Apple predstavuje svoju umelú inteligenciu FOTO: Apple, Technet.cz
StoryEditor

AI od Applu ponúkne špičkovú integráciu a bezpečnosť. Okuliare zase umiestnia obraz do priestoru

11.06.2024, 14:53
Autor:
vsevse

Apple nasadil generatívnu umelú inteligenciu naprieč celým svojim ekosystémom. V nových verziách operačných systémov pre počítače, tablety aj mobilné telefóny tak bude môcť používateľ vyskúšať všetky vymoženosti AI. Na výročnej konferencii sa však objavilo oveľa viac noviniek.

Pri júnovej výročnej konferencii spoločnosť Apple potvrdila, že aj keď v nasadzovaní nových technológií nie je prvá, dokáže ich veľmi dobre integrovať do svojho ekosystému. Rovnaké je to aj v prípade generatívnej umelej inteligencie, o ktorej sa zatiaľ v Apple zase toľko nehovorilo.

image

Očakávaný iOS 18 je tu. Prináša dizajnové zmeny, ale aj nového pomocníka

Teraz na WWDC, čo je každoročná vývojárska konferencia Applu, firma ukázala projekt Apple Intelligence, čo je súhrnný názov pre nasadenie umelej inteligencie v rôznych disciplínach naprieč operačnými systémami a zariadeniami.

Sama firma o novinke hovorí ako o prepojení sily generatívnych modelov s osobným kontextom. A to všetko s dôrazom na súkromie a bezpečnosť. Apple systém označuje ako Private Cloud Compute. Zmyslom je maximum úloh odbaviť lokálne pomocou jazykových modelov (cca 3 miliardy parametrov) v zariadení a len na tie zložitejšie si zavolať na pomoc cloudové služby.

Zariadenie potom rieši, či sa požiadavka pošle na cloudové servery, alebo či ju možno vybaviť lokálne. Aj cloud by ale mal byť zabezpečený a neukladať užívateľské dáta a zároveň nevyužíva na trénovanie veľkých modelov, ktoré bežia na serveroch, súkromné ​​dáta užívateľov.

image

Apple sľubuje maximálne zabezpečenie pri práci s AI FOTO: Apple, Technet.cz

Lokálna funkcia Apple Intelligence je však dostupná výhradne na zariadeniach s čipom A17 Pro, teda na iPhonoch 15 Pro a Pro Max, pri iPadoch a počítačoch treba mať Apple Silicon, teda čip radu M.

Samotné nasadenie generatívnej AI sa tiež premietlo do novo predstavených operačných systémov. Generovanie textov, obrázkov a všetky ďalšie schopnosti, na ktoré sme si s príchodom jazykových modelov zvykli, tak nájdeme aj v rámci rôznych aplikácií a programov Applu.

Možno najväčšiu pozornosť si vyslúžila integrácia do osobnej asistentky Siri, ktorá zvládne komunikovať textovo a to vrátane textového vstupu. Firma uvádza, že vďaka prístupu k tomu, čo je aktuálne zobrazené na displeji, rozumie systém obsahu na používateľovom zariadení a dokáže s ním interagovať.

image

Niektoré z možných otázok pre novú Siri FOTO: Apple, Technet.cz

„Ak používateľ napríklad dostane od kamaráta do aplikácie Správy textovku s jeho novou adresou, môže jednoducho povedať: pridaj adresu k jeho kontaktu,“ popisuje jednu z možností Apple.

Podobne ako Copilot od Microsoftu vie aj Siri poradiť napríklad s nastavením zariadenia alebo prácou s aplikáciou. A samozrejme funguje ako oveľa, oveľa inteligentnejší asistent v porovnaní s prechádzajúcou verziou, ktorý pomôže s plánovaním, riešením niektorých úloh a množstvom ďalších vecí.

Aj vďaka generatívnej AI vníma súvislosti medzi jednotlivými požiadavkami. Používateľ môže využiť aj služby ChatGPT. Systém sa pred pripojením a odovzdaním akýchkoľvek dát chatbotovi od OpenAI najskôr používateľov spýta, či ich má s týmto systémom zdieľať a potom priamo oznámi výsledky.

„Vďaka vstavaným nástrojom na ochranu súkromia pri využívaní ChatGPT sú užívateľské IP adresy skryté a OpenAI neuchováva dáta používateľov. Na užívateľov, ktorí si prepoja svoj ChatGPT účet, sa vzťahujú pravidlá na ochranu osobných údajov od ChatGPT,“ vysvetľujú nastavenia komunikácie so systémami OpenAI ľudia z Applu.

