TASR/Carles Puigdemont
StoryEditor

Puigdemonta a jeho ministrov v Belgicku podmienečne prepustili, nemôžu opustiť krajinu

06.11.2017, 06:37
Autor:
ČTKČTK
Puigdemont a jeho štyria bývalí ministri sa v nedeľu osobne odovzdali do rúk belgickej polície.

Obvinený katalánsky expremiér Carles Puigdemont a štyri bývalí ministri jeho kabinetu, ktorý Madrid kvôli snahám o nezávislosť Katalánska odvolal, sa už v nedeľu ráno vydali belgickej polícii, boli dnes prepustení na slobodu. Nesmú ale zatiaľ opustiť Belgicku a musia byť k dispozícii miestnym úradom.

Počas nasledujúcich 15 dní má belgický súd rozhodnúť, či vyhovie španielskej žiadosti o ich vydanie na základe európskeho zatykača. Puigdemontov španielsky advokát dnes uviedol, že zosadený politik sa bude snažiť zostať v Belgicku až do decembrových katalánskych volieb. To môže dosiahnuť odvolaním proti prípadnému verdiktu belgického súdu o vydaní do Španielska.

Nedemokratické Španielsko

"Na slobode a bez kaucie. Naše myšlienky smerujú ku kolegom nespravodlivo uväzneným štátom, ktorému sú demokratické postupy vzdialené," napísal dnes Puigdemont na Twitter na adresu španielskej justície a ôsmich členov zosadenej katalánskej vlády, ktorí sú od štvrtka vo väzbe v Španielsku kvôli obvineniu zo vzbury. Z tej je španielskou prokuratúrou obvinená aj pätica katalánskych politikov, teraz pobytom v Belgicku.

Belgická prokuratúra dnes potvrdila, že výsluch pätice Kataláncov sa uskutoční 17. novembra. Vypočutie, ktoré má začať o 14:00 SEČ, bude neverejné, uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Chcú získať medzinárodnú pozornosť

Už v utorok sa do Bruselu chystá okolo dvoch stoviek starostov katalánskych obcí a miest, ktorí chcú protestovať proti uväzneniu členov zosadenej katalánskej vlády a dostať celú vec do širšieho medzinárodného povedomia.

Belgický súd pätici katalánskych politikov zakázal opustiť Belgicko, nariadil im informovať o mieste svojho pobytu a dostaviť sa pri každej výzve na súd. Ten má teraz najviac 15 dní na to, aby rozhodol, či Belgicko vyhovie európskemu zatykaču.

Proces môžu naťahovať

Ak sa však obhajcovia politikov odvolajú, môže celý proces trvať až 60 dní. Vo výnimočných prípadoch umožňujú pravidlá európskeho zatykača predĺžiť lehotu vydania až na 90 dní.

Puigdemontov španielsky advokát Jaume Cuevillas dnes podľa denníka La Vanguardia uviedol, že za svojím klientom mieri do Belgicka, kde bude spolupracovať s belgickým právnikom Paulom Bekaertom zastupujúcim politika v prípade eurozatykača.

Chce verejne vystupovať

Cuevillas povedal, že expremiér "má veľmi jasno v tom, že chce až do volieb mať možnosť verejne vystupovať", čo by v Španielsku kvôli jeho očakávanému uväzneniu nebolo možné.

Predčasné voľby regionálneho katalánskeho parlamentu, ktoré vypísala španielskej vláda po tom, čo tento orgán rozpustila kvôli jeho snahám o nezávislosť, sa uskutočnia 21. decembra. Puigdemontova strana v nedeľu oznámila, že expremiér bude jej volebným lídrom.

Vypovedal v holandčine

Podľa španielskych médií Puigdemont v nedeľu na súde vypovedal v holandčine, hoci plynule ovláda francúzštinu, ktorá je tiež úradným jazykom Belgicka.

Podľa europoslanca španielskych vládnucich ľudovcov Estebana Gonzáleza chce Puigdemont výberom jazyka, ktorým v Belgicku hovoria Flámi, možno dosiahnuť, aby jeho prípad riešil flámsky sudca.

Flámski separatisti usilujúci o rozdelenie Belgicka podporili myšlienku nezávislého Katalánska. Španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová naproti tomu dnes uviedla, že má úplnú dôveru v belgickú justíciu a je presvedčená, že nezávislosť justície na politickej moci je rovnaká ako v Španielsku.

01 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-13 14:41:11 - Feat.: - Title: Katalánci sa vždy cítili ako Európania spojení so Stredomorím. A svoje tradície sme prezentovali aj v Prešove 03 - Modified: 2024-08-12 13:19:15 - Feat.: - Title: Nová vláda Katalánska zložila prísahu, vedie ju socialista Salvador Illa 04 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 05 - Modified: 2024-08-10 16:29:06 - Feat.: - Title: Puigdemont uviedol, že sa počas návštevy Španielska neplánoval vydať úradom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 02:53