StoryEditor

YouTube už nie je zadarmo. Spustil prvé platené kanály

10.05.2013, 16:00
Spoplatnené videá YouTube zatiaľ ponúka v desiatich krajinách sveta.

Youtube spúšťa spoplatnené kanály. Podpísal zmluvy s tridsiatkou dodávateľov videomateriálov. Medzi spoplatnenými kanálmi bude obľúbený detský seriál Sezam, otvor sa alebo Vraždy v Midsomeri.

Príjmy sa rozdelia podobne ako z reklamy - 55 percent pôjde majiteľovi kanála a zvyšok dostane YouTube.

Novú službu spojenú s predplatným ponúka zatiaľ v desiatich krajinách. Ďalšie platené kanály budú údajne nasledovať, aj keď presné termíny známe nie sú. Rovnako je to aj v prípade rozširovania okruhu krajín, v ktorých budú platené kanály fungovať.

YouTube dáva podpísaným producentom možnosť vytvoriť vlastný kanál, za ktorý budú vyberať predplatné a kde budú mať k dispozícii vlastný reklamný priestor. Tridsiatka dodávateľov ponúka obsah s mesačným predplatným, ktoré začína na 99 centoch. Priemerná mesačná sadzba je 2,99 dolára. Objednať bude možné napríklad aj celú seriálovú sezónu.

Majitelia kanálov budú mať možnosť nastaviť aj rôzne ceny podľa kvality obrazu, za HD rozlíšení sa bude platiť viac.

Kanály budú dostupné na PC, tabletoch, mobiloch aj v televíziách. Všetky kanály budú mať 14-dňovú bezplatnú skúšobnú dobu.

Google kúpil YouTube za 1,76 miliardy dolárov v roku 2006. Vtedy stránku navštívilo odhadom 50 miliónov užívateľov. Dnes majú YouTube mesačne viac než miliardu návštev.

Zdroj: iHNed.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:24