StoryEditor

Bush za ďalšie peniaze pre Irak

12.03.2006, 23:00

Irak by mal pohltiť ďalšie peniaze amerických daňových poplatníkov. Uplynulý týždeň šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová a minister obrany Donald Rumsfeld vyzvali senátny výbor na čo najrýchlejšie schválenie balíka 72,4 miliardy dolárov na vojnu v Iraku, menšiu časť na operácie v Afganistane a pre spravodajské služby.
"Stále čelíme veľmi odhodlanému nepriateľovi, ktorý by chcel zastaviť politický proces, aby Irak skončil v chaose a konflikte," citovala agentúra AP Riceovú.
Rumsfeld si zasa neodpustil kritiku na adresu Kongresu, ktorý o miliardu oklieštil požadovaný balík 5,9 miliardy na výcvik irackých bezpečnostných síl. Budúcnosť vyše 72 miliárd dolárov ohrozila najnovšia kauza dubajskej spoločnosti, ktorá mala získať kontrolu nad šiestimi americkými prístavmi. Snemovňa reprezentantov predaj blokovala.
Nevyhnutné zákony
Ako konštatuje Christian Science Monitor, máloktorý zákonodarca bude riskovať, že nepodporí vojakov v zahraničí. Nakoniec teda Senátu nezostane iná možnosť, než zákony schváliť. Vzhľadom na pokračujúcu prítomnosť USA v Iraku a Afganistane sa tieto výdavky majú zvýšiť zhruba o päť percent na 440 miliárd. Bush zároveň požiadal Kongres, aby dal na operácie v oboch krajinách na zvyšok tohto roku a na budúci rok ďalších 120 miliárd USD.
Narastá aj rozpočet Pentagónu. Keď plán na budúci rok uvidel známy demokratický kongresman John Murtha, zmohol sa iba na vyjadrenie: "Myslím si, že provokujeme terorizmus."
Niektorí odborníci tvrdia: tým, že sa náklady na vojnu neobjavili v celkovom rozpočte, nemôže sa v Kongrese otvorene diskutovať o prerozdeľovaní prostriedkov v rámci celého rozpočtu. Navyše sa podľa niektorých kongresmanov ochudobňujú iné časti rozpočtu Pentagónu -- napríklad vývoj nových technológií, ktoré prišli o 5,3 miliardy dolárov.
Diskusia o stiahnutí
V opozičnej Demokratickej strane sa zároveň zintenzívňuje debata o možnom stiahnutí vojakov z Iraku. Senátor Murtha napríklad navrhol plán ich stiahnutia do konca roka 2007. "Ešte som síce nepodporil plán kongresmana Murthu, ale som presvedčený, že je nutné stanoviť harmonogram, hoci flexibilný. Ten by zrušil argument, že v Iraku zostaneme navždy," citoval Washington Post kongresmana Davida Obeya.
"Demokrati majú dilemu, keďže ich voliči sú proti vojne. Na druhej strane je pre stranu nebezpečné, aby ju vnímali ako platformu, ktorá chce niečo iné než úspech v Iraku," povedal pre Christian Science Monitor aktivista Marshall Witmann.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:11