StoryEditor

Najlepšia bicyklovačka u susedov. Radí HN a biznis

17.05.2013, 00:02
Autor:
(luc, gri)(luc, gri)
Pätnásť tipov na cyklotrasy v Česku, Rakúsku a Maďarsku.

ČESKO

Krajom aromatických vín

Bicyklovačka po vinárskych mestečkách.

Dĺžka: 165 km
Náročnosť: stredná až ťažká
Prevýšenie: 230 metrov
Povrch: asfalt, lesné cesty
Trasa: Šatov – Znojmo – Moravský Krumlov – Němčičky
Atrakcie: románska Rotunda Nanebovzatia Panny Márie v Znojme z 11. storočia
                 ulice Sklepní a Zimní v Šatove: nachádzajú sa tu najhodnotnejšie vínne pivnice
                 zámok s parkom v Moravskom Krumlove
                 zrúcanina kláštora Rosa coeli a synagóga v Dolných Kouniciach

1 200 kilometrov. Taká je celková dĺžka Moravských vínnych cyklociest, ktoré vás prevedú malebnou krajinou medzi vinohradmi od starobylého Znojma až po slovácku metropolu Uherské Hradiště. Čakajú na vás útulné mestá s pivničkami a uličkami, historické a prírodné pamiatky. A navyše – počas celého roka prebieha na južnej Morave množstvo výletov pre verejnosť, hodových a vinárskych slávností. My sme pre vás vybrali tú najdlhšiu cyklotrasu, znojemskú, spájajúcu až 55 vinárskych obcí, v ktorých dominujú aromatické biele vína. Vyznávači rovných úsekov a pohodových ciest medzi poľami a vinicami si vychutnajú severnú časť trasy a oblasť okolo rieky Dyje. Milovníci náročnejších terénov ocenia národný park Podyjí a lesné partie severne od Znojma. Najvýznamnejšie vinárske lokality v obciach Šaldorf-Sedlešovice, Hnanice, Šatov, Chvalovice, Vrbovec a Jaroslavice ponúkajú okrem skvelých vín aj jedinečnú atmosféru pivničiek. V historickom Znojme si nenechajte ujsť Loucký kláštor, kde sídli múzeum vinárstva, a určite sa zastavte i v Šatove a navštívte Malovaný sklep – labyrint chodieb vyhĺbených v pieskovci.


Zvezte sa po prvej českej cyklodiaľnici. I zo Slovenska

Ľudová architektúra v Rožnove pod Radhoštem.


Dĺžka:
40 km
Náročnosť: stredná
Prevýšenie: 270 metrov
Povrch: prevažne asfalt, ojedinele spevnené lesné a poľné cesty
Trasa: Horní Bečva – Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Lešná
Atrakcie: skanzen v Rožnove pod Radhoštěm
                 priehrada Horní Bečva
                 barokový zámok a hvezdáreň vo Valašskom Meziříčí
                 kúpele Teplice nad Bečvou s wellnes centrom

Cyklotrasa Bečva je ojedinelý projekt, ktorý je súčasťou tzv. prvej českej cyklodiaľnice C1 a prináša možnosť vyjsť si na bicykli doslova od horských prameňov do údolí. Od prameňa Rožnovskej či Vsetínskej Bečvy až po jej sútok s Moravou prejdete viac než 141 km po značenej trase. Na svoje si na nej prídu všetky typy cyklistov, keďže spája hornaté Valašsko s rovinatou Hanou. Vďaka asfaltovému povrchu je vhodná aj pre korčuliarov. Okrem pôsobivej beskydskej prírody sa počas jazdy môžete kochať valašskými drevenicami, roztrúsenými po obciach a mestečkách, prípadne si ich obzrieť pokope v rožnovskom skanzene. Rozmanitá trasa vedie tiež centrami viacerých historických miest, kde sa vám pre množstvo pamiatok rozhodne oplatí zosadnúť zo sedla. A ešte jedna podstatná informácia: na cyklotrasu Bečva sa môžete napojiť aj priamo zo Slovenska, konkrétne z obce Súľov-Hradná neďaleko Bytče.



Labyrintom Jána Amosa Komenského


 

Prírodný labyrint Jána Amosa Komenského.