Rad AI funkcií však nie je obmedzený na jednotlivé aplikácie, ale je možné ich využiť naprieč. Patrí sem Apple Writing Tools, čo je nástroj slúžiaci na generovanie textového výstupu v aplikáciách a programoch, kde nejakým spôsobom pracuje s textom, či je to v e-maile, poznámkach alebo textovom editore.

image

Apple Writing Tools využíva umelú inteligenciu naprieč zariadeniami. FOTO: Apple, Technet.cz

Pri vyvolaní funkcie ReWrite je možné vybrať rôzne verzie textu, vrátane tónu jeho vyznenia. Funkcia Summarize dokáže zhrnúť vybrané časti textu vo forme prehľadného odseku, odrážok, tabuľky alebo zoznamu.

V Poznámkach systém dokáže prepísať zvukovú nahrávku, rovnako tak vie prepisovať aj hovory, pričom pri začatí nahrávania hovoru sa účastníkom zobrazí upozornenie. Poznámky možno využiť aj na riešenie matematických rovníc priamo v jednotlivých poznámkach.

S matematickými úlohami si poradí aj iPadOS 18, ktorý prináša novú aplikáciu Kalkulačka s funkciou Math Notes. Tá pri napísaní matematických výrazov perom či za pomoci klávesnice okamžite ukáže napísané riešenie, naviac využíva simuláciu vlastného písma užívateľa. Rovnako tak dokáže systém pri využití funkcie Smart Script zachovať jedinečnú podobu používateľovho rukopisu, keď napríklad prepisuje rýchlo „naškrabné“ poznámky.

image

Nová Kalkulačka umožní na iPadoch s iPadOS 18 lepšie riešiť matematické výrazy s pomocou Apple Pencil FOTO: Apple, Technet.cz

„S Apple Pencil môžu používatelia ľahko pridávať medzery, odstraňovať vety alebo vkladať ručne písaný text, formát odseku sa novému obsahu vždy dokonale prispôsobí,“ vysvetľujú autori nástroja.

Služba Compose zase umožňuje používateľom pripojiť sa k obrazovým službám Dall-E. S vizuálnym výstupom si poradí aj funkcia Image Playground, ktorá je určená na generovanie skôr veselších obrázkov v kategóriách animácie, ilustrácie a skica. Pracuje s vlastným difúznym modelom, ktorý si Apple vytrénoval.

„V Image Playground si používatelia môžu vybrať z celého radu konceptov v kategóriách ako napríklad témy, kostýmy, príslušenstvo a miesta. Stačí napísať popis obrázku, vybrať niečiu fotku z galérie, pridať ju do obrázku a vybrať ten najlepší štýl,“ popisujú tvorcovia nové schopnosti.

image

Image Playground v aplikácii Správy FOTO: Apple, Technet.cz

Nasadeniu AI sa nevyhla ani aplikácia Fotky. Slúži tu napríklad na vyhľadávanie snímok, ale aj videí, pomocou klasického prirodzeného jazyka. U videí sa tak používateľ rovno dostane do bodu, ktorý zodpovedá požadovanému výrazu. Vylepšené Zbierky automaticky triedia obsah knižnice do užitočných kategórií.

Ako sme si pomaly zvykli pri iných službách, aj Apple novo umožní vo fotkách odstrániť objekty z fotografií pomocou nástroja CleanUp. V spomienkach zase môžu používatelia vytvoriť príbeh podľa zadaného popisu aj s odporúčaním hudobného sprievodu z Apple Music.

image

Mazanie objektov z fotografie pomocou AI predstavenej spoločnosťou Apple FOTO: Apple, Technet.cz

Špecialitou zariadení podporujúcich najnovší Apple Pencil je funkcia Image Wand, ktorá prekreslí hrubé náčrty do pekných obrázkov alebo s jej pomocou je možné nechať automaticky vyplniť prázdne miesta na stránke na základe toho, čo sa nachádza okolo obrázku.

Pre doplnenie krátkych správ ponúka Apple novo funkciu Genmoji, ktorá umožní nájsť správny emotikon alebo si dokonca vytvoriť ďalšie. K dispozícii je aj nástroj na animáciu textu.

Firma novo ponúka aj funkciu Priority Messages pre poštovú službu Mail, ktorá jednak udržuje na vrchu dôležité správy ako sú letenky a zároveň zhŕňa dlhé maily a necháva ich na prvých riadkoch správy.

S e-mailom pomáha aj ponuka Smart Reply, ktorá generuje rýchle odpovede a v e-maile vie rozpoznať otázky a vyzvať používateľov na ich zodpovedanie.

Operačné systémy pre počítače a tablety

Prakticky všetky vyššie zmienené funkcie sa nejako premietajú do všetkých nových operačných systémov. Niektoré ďalšie však nájdeme len vo vybraných. Nový operačný systém pre počítače nesie názov macOS Sequoia a ako jednu z hlavných funkcií ponúka plné zrkadlenie telefónu, ktorý tak možno úplne ovládať cez počítač aj keď samotný mobilný telefón zostáva pre okolie zamknutý.

image

Nové verzie macOS nesie názov Sequoia FOTO: Apple, Technet.cz

Po novom sa tiež používateľ môže spoľahnúť na jednoduchšiu a rýchlejšiu organizáciu okien s ktorými pracuje a s automatickým návrhom, kam okno na ploche umiestniť.

