Samsung Galaxy S23 s aktualizáciou na One UI 6.1, ktorej súčasťou je aj Galaxy AI. FOTO: HN/Patrik Koreň
StoryEditor

Ako dlho podporujú výrobcovia smartfóny? Apple už nie je lídrom

28.05.2024, 13:39

Výrobcovia sa v poslednej dobe predháňajú v dĺžke podpory systému svojich smartfónov. Predtým bol premiantom Apple so svojimi iPhonmi, to už však neplatí. Aj keď je diskutabilné, či má extrémne dlhá podpora v niektorých prípadoch zmysel.

Apple dáva podporu novej verzie svojho operačného systému iOS približne päť až šesť rokov. Jeho smartfóny sa tak dobre predávajú aj z druhej ruky. Aj keď pri slabších starších modeloch logicky chýbajú novému systému niektoré funkcie dostupné pre aktuálne top modely.

Ak prednedávnom bol Apple v tomto prístupe ojedinelý, tak teraz sa výrobcovia v dĺžke podpory priamo predbiehajú. Teda aspoň pri nových vrcholných modeloch.

Apple prišiel o pozíciu lídra

Lenže Apple už nie je ten, kto poskytuje najdlhšiu systémovú podporu svojim smartfónom. Tými sú Google a Samsung. Google poskytuje svojim smartfónom Pixel sedemročnú podporu, rovnako tak Samsung. Rovnako ako Apple, šesťročnú podporu pre svoje smartfóny poskytuje Huawei. Päťročnú podporu poskytuje európsky výrobca ekologických a ľahko opraviteľných smartfónov Fairphone.

U čínskych výrobcov je prekvapujúce, že značky z jedného „tímu“ majú rôzne dlho podporu. Oppo a OnePlus patria do rovnakého koncernu BBK Electronics a ponúkajú štvorročnú podporu. Avšak ďalšia značka z koncernu Realme ponúka iba trojročnú podporu.

Rovnako dlhú podporu ako Oppo a OnePlus ponúka ďalší čínsky výrobca Xiaomi, avšak podznačka Redmi ponúka iba trojročnú podporu. Trojročnú podporu aktualizácie na novú verziu systému ponúka aj Sony, Honor, Motorola, Vivo alebo ambiciózny výrobca Nothing.

Iba dva roky podpory ponúkne málokto

Trojročnú podporu ponúkali aj smartfóny Nokia. Nástupca HMD ale pri predstavených smartfónoch uvádza iba dva upgrady operačného systému. Aj Asus ponúka iba dvojročnú podporu.

Rovnako ako u Applu aj výrobcovia smartfónov so systémom Google majú rozdiely v poskytovaní nových funkcií pre rôzne staré modely. Napríklad vyzdvihovaná umelá inteligencia u nových Samsungov je dostupná len pre nové a najnovšie vrcholné modely. Staršie top modely sa bez rôznych vylepšení musia zaobísť. Okrem podpory pre nové verzie systému sú dôležité aj bezpečnostné aktualizácie, ktoré bývajú poskytované dlhšie.

01 - Modified: 2024-07-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Sociálnymi sieťami sa šíri tip, ako sa brániť únosu. Ženy si zašívajú AirTag na skryté miesto 02 - Modified: 2024-07-04 05:30:00 - Feat.: - Title: Kvalitné potlačenie ruchov za málo peňazí. Tieto slúchadlá prekvapia svojimi schopnosťami 03 - Modified: 2024-07-03 10:18:07 - Feat.: - Title: Budúca Ultra od Samsungu už nebude hranatá. V sérii Galaxy S25 prinesie opäť zaoblené boky 04 - Modified: 2024-07-03 07:47:27 - Feat.: - Title: Emisie Googlu za posledných päť rokov vzrástli o polovicu, stojí za tým umelá inteligencia 05 - Modified: 2024-07-02 15:07:03 - Feat.: - Title: Nasledujúce hodinky od Applu budú prelomové. Zásadná vec však zostane rovnaká
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. júl 2024 15:48