Dĺžka: 50 a 34 km
Náročnosť: ťažká a ľahká
Prevýšenie: 840 a 540 metrov
Povrch: asfalt, lesné cesty
Trasa: 1. variant: Ústí nad Orlicí – Řetová – Sloupnice – Voděrady – Svatý Jiří – Oucmanice – Brandýs nad Orlicí – Sudslava – Velká Skrovnice – Rviště – Dobrá Voda – Říčky – Kerhartice – Ústí nad Orlicí
            2. variant: Ústí nad Orlicí – Řetová – Přívrat Kozlovský kopec – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí
Atrakcie: prírodný labyrint v Brandýse nad Orlicí
                 akvapark v Ústí nad Orlicí (s aquazorbingom)
                 mestská pamiatková zóna v Českej Třebovej (s románskou rotundou, empírovým kostolom, secesnými budovami a ľudovými stavbami)

Rodný kraj legendárneho „učiteľa národov“ je popretkávaný množstvom cyklotrás – od plne asfaltových až po tie, ktoré vás zavedú do najvyšších strmín Orlických hôr. My sme pre vás vybrali dva varianty jednej cesty, do pozornosti však dávame najmä tú prvú: tá vás totiž zavedie na miesto, kde stojí Komenského pamätník –  prírodný labyrint v Brandýse nad Orlicí. Okrem toho sa môžete tešiť na jazdu malebným kopcovitým krajom, ktorý vám ponúkne parádne výhľady na krajinu so statkami, s lesmi, poľami i lúkami. Komu by výhľad zo sedla bicykla nestačil, po ceste narazí i na rozhľadne. A popritom tiež na hradnú zrúcaninu, drevenú zvonicu vo Rvišti, či chalupu Maxa Švabinského v Kozlove. V cieľovej Českej Třebovej sa oplatí dosýta si užiť zaslúžený oddych: obhliadkou Rotundy sv. Kateřiny či v lanovom parku alebo krytom bazéne.


Po stopách pútnikov

Pútnické miesto Svatý Hostýn.

Dĺžka: 108 km
Náročnosť: stredná
Prevýšenie: 500 metrov
Povrch: asfalt, vhodná pre trekové bicykle
Trasa: Holešov – Jankovice – Brusné – Bystřice pod Hostýnem – Svatý Hostýn – Rusava – Fryšták – Štípa – Hvozdná – Provodov – Maleniska – Kudlov – Pohořelice – Napajedla (Pahrbek) – Staré Město – Velehrad
Atrakcie: Žrebčín Napajedla, kde si možno vopred objednať exkurziu
                 Letecké múzeum Kunovice
                 Svatý Hostýn – Chvalčov, najvyššie mariánske pútne miesto na Morave
                 Rozhľadňa na Hostýne z 19. storočia
                 Zámok v Holešove

Trasa, ktorú si treba rozdeliť na viac etáp – ideálne na tri dni, vás prevedie najvýznamnejšími pútnickými mestami východnej Moravy. Po ceste navštívite Svatý Hostýn, pútnický Chrám Narodenia Panny Márie v Štípě, pútnický Kostol Panny Márie Snežnej na Provodově-Maleniskách a kláštor s Bazilikou Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda na Velehrade.
Prvú noc je ideálne prespať v pútnickom dome v Hostýne alebo v penzióne Ovčárna, kde sa dá i dobre najesť. Nocľah po druhom prebicyklovanom dni odporúčame v kempe Pahrbek. Ak sa vám počas tohto výletu zažiadajú aj nejaké „svetskejšie“ zážitky, odporúčame vyhlásenú Zoologickú záhradu na Lešnej (kde nie je problém uschovať si bicykle) či žrebčín v Napajedlách.

Zdroj: Česko jede


Tip biznismena na cyklotrasu v Česku:

