StoryEditor

Nádej na záchranu slabne

22.11.2006, 23:00
Dôsledky utorkového výbuchu v bani Halemba sú katastrofálne. Osem mŕtvych, osud ďalších 15 ľudí je stále nejasný. Nádeje na ich záchranu sa znižujú. V podzemí je málo vzduchu a vysoká teplota.

Poľsko prežíva jednu z najväčších tragédií v posledných rokoch. Výbuch v bani Halemba totiž zabil osem osôb, osud ďalších 15 ľudí je stále nejasný. Nádeje na ich záchranu sa s pribúdajúcim časom znižujú. V podzemí je málo vzduchu a vysoká teplota. Šesť mŕtvych baníkov sa záchranárom podarilo dostať na povrch. Telá ďalších dvoch mŕtvych baníkov už našli, zatiaľ sa im ich však nepodarilo z podzemia dostať.
Záchranné práce museli pre nebezpečenstvo ďalšieho výbuchu prerušiť už v noci a opäť aj včera popoludní. Hovorca banskej spoločnosti, ktorá prevádzkuje baňu, Zbigniew Madej vysvetlil, že záchranári musia najskôr utesniť ventilačné rúry a pumpy, ktoré výbuch poškodil. Musia odčerpať vodu, ale najmä prevzdušniť šachtu, aby záchranné práce mohli pokračovať.
Samotný prezident Lech Kaczynski, ktorý zmenil svoj pracovný program, aby mohol prísť na miesto tragédie, povedal, že situácia je veľmi vážna. "Sme tu dve hodiny, ale medzitým sa situácia zhoršila, hrozí ďalší výbuch... Hovorí sa o ôsmich mŕtvych, ale neskrývam, že situácia je zlá, veľmi zlá," dodal Kaczynski.
Čo sa stalo
V utorok krátko pred 17. hodinou vybuchol v bani Halemba v meste Ruda #140#lonska metán. Baníci zostali uväznení asi v tisícmetrovej hĺbke. Bežná teplota tam je 40 až 50 stupňov Celzia. Pri výbuchu môže dosiahnuť až 1 000 stupňov. Na miesto nešťastia prišlo asi 70 záchranárov.
Šéf baníckeho zväzu Solidarita Dominik Kolosz nevylúčil, že výbuch mohlo spôsobiť aj zlyhanie ľudského faktora. "Pravdepodobne 15 osôb, ktoré sú uväznené pod zemou, boli pracovníci baníckych spoločností, ale nie baníci," tvrdí Kolosz. Podľa neho majú títo ľudia často nízku kvalifikáciu a chýba im potrebné osvedčenie pre prácu v podzemí.
Zastarané bane v Poľsku, ktoré od dôb komunizmu nemajú dostatok peňazí na modernizáciu, sú pre baníkov "nočnou morou". Baňa Halemba je jednou z najhorších v krajine. Úsek, kde sa nešťastie stalo, je od februára údajne určený na likvidáciu.
Blízki nestrácajú nádej
Rodiny nezvestných baníkov stále dúfajú, že sa ich podarí zachrániť. "Sú tu ženy, matky, deti baníkov. Čakajú. Sú už veľmi unavení," povedala psychologička Izabela Olszewská, ktorá poskytuje pomoc príbuzným v banskej jedálni, kde rodiny čakajú. Prišiel ich povzbudiť aj Zbigniew Nowak. Baník, ktorý pri nešťastí tento rok vo februári tiež v Halembe prežil pod zemou päť dní. "Preletí vám hlavou celý život, čo by bolo, keby... Ťažko sa o tom hovorí," vysvetľuje Nowak.

01 - Modified: 2003-04-14 20:36:18 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 15. 4. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. júl 2024 00:37