StoryEditor

Angela Merkelová: Európa nevyhnutne potrebuje úspech

28.10.2005, 00:00

Nemecko na summite zastupoval odchádzajúci kancelár Gerhard Schröder, budúca kancelárka zostala doma. Prekáža vám to?
- Vôbec nie. Sme uprostred koaličných rokovaní, nová vláda ešte nie je zostavená. Navyše pri všetkých témach týkajúcich sa Európskej únie máme úzke kontakty a dohody s ešte úradujúcou vládou.

O aký sociálny model sa v EÚ zasadíte vy?
- Keď sa hovorí o európskych sociálnych modeloch, potom môže Nemecko do hry vniesť samozrejme tradíciu sociálno-trhového hospodárstva. To sa však v období globalizácie musí osvedčiť. Z presvedčenia hovorím: Všetci máme šancu, ale nebude jednoduché náš blahobyt udržať. Musíme si ho v úplne novej konkurenčnej situácii znova vybojovať. Hospodársky úspech je podmienkou na to, aby sme mohli žiť solidárne a sociálne spravodlivo. Život na dlh, málo rastúca ekonomika, ktorá nedostatočne investuje do výskumu a technológií, to určite neponúka dobré východiskové podmienky. Musíme mať neustále na očiach dva póly: hospodárske sily treba na to, aby sme mohli zachovať a ďalej vyvíjať sociálny štát a navyše sa musíme postaviť veľkému demografickému problému v Európe.

Francúzsko sa považuje za protekcionistické, Veľká Británia za liberálnu. Akú pozíciu zastáva Nemecko?
- Nepovažujem za príliš presvedčivé prezentovať Francúzsko a Veľkú Britániu ako protivníkov. Realita predsa vyzerá úplne inak. Všetci žijeme v rovnakom európskom trhu, z veľkej časti s rovnakými pravidlami pre ekonomiku. Tak zásadne sa hospodárske modely líšiť nemôžu. Niektoré krajiny inklinujú napríklad k tomu, aby boli v liberalizácii trhu rýchlejšie, ako iné. Nemecko také situácie väčšinou vyrovnáva. To je zmysluplné. Vychádzajúc zo základu nášho sociálno-trhového hospodárstva by sme si mali pozrieť, čo sa od partnerov v únii môžeme učiť.

Ako meriate úspech hospodárskej politiky?
- Po prvé, úrovňou nezamestnanosti, ktorá je v Nemecku príliš vysoká. Po druhé, spoľahlivosťou zabezpečovacích systémov, alebo v akej forme štát pomáha ľuďom v ťažkých a zvláštnych životných situáciách. Alebo - existuje funkčný zdravotnícky systém? Nie sú starí ľudia veľmi chudobní? Darí sa rodinám? V tejto oblasti sme už toho veľa dokázali a môžeme byť na to pyšní. V každom prípade si však žijeme nad pomery, čo dokazuje zlý stav rozpočtu. Tretím kritériom je vývoj príjmu na osobu. Pred dvadsiatimi rokmi sme ešte boli v únii na vrchole. Medzitým nás Veľká Británia a škandinávske krajiny predstihli. To nesúvisí iba so zjednotením Nemecka, ale s tým, že máme slabý rast ekonomiky.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso navrhol vytvoriť globalizačný fond, ktorý by zmiernil sociálne dosahy globalizácie. Čo si o tom myslíte?
- Som skeptická. Nie je jasné, kto by taký fond riadil a podľa akých kritérií by sa prostriedky vyplácali. Ako máme definovať, kto je postihnutý globalizáciou? V zásade by mohol každý štrukturálne slabý región tvrdiť, že patrí k porazeným globalizáciou. Štrukturálne slabé oblasti podporujeme v EÚ už dnes. Namiesto vytvárania ďalšej úrovne by sa Európa mala teraz sústrediť na to, aby sa posunula ďalej vo finančnom pláne.

Dajú sa rokovania o finančnom pláne uzatvoriť do konca roka?
- Európa teraz nevyhnutne potrebuje mať nejaký úspech. Musí potvrdiť svoju akcieschopnosť. A preto by bolo veľkým úspechom, keby sa rokovania dokončili ešte tento rok. Nemecká strana v každom prípade bude spolupracovať, aby to umožnila.

Znamená to, že Nemecko bude ochotné pristúpiť na kompromisy v spore o budúcu výšku rozpočtu únie?
- V tejto otázke nadväzujeme na pozíciu predchádzajúcej vlády. Rozpočet by sa mal pohybovať najlepšie okolo úrovne 1,0 percenta hrubého národného produktu, a čo sa týka záťaže, mal by byť pre Nemecko vyrovnaný.

Ako sa pozeráte na výdavky EÚ na poľnohospodárstvo?
- Únia už v roku 2002 schválila balík výdavkov na poľnohospodárstvo, ktorý platí od roku 2007 do roku 2013. Poľnohospodári musia mať možnosť na to sa spoľahnúť, a to je tiež pochopiteľné. Uvítala by som, keby sme dosiahli záväzného národného spolufinancovania týchto subvencií.

Bolo by podľa vás dobré tento kompromis v budúcom finančnom období ešte preveriť?
- Kompromisu sa držíme, znova ho už rozbaľovať nebudeme.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:30