Prečo jazdiť cez deň, dá sa to aj v noci

Keď sa živíte prácou, ktorá sa týka internetu, alebo rovno internetovým bankovníctvom, je dôležité oddýchnuť si od toho občas pomocou nejakého hoby, pri ktorom sa poriadne zapotíte a  súčasne vás zavedie do prírody. Pre mňa je takým koníčkom horská cyklistika. Pred rokmi som sa rozhodol venovať sa jej pravidelne, aspoň jeden deň v týždni, po práci, bez ohľadu na počasie a ročné obdobie. Okolie Prahy je na to ideálne. Samozrejme, nejazdím sám, ale s partiou kamarátov. Vzhľadom na to, že výjazdy trvajú od októbra do marca už do tmy, by to ani osamote nebolo bezpečné. Zvyčajne začíname niekde na samom okraji Prahy, obvykle okolo šiestej večer, a ideme pár desiatok kilometrov cez kopce, lúky a polia, ale napríklad aj po strmých brehoch Vltavy, Berounky alebo Sázavy. Vyberáme si cestu nielen podľa turistických značiek, ale máme aj veľa svojich ciest, ktoré nie sú značené. Asfaltovým cestám sa vyhýbame, ide predsa o mountain biking. Spravidla nevynecháme spoločnú večeru v niektorej nefajčiarskej krčme alebo pizzerii, alebo si urobíme ohník a opečieme si klobásu, ktorú si vezieme spolu so záložnými akumulátormi na chrbte v ruksaku. Cesta späť už býva za tmy bez ohľadu na ročné obdobie. Aj vtedy sa držíme turistických značiek, k slovu prichádza svietiaca GPS navigácia a výkonné svetlá na prilbách a riadidlách. Po ceste si nielen vychutnáme nočnú prírodu, ale v zime často aj brodenie čerstvým snehom. Moje najobľúbenejšie trasy sú v okolí Jílového, kde si užijete veľa krásnych výjazdov, rýchle zjazdy, ale napríklad aj brody na miestnej Zlatej ceste.

Roman Truhlář, generálny riaditeľ mBank na Slovensku a v Českej republike

Rakúsko

Z Álp až k Jadranu. Po novej trase



Dĺžka: 414 kilometrov
Náročnosť: stredná až ťažká
Prevýšenie: viac ako 2400 metrov
Povrch: asfalt a iné povrchy
Trasa: Salzburg – Bad Gastein – Tarvisio – Grado
Atrakcie:  zoo v Hellbrunne, vodopády, Mozartplatz v Salzburgu, plavba loďou

Ide o nový cykloprojekt, ktorý okrem iného grandiózne spája Rakúsko s Talianskom (časť do Slovinska a ďalej sa tiahne až 750 kilometrami). Môžete si vybrať s ôsmich etáp, a tak byť až týždeň na bicykli. Každé mesto, či už v Rakúsku alebo aj za hranicami, ponúka okrem pohľadu na historické budovy aj atmosféru malebných dediniek. V tomto kraji je však najmä veľmi veľa atrakcií. Môžete vyskúšať plavbu 240-miestnou loďou po rieke Drau, či na mnohých etapách navštíviť zoo, vodopády, keltské či nočné múzeum.


Užívajte si romantiku a šport. Pri rieke Dráva

 

Dĺžka: 230 kilometrov
Náročnosť: ľahká
Prevýšenie: viac ako 1 000 m
Povrch: dobre spevnené cesty
Trasa: Sillian – Lienz – Villach – Tainach-Stein
Atrakcie: vodopády, rímske vykopávky, zámok Heinfels, lanovka Thurntaler

Na juhu Rakúska sa nachádza menej známa Drávska cyklocesta. Vyvezte sa vlakom do výšky 1 100 metrov do Sillianu, odkiaľ vidno na talianske hranice. Hneď však môžete navštíviť zámok Heinfels, kochať sa pohľadom z historického mosta Punbrugge. A keď sa vám žiada ísť ešte vyššie, môžete použiť lanovku do výšky 2 100 metrov a vychutnať si krásny výhľad na hory. V hornom úseku cyklocesty možno stretnúť viac Talianov a je tam väčší ruch, ale ako schádzate za Lienz, spád trasy sa zmierňuje, čakajú vás pekné údolia medzi Lienzskými dolomitmi a Kreuzeckom, malebné hrady a zámky, či v Spittali pohľad na diaľnicu zospodu. Dobre označené trasy vás zavedú až do oblasti korutánskych jazier. Pod Villachom tok Drávy zadržiava niekoľko priehrad. Pri tej najväčšej, neďaleko Völkermarktu, môžete cestu ukončiť a zviezť sa dolu vlakom. Z Tainach-Steinu späť do Sillianu to trvá asi tri a pol hodiny.


