamestnaných štátnych príslušníkov EÚ10, ktorí boli v Nemecku na dlhšie ako veľmi krátke obdobie a boli preto povinní odvádzať príspevky na sociálne zabezpečenie, len asi 100-tisíc pracovníkov alebo 0,2 % z populácie v produktívnom veku.
-- V Holandsku bolo v roku 2004 vydaných asi 24 400 povolení.
-- V roku 2004 bolo v Taliansku 76 % pracovných povolení vydaných pre sezónnych pracovníkov. V roku 2005 takéto povolenia predstavovali 71 %.
-- Vo Francúzsku bolo v roku 2004 z pracovných povolení vydaných 74 % pre sezónnych pracovníkov, 11 % pre dočasných pracovníkov, 5 % pre stálych pracovníkov a 10 % pre iných príjemcov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:14