Nové funkcie tiež dostáva prehliadač Safari, ktorý napríklad zaznamená spustené video a môže ho automaticky presunúť na stred obrazovky, pridá ovládacie prvky ak tomu ponúkne možnosť využiť systém obraz v obraze. Praktické Highlights ponúknu v prehliadači používateľom informácie o danej stránke, pokiaľ to dáva zmysel. Vylepšená Čítačka zjednodušene zobrazí jednotlivé články a ponúkne ich zhrnutie a prípadne u dlhších článkov potom aj obsah.

Praktické je vylepšenie videokonferencií, kde je možné používateľom vopred skontrolovať obsah, ktorý sa chystajú zdieľať.

Popri už spomínaných novinkách v iPadOS 18 sa môžu tablety s týmto systémom pochváliť možnosťou prispôsobenia domovskej obrazovky, ikon jednotlivých aplikácií a ovládacieho centra, podobne ako pri iOS 18.

image

Novinky v iPadOS 18 FOTO: Apple, Technet.cz

Ikony aplikácií a widgety je novo možné umiestňovať kamkoľvek na domovskú obrazovku a je možné tiež prispôsobiť vzhľad ikon a aplikácií, pričom na výber je tmavý variant, svetlý variant alebo rôzne farebné odtiene. Ďalšou možnosťou je odstraňovať popisky jednotlivých aplikácií a widgetov.

Okuliare od Apple vytiahnu klasické fotky do priestoru

Spoločnosť Apple v pondelok ukázala aj novú verziu operačného systému VisionOS 2. Praktického vylepšenia sa dočkalo ovládania, kedy je možné jednoducho jedným gestom vyvolať možnosti nastavenia. Novo tiež pribudla možnosť využiť na ovládanie myš.

Používatelia, ktorí využívajú okuliare ako ďalší displej k svojmu notebooku, teraz budú môcť obsah na monitore notebooku previesť do virtuálneho prostredia pohľadom na obrazovku. V ďalších mesiacoch chce firma zväčšiť množstvo plochy, ktoré používateľ vidí.

image

VisionOS 2 v ďalších mesiacoch uvedie možnosť zväčšiť si plochu „vytiahnutú“ z počítača. FOTO: Apple, Technet.cz

Po novom systém dokáže na snímke rozoznať objekty a vytvoriť z klasickej 2D snímky trojrozmernú. Firma tiež ukázala novú možnosť ako vytvoriť priame 3D prenosy. Bude k tomu možné využiť telefóny iPhone, ktoré budú v tomto prípade pracovať s dvoma zadnými snímačmi naraz. Majitelia fotoaparátov Canon zase budú môcť využiť špeciálny objektív.

image

Novo bude možné využiť pre Apple Vision Pro ako zdroj 3D obrazu aj fotoaparáty Canon so špeciálnym objektívom. FOTO: Apple, Technet.cz

VisionOS 2 tiež umožní spojiť sa s ďalšou osobou napríklad pri prezeraní aktuálnej snímky, aby ste ju mohli spoločne komentovať.

01 - Modified: 2024-06-11 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Očakávaný iOS 18 je tu. Prináša dizajnové zmeny, ale aj nového pomocníka 02 - Modified: 2024-06-11 13:00:36 - Feat.: 1 - Title: Vývojárska konferencia Applu nebola iba o iPhonoch. Novinky sa naučili slúchadlá aj Apple TV
01 - Modified: 2024-06-29 11:42:28 - Feat.: - Title: Transplantácia geneticky upravených orgánov či širšie využívanie AI vo vede. Tieto technológie majú vyriešiť svetové problémy 02 - Modified: 2024-06-27 16:33:23 - Feat.: - Title: Motorola ukázala svoje nové véčka Razr 50 a 50 Ultra. Väčší displej by sa na zadnú stranu nezmestil​ 03 - Modified: 2024-06-26 10:08:35 - Feat.: - Title: FOTO Ako by vyzerali postavy z Hunger Games podľa kníh? Hlavné postavy boli mladšie, väčšinu by si ani nespoznal 04 - Modified: 2024-06-25 15:56:50 - Feat.: - Title: Máte poslednú šancu, aby ste Facebooku a Instagramu zakázali použiť vaše údaje a fotky na trénovanie AI 05 - Modified: 2024-06-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Vzhľad iPhonov čaká zmena. Budú tenšie a ľahšie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. júl 2024 06:03