Pre náročnejších. Choďte po horách

Dĺžka: spolu takmer 930 kilometrov
Náročnosť: ťažká
Povrch: rôzne
Trasa: Dachstein Glacier – Bischofsmütze – Schladming Tauern
Atrakcie: Múzeum Paula Groggera, radnica, malá kaplnka, historická baňa

Krajina s takmer s trojtisícovým vrchom Dachstein ponúka najmä 300 jazier, viac ako 1 000 kilometrov turistických trás, kam chodia turisti v lete i v zime, keď sa tu konajú lyžiarske preteky. Je to však raj najmä pre mountbikových nadšencov, keďže je tu 20 takýchto náročných trás vystavaných práve horskými cyklistami s 3 horskými zjazdmi. Cestovatelia doporučujú vyjsť lanovkou Planai do výšky 1830 a užívať si adrenalín. Až do polovice augusta sa tu konajú cyklistické podujatia a festivaly. V tejto oblasti však môžete zavítať aj do malebných dediniek, kde napríklad v Schladmingu nájdete starú radnicu či ďalej malú kaplnku, kde je drevená plastika schladminského sochára, a baňa ako pozostatok bývalých domovov baníkov.


Okolo rieky Muhr. Ochutnajte najlepšie pivo v Rakúsku


Dĺžka: 457 kilometrov
Náročnosť: ľahká až stredná
Povrch: asfaltové a dobre spevnené cesty
Trasa: Muhr – Bad Radkersburg – Štajerské pramene
Atrakcie: Pivovarnícke múzeum Gösser, Dom umenia v Grazi, ázijské kúpele, zámok Eggenberg

Štajerská oblasť je okrem iného známa aj tým, že je tam veľa pohostinstiev, kde vám vedia dať dobré tipy alebo poradiť cestu. Najideálnejšie je vybrať sa pozdĺž rieky Muhr od apríla do októbra. Keďže ide o dlhšiu trasu, jej jednotlivé etapy sa dajú kombinovať a má tiež veľa zaujímavých odbočiek, na to však potrebujete dobrú mapu. Napojiť sa môžete tiež na viacero iných cyklociest a dostať sa až do Viedne či Grazu. Na absolvovanie trasy by ste si mali vyhradiť aj týždeň, aby ste mohli navštíviť napríklad známe pivovarnícke múzeum Gösser, kde sa varí najlepšie pivo v Rakúsku, tiež v 500-ročnej mestskej veži planetárium v Judenbergu a zažiť môžete aj okruh Red Bull Ringu na ihriskách projektu Spielberg.


Tip biznismena na cyklotrasu v Rakúsku:


Rovnováha pre kancelársku prácu
Jazda na bicykli je dobrá rovnováha pre každodennú kancelársku prácu. Vzhľadom na nedostatok času musím priznať, že nie som na bicykli tak často, ako by som chcel. Páči sa mi to však, pretože získavam úplnú predstavu o našej prírode. Je to dobrý spôsob, ako „dobiť batérie“ a udrží vás to aj fit. V Rakúsku existuje veľa rôznych druhov cyklotrás – z veľmi peknej a relaxačnej  Donauradweg až po pekné trasy pre horské bicykle, ako je napríklad región Salzkammergut. Ja som zo Steyru, malého mestečka v Hornom Rakúsku. Tam môžete na bicykli prejsť pozdĺž rieky Enns a Steyr alebo jazdiť do kopcov, ako sú Damberg alebo Schoberstein. Každý si môže nájsť cestu, ktorá mu vyhovuje. Jednou vetou: Je skvelé byť vonku a užívať si našu krásnu prírodu.

Stefan Hinterberger,
manžér pre vzťahy s nemecky a anglicky hovoriacimi klientmi, Oberbank AG Slovensko


Zdroj: drauweg.com, alpe-adria-radweg.com, steiermark.com, schladming-dachstein.at

 


Maďarsko


Pohodová bicyklovačka na pohraničí



Kostolík sv. Štefana v Nagybörzsöny.

Dĺžka: 40 km
Náročnosť: ľahká
Povrch: asfaltová cesta
Trasa: Štúrovo – Salka (Szalka) – Letkés – Nagybörzsöny – Letkés – Salka – Štúrovo
Atrakcie: románsky kostolík a vodný mlyn v Letkési
                 drevený vodný mlyn a kostolík sv. Štefana (s múzeom) v Nagybörzsönyi
                 múzeum ľudovej kultúry v Salke
                 jazero v Salke

Na tomto pohodovom, zväčša rovinatom okruhu, ideálnom na utužovanie slovensko-maďarských vzťahov (nielen  pohraničných), vás čakajú len dve malé prevýšenia: mierny kopec pred  Nagybörzsönyom a mierny za Salkou. Ideálne je zobrať si naň trekingový bicykel, ale vzhľadom na asfaltový povrch ho zvládnete aj na cestnom. Pohraničné dedinky vás očaria tak svojskou atmosférou, ako aj množstvom zachovaných pamiatok. Ak sa sem vyberiete počas teplejších dní, odporúčame sa okúpať v jazere v Salke.

