StoryEditor

Bol francúzsky rukojemník v Iraku špiónom?

09.01.2006, 23:00
Francúzska ambasáda v Bagdade v sobotu oznámila, že 52-ročný inžinier Bernard Planche, ktorého uniesli neznámi muži pred mesiacom, je na slobode. Piateho decembra dostalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na Quai d´Orsay zlú správu z Bagdadu. Francúzsky zamestnanec americkej mimovládnej organizácie Bernard Planche bol unesený pred domom, v ktorom býval.

Francúzska ambasáda v Bagdade v sobotu oznámila, že 52-ročný inžinier Bernard Planche, ktorého uniesli neznámi muži pred mesiacom, je na slobode.

Prečo uniesli Plancha?
Piateho decembra dostalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na Quai d´Orsay zlú správu z Bagdadu. Francúzsky zamestnanec americkej mimovládnej organizácie Bernard Planche bol unesený pred domom, v ktorom býval. K únosu sa prihlásila neznáma skupina "irackej bdelosti pre Irak", ktorá Parížu pohrozila, že ak "Francúzsko okamžite neopustí krajinu, rukojemníka popraví". Vo videonahrávke, ktorú neskôr odvysielala televízna stanica Al-Arabia, prosil Planche vládu v Paríži, aby mu pomohla. Francúzska diplomacia má vo vyjednávaní s irackými únoscami skôr dobré výsledky. V minulosti dostala na slobodu troch novinárov, Florence Aubenasovú, Christana Chesnota a Georgea Malbrunota. Podľa výpovedí oslobodených novinárov - ktorých podmienky prepustenia nie sú stále známe - sa im podarilo únoscov presvedčiť, že neboli príslušníkmi tajných služieb. Znalosť arabčiny môže totiž situáciu rukojemníkov komplikovať. Francúzsko v prvej reakcii na žiadosť neznámej skupiny uviedlo, že v Iraku má iba niekoľko humanitárnych pracovníkov, ktorí sa rozhodli ostať, aj napriek opakovaným výzvam ambasády na návrat do vlasti. V minulom roku krajina poskytla financie a výcvik niekoľkým desiatkam budúcich irackých policajtov a stáž sa odohrala v Jordánsku.
Zatiaľ čo v prípade unesených novinárov sa médiá a politici v krajine zhodli na pravdepodobnom motíve únoscov medializovať povstanie proti americkým jednotkám, v prípade inžiniera prispelo jeho oslobodenie k nárastu nezodpovedaných otázok.

Oslobodenie
Diskrétny inžinier sa dostal na francúzsku ambasádu až 24 hodín po vyslobodení. Minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy cez víkend uviedol, že Planche bol "oslobodený počas vojenskej operácie koaličných síl". Američania ho celý deň zadržiavali na neznámom mieste, kde mal "poskytnúť informácie o únoscoch". Jeho vyslobodenie je podľa anonymných zdrojov izraelských tajných služieb náhodou. "Únoscovia Plancha prevážali v aute, keď natrafili na americký check-point. Zľakli sa a ušli." Francúzsky premiér Dominique de Villepin sa cez víkend poďakoval americkým tajným službám. Jeden z vojakov, ktorí mali službu na check-pointe, dôstojník Crawford, však tvrdí, že inžinier únoscom ušiel z "farmy cez rozbité okno, odkiaľ utekal k najbližšiemu kontrolnému postu. Ruky mal zdvihnuté, aby sme videli, že nie je ozbrojený". Američanov vzápätí presvedčil, aby počas nasledujúcich hodín hľadali únoscov - bezvýsledne. Počas väznenia ho nikto netýral a Američanom povedal, že v izbe, kde bol zatvorený, mohol počúvať rádio. Francúzska ambasáda Plancha už viackrát údajne varovala pred zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Iraku. Mimovládna organizácia Access opravovala stanicu na filtrovanie pitnej vody a Planche používal podľa francúzskych médií príslušnosť k nej ako vizitku na získavanie informácií. Rozhlasová stanica France Inter deň po jeho oslobodení uviedla, že Planche má byt na predmestí Lyonu. Na dverách visel odkaz "o všetky informácie sa prosím obráťte na ministerstvo zahraničných vecí". Jeho brat a dcéra, ktorí sa únoscom prihovárali vo vysielaní Al-Arabie, nechceli aféru medializovať v strachu, aby neohrozili proces oslobodenia. Vzhľadom na to, že v predchádzajúcich prípadoch trvalo francúzskym úradom niekoľko mesiacov, aby sa vôbec dostali s únoscami do kontaktu, je pravdepodobné, že zdatný a duchaprítomný inžinier si pomohol sám vďaka tréningu, ktorý dostal na niektorej z francúzskych základní v Guayane alebo Afrike. France Inter vo vysielaní naznačilo, že Planche mohol byť jedným z príslušníkov francúzskych tajných služieb, ktoré rovnako ako ostatné rozviedky v krajine pôsobia aj bez toho, aby sa zúčastňovali vojenských operácií. Jeho únoscovia zmizli aj napriek tomu, že americko-iracké jednotky boli vo všetkých verziách oslobodenia celkom blízko. Na rozdiel od ostatných francúzskych rukojemníkov ostal Planche neporovnateľne dlho v rukách americkej tajnej služby, ktorá ho debrífovala. Ide o klasickú procedúru s desiatkami alebo stovkami otázok, ktoré majú v prvých chvíľach po oslobodení umožniť bývalým rukojemníkom, aby podali čo najpresnejšie a neovplyvnené informácie o únoscoch. Záhadné oslobodenie Florence Aubenasovej bolo spojené s niekoľkohodinovým pohovorom s francúzskou rozviedkou na jednom z vojenských letísk v blízkosti Paríža. Planche už informoval Američanov. To, čo povie podľa France Inter svojim kolegom, sa nikto nedozvie, no nejasnosti okolo oslobodenia a chýbajúce informácie otvárajú priestor na špekulácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 03:30