StoryEditor

Technologickí giganti bojujú o hráčov. Vyhráva Sony

11.06.2013, 17:47
+VIDEO | Playstation 4 sa bude predávať lacnejšie ako konkurencia a k hraniu nebude potrebný internet.

Veľtrh E3 v Los Angeles odštartoval rýchlo a to najdôležitejšie už je jasné - Microsoft aj Sony prezradili cenu herných zariadení novej generácie. Xbox One a PlayStation 4 budú drahšie než predchádzajúce generácie, ale vymenia si úlohy. Sony ponúkne PS4 o 100 dolárov lacnejšie ako Xbox One.

Okrem ceny bude rozhodovať tiež ponuka funkcií a služieb. Microsoft okrem samotnej konzoly ponúka pohybový ovládač Kinect, ktorý je možné použiť aj pre hlasové ovládanie multimediálnych funkcií zariadení vrátane televízneho vysielania. Obe herné konzoly potom budú vyžadovať mesačné poplatky za prístup k online hraniu.

Stále online
Microsoft ešte pred oznámením ceny a termínu spustenia predaja Xbox One prekvapil ďalším redesignom existujúceho Xboxu 360. Nová verzia vyzerá na snímkach robustnejšie než existujúci zmenšený Xbox 360, ale zdanie klame - aj napriek zmene proporcií je Xbox 360 v najnovšej verzii ešte menší a údajne aj tichší - Microsoft tento Xbox začína predávať už dnes, ale zatiaľ iba v USA a niekoľkých ďalších krajinách.


Oficiálne predstavenie hernej konzoly od Microsoftu

Noví aj existujúci majitelia Xboxu 360 sa zlatým členstvom v službe Xbox Live dostanú každý mesiac do vydania Xboxu One v rámci predplatného dve plné hry, ktoré im zostanú aj po skončení predplatného. Prvým titulom v ponuke bude Fable III.

Xbox One sa na trh dostane v novembri za cenu málo výkonného notebooku - 499 eur. Microsoft už začal s registráciou prvých objednávok.

Súčasťou predstavenia noviniek na veľtrhu E3 bolo aj množstvo hier pre novú generáciu konzoly vrátane nového dielu série Halo alebo novinky Rýdzo zo starovekého Ríma. Najviac reakcií však vyvolala hra World of Tanks pre Xbox 360 - ide o upravenú verziu populárnych tankových bitiek pre PC.

Prvé reakcie analytikov a herných novinárov na Xbox One sú aj po E3 skôr skeptické. Najviac kritiky sa týka nutnosti pripojiť Xbox One k internetu aspoň raz za 24 hodín aj pre offline hranie a obmedzenie predaja použitých hier - Microsoft plánuje, že hry bude možné predávať len prostredníctvom schválených obchodov. Hry bude možné tiež odovzdať (aj predať) priamo, ale iba ľuďom, ktorých má používateľ ako priateľov v systéme Xbox Live aspoň 30 dní - každú hru sa bude dať odovzdať iba raz.

Celú tlačovú konferenciu Microsoftu z E3 ponúka firma na stránkach Xbox.com.

PlayStation 4 je lacnejšia a rovnako hranatá
PlayStation si na E3 schovávala dve veci - dizajn konzoly a cenu. Obe veci prekvapili. PlayStation 4 je rovnako "škaredá" hranatá krabica ako Xbox One, ale o sto eur lacnejšie a tiež o niečo tenšia - výkonovo pritom obe zariadenia budú vyrovnané.

https://www.youtube.com/embed/DmoZAPDV3ew
Kompletný záznam konferencie Sony na E3. Konferencie začína v 35. minúte.

Sony najviac pozitívnych reakcií získalo vztýčeným prostredníkom smerom k Microsoftu: "PS4 nebude obmedzovať nakladanie s použitými hrami, hry na fyzických nosičoch nebudú vyžadovať pripojenie k internetu a neprestanú fungovať, keď sa 24 hodín nepripojíte."

Menej príjemná správa sa týka možnosti hrať hry z predchádzajúcich generácií PlayStation. Táto funkcia čaká na sprevádzkovanie služby založenej na technológii Gaikai - tá ale začne fungovať až v roku 2014 bez presnejšieho dátumu. Ďalšou menej príjemnou zmenou je spoplatnenie online hrania - Sony bude vyžadovať pre online multiplayer predplatné. V jeho cene ale budú bezplatné hry a predplatné bude fungovať na všetky používateľské účty na PS4 aj na PS3 a vreckové PlayStation Vita.
Publikum sleduje predstavenie novej generácie hernej konzoly od Sony

Sony ukázalo podobne ako Microsoft niekoľko nových hier pre PS4. Ďalším nepekným gestom smerom k Microsoftu bolo predstavenie online strieľačky Destiny od herného štúdia Bungie, ktoré vytvorilo najznámejšiu hernú sériu pre Xbox - Halo. Samotná hra ale nepôsobí príliš originálne - svet sci-fi skombinovaný s fantasy prvkami je už trochu obohraná záležitosť, ale to boli aj sci-fi strieľačky pred príchodom Halo.

Medzi predstavenými hrami pre PS4 chýbalo pokračovanie série Uncharted alebo hra podobná fantastickým "thrillerom" The Last of Us alebo Heavy Rain, ktoré ponúkajú silný "dospelý" príbeh pre hráčov, ktorým nestačí len bezhlavo zabíjať potvory a šoférovať virtuálne autá. Paradoxne ďalší podobný titul príde v októbri na PlayStation 3 - volá sa Beyond a stojí za ním rovnaký tím ako za fenomenálnym Heavy Rain.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:24