Výprava za antickými sochami



Panoráma Ostrihomu.

Dĺžka: asi 200 km
Náročnosť: ľahká až stredná
Povrch: asfaltová cesta
Trasa: Nyergesujfalu – Bajot – Héreg – Tata – Tardos – Sutto – Nyerges – Ostrihom
Atrakcie: jazerá v Tate
                 banícke múzeum v neďalekom meste Tatabanya
                 goticko-renesančný hrad v Tate
                 bazilika v Ostrihome

Časovo náročnejšia, avšak pohodlná asfaltová trasa, ktorú je možné odštartovať i skončiť v Štúrove. Zosadnúť zo sedadla bicykla sa vám oplatí na každej z uvedených ôsmich zastávok, no viac času si treba nechať najmä na dve: mestečko Tata, ležiace pod vŕškami Gerecse, ktorého dominantu tvorí goticko-renesančný hrad stojaci na brehu rybníka Öreg. Ten však nestačí obzerať len zvonku, vnútri sa totiž nachádza múzeum Domokos-Kuny s bohatými zbierkami. Raritou je Múzeum kópií grécko-rímskych sôch na Hösök tere, kde nájdete 69 sadrových napodobenín svetoznámych antických sôch, napríklad Venuše z Milétu či skupiny Laokoón. Ak budete mať chuť na malé odbočenie, navštívte Tatabanyu, neďaleké, asi 70-tisícové mesto. Vyvrcholením trasy je Ostrihom, mestečko večnej prázdninovej atmosféry s tretím najväčším kostolom v Európe: bazilikou z 19. storočia.


Za maďarskými výhľadmi

Záber na Vyšehrad.

Dĺžka: asi 65 km
Náročnosť: stredná až ťažká
Povrch: asfaltová cesta
Trasa: Ostrihom – Dobogókő – Vyšehrad – Ostrihom
Atrakcie: Šalamúnova veža na hrade vo Vyšehrade
                 hora Nagyvillám s letnou bobovou dráhou
                 údolie Apátkúti a Lepence s kúpeľmi uprostred lesa s termálnymi a plaveckými bazénmi

Aj v rovinatej krajine ako Maďarsko si občas treba zašliapať. Napríklad na kopec Dobogókő (700 metrov), jednu z najobľúbenejších maďarských turistických destinácií. Na jeho vrchole stojí kamenná pyramída – pamätník jednému z veľkých priekopníkov maďarského cestovného ruchu – za vašu námahu vás odmení parádnym výhľadom na Dunaj a okolité hory. Z Dobogókő sa treba vydať na asfaltovú lesnú cestu bez automobilovej prevádzky, ktorá vás zavedie do starobylého mesta Vyšehrad, známeho svojím výhľadom na pozoruhodný ohyb Dunaja a letným sídlom Mateja Korvína. Za zmienku stojí, že Vyšehrad sa nachádza len 35 kilometrov od Budapešti, do ktorej sa dá takisto pomerne komfortne presunúť na bicykli.


Tip biznismena na trasu v Maďarsku:

Okolo Dunaja do Budapešti
Bicyklujem rád, hoci - úprimne povedané, do Budapešti na bicykli sa chystám už od minulého roka. Rozhodne by som však odporučil cyklotrasy v okolí Győru a Komáromu. Po prvé, nájdete ich tu naozaj veľa, po druhé, nachádzajú sa len neďaleko slovenských hraníc. A tiež, ich kvalita nemá ďaleko ani od tých rakúskych. Ak by ste mali chuť na čosi dlhšie, urobte si cyklovýlet do už spomínanej Budapešti. Trasa vedie od mestečka Komároma, cez Ostrihom a Dorog, čo je už takmer predmestie Budapešti. Je to naozaj veľmi malebná, nenáročná cyklotrasa, s príjemným povrchom a bez väčších výškových rozdielov. A čo je najhlavnejšie: prakticky celý čas sa vinie popri Dunaji.

Gábor Zászlós, generálny riaditeľ TriGranit Centrum, a. s.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výsledky Ryanaira prekonali očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 03:33