Spredu krabička iPhonu SE (2022) a iPhonu SE (2020) FOTO: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz
StoryEditor

Nevyhadzujte ju. Prázdna krabička od iPhonu sa dá dobre predať

31.05.2024, 16:00

Mobilní výrobcovia vedia, že ich produkty nie sú ako rožky zo samoobsluhy. Rovnako ako samotné zariadenie je dôležitý aj prvý dojem z balenia. Niektoré značky volia pestré farby a veľké nápisy, iné naopak hrajú na strunu luxusu a statusu. A hoci ide väčšinou len o papierovú krabičku, napriek tomu si ju niektorí používatelia starostlivo schovajú.

Väčšina obalov výrobkov, ktoré si kedy kúpime, skončí v koši. Nie je totiž žiaden dôvod ich schovávať, nie je ním ani podmienená prípadná reklamácia. Zákon totiž žiadnu takúto požiadavku na spotrebiteľov nekladie. Nájde sa však výnimka, kedy sa s originálnym balením zaobchádza s najvyššou starostlivosťou, a to už od vybaľovania v ňom uloženého produktu.

Onou výnimkou je po stránke dizajnu jednoduchá krabička iPhonov. Teda biely papierový obal, na ktorého veku je na vrchu vyobrazený v krabičke uložený telefón a po jeho stranách názov produktu a logo výrobcu. Tento „kus papiera“ je pre používateľov podobne dôležitý ako telefón samotný. A tak aj k nemu pristupujú.

Špeciálna krabička

Podľa spoločnosti The Fast Company sú krabičky od iPhonu vysoko kvalitné a esteticky príjemné, zvyšujú zážitok pre ich majiteľov a zároveň v nich vzbudzujú pocit, že sú cenné a stoja za to ich uchovať, hoci ide len o kus papierovej lepenky.

Podľa portálu Ladbible je na pozadí množstvo psychologických faktorov, vrátane vnímania samotného dizajnu so stávkou na bielu farbu. Tá je jedným z kľúčových faktorov, hoci v minulosti Apple využíval čiernu.

image

Krabička iPhonu 13 Pro FOTO: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Biela nie je totiž len známkou čistoty a luxusu, ale podľa psychológov navodzuje aj pocit otvorenosti a voľného priestoru, čo napomáha vyvolávať v ľuďoch pocit očakávania pri rozbaľovaní iPhone. Avšak dôvod, prečo si mnohí používatelia iPhonov originálne balenie starostlivo schovávajú, je však skôr pragmatický.

Pragmatický dôvod

Telefón sa s ním totiž podstatne ľahšie predáva. Práve pri iPhone, ktorý si vybudoval určitý spoločenský status, je úplnosť balenia zásadným faktorom pri prípadnom predaji. Ponuka telefónu bez originálneho balenia môže v potenciálnom záujemcovi vyvolávať nedôverčivosť a také zariadenie sa bude predávať horšie a dlhšie ako to s krabičkou.

Nie je teda divu, že na inzertných portáloch je k nájdeniu nespočet ponúk práve prázdnych škatuliek od iPhonov. Ceny dokážu dosiahnuť aj dvojcifernú hranicu. Rovnako ako majú krabičky svojich predajcov z radov tých, ktorí napríklad o svoj iPhone z nejakého dôvodu prišli, alebo ho posunuli svojim potomkom a krabičku už nepotrebujú, tak majú aj svojich záujemcov.

image

iPhone 13 Pro a jeho krabička FOTO: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Ľudia ich môžu zháňať napríklad vtedy, keď o pôvodnú krabičku prídu nejakým nedopatrením, napríklad ju stratia či poškodia pri sťahovaní. A bezpochyby sa nájdu aj jedinci, ktorí ich zbierajú alebo ich nejako ďalej kreatívne využívajú.

01 - Modified: 2024-07-05 06:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Celebrity sa rozhodli zbaviť svojich nehnuteľností. Z toho luxusu padá sánka 02 - Modified: 2024-07-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Sociálnymi sieťami sa šíri tip, ako sa brániť únosu. Ženy si zašívajú AirTag na skryté miesto 03 - Modified: 2024-07-02 15:07:03 - Feat.: - Title: Nasledujúce hodinky od Applu budú prelomové. Zásadná vec však zostane rovnaká 04 - Modified: 2024-07-02 14:08:39 - Feat.: - Title: Expanzia čínskych značiek bude pokračovať. Do roku 2030 majú ovládnuť tretinu trhu 05 - Modified: 2024-07-01 13:01:23 - Feat.: - Title: Švédske mestečko rozpredávalo pozemky za 10 centov. Záujem bol z celého sveta, totálne ho to ochromilo
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. júl 2024 19:28