StoryEditor

Vrahovia a ich obete: najsledovanejšie prípady na Slovensku

11.11.2010, 23:00
Autor:
ČTK, redČTK, red

Júl 1976, medička Ľudmila Cervanová
Prípad Cervanová bol vyše 33 rokov jedným z najsledovanejších a najdiskutovanejších prípadov v histórii slovenskej justície. Obžalovaných a odsúdených za únos, znásilnenie a vraždu mladej medičky bolo sedem mužov z Nitry. Prípad sprevádzalo množstvo námietok zo strany obžalovaných voči rozhodnutiam a zaujatosti súdov, zlému zaobchádzaniu a nátlaku vyšetrovateľov. Prípad sa síce po 33 rokoch uzavrel, rozsudky súd definitívne potvrdil, ale verejná mienka zostala rozdelená. Prípad sa stal nepriamo aj voľnou inšpiráciou českého filmu Bolero.

Apríl 1996, policajt Róbert Remiáš
Bývalý policajt zomrel v roku 1996, keď v jeho aute vybuchol nástražný systém. Pred smr ťou Remiáš priznal, že je spojkou údajného priameho účastníka únosu syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, dôstojníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý ušiel do zahraničia. Podľa policajných vyšetrovateľov z čias Mečiarovej vlády bola príčinou výbuchu porucha na Remiášovom vozidle, po zmene vlády v roku 1998 polícia však obvinila z objednávky vraždy bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Špeciálna prokuratúra však stíhanie zastavila v roku 2006, rovnako ako v prípade dvoch údajných vykonávateľov, Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

Január 1999, exminister Ján Ducký
Bývalého šéfa Slovenského plynárenského priemyslu a exministra hospodárstva vlády Vladimíra Mečiara zavraždili začiatkom roka 1999 vo vchode jednej bratislavskej bytovky. Špekulovalo sa, že motívom mohli byť zmenky, ktoré podpísal ako šéf plynární či privatizácia štátneho majetku. Meno objednávateľa vraždy je neznáme rovnako ako počet zmeniek za stámilióny korún. Te sa stali predmetom súdnych sporov, kde záujmy štátu obhajoval dnes už nebohý advokát Ernest Valko. Kým plynárne ich považujú za neplatné, súdy majú na ich platnosť rôzne názory. Polícia obvinila z vraždy Duckého Ukrajinca Olega T., právoplatne odsúdený však nebol.

Marec 1999, vražda gangu pápayovcov
Desiati členovia mafiánskej skupiny Tibora Pápaya, prezývaného Papa Joe, boli zavraždení v podniku Fontána v Dunajskej Strede. Do podniku vtrhli traja chlapi, ktorí pripomínali kukláčov, zakričali, že ide o policajnú akciu a 113 guľkami zabili všetkých prítomných mafiánov. O najväčšej poprave mafiánov svojho druhu informovali dokonca aj veľké svetové médiá. Polícia obvinila v súvislosti s vraždou štyroch mužov z konkurenčného gangu na čele s údajným objednávateľom Ľudovítom Sátorom, ktor ý však unikol do zahraničia. Právoplatne odsúdený nebol ani jeden z nich.

Zdroj: TASR, red

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. júl 2024 18:15