StoryEditor

Toyota ide do boja o Le Mans s hybridom (video)

06.06.2012, 00:00
Autor:
stl, amistl, ami
Napriek nehode pri testovaní vozidla Toyota nasadí do pretekov svoj špeciálny hybrid.

Toyota predstavila oficiálnu podobu špeciálu TS030 Hybrid, ktorý nasadí do pretekov 24h Le Mans. Červeno-bielu kombináciu, v ktorej Toyota testovala svoj hybrid, tak vystrieda bielo-modrá. Zmenili sa nielen farby auta, ale menšia zmena nastala aj v zložení posádky druhého prototypu.

Stephane Sarrazin nahradil Hiroakiho Ishiurahu, ktorý mal tvoriť šoférsky tím s dvojicou Anthony Davidson a Sebastien Buemi. Prvý tím ostal v pôvodnej zostave, teda Alex Wurz, Nicholas Lapierre a Kazuki Nakajima.



Sarrazin sa po testovaní na okruhu HTTT Paul Ricard neďaleko Marseille vyjadril, že TS030 má veľký potenciál. „Mám z neho veľmi dobrý pocit. Má rýchlosť, i keď ukazuje, že tam potenciál je, pred sebou máme ešte veľa tvrdej práce,“ povedal Sarrazin.

Toyota do pretekov Le Mans, ktoré sa uskutočnia 16. a 17. júna, nasadí dve autá. Hybridný špeciál poháňa nový benzínový 3,4-liter V8 bez prepĺňania. Prenos výkonu má na starosti šesťstupňová sekvenčná prevodovka. Palivová nádrž pojme 73 litrov a výška špeciálu je 1 030 mm. Predný hybridný motor dodáva AW Aisin a zadný pochádza od DENSO.



Japonci chceli TS030 Hybrid vyskúšať naostro už na pretekoch v belgickom SPA-Francorchamps, plán im však zmarila nehoda pri testovaní a rozbitie auta. Všetky svoje sily teda sústredili na prípravu auta na preteky v Le Mans.

Toyota tento rok vystrieda francúzsky tím Peugeot, ktorý si dáva prestávku. Niektoré zdroje hovoria, že Japonci postavili TS030 na šasi práve minuloročného Peugeotu 908 HDi FAP. Súperom mu bude Audi R18 TDi s preplňovaným dieselom V6.

Pripravené v spolupráci s:

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. september 2024 14:46