StoryEditor

Komisia obvinila Samsung. Hrozí mu megapokuta

22.12.2012, 23:00
Európska komisia oficiálne obvinila Samsung zo zneužívania patentov v spore s Applom.

Európska komisia v predvianočnom týždni zaslala Samsungu Oznámenie výhrad (Statement of Objections), podľa ktorého Komisia predbežne vníma súdne spory proti Applu založené na patentoch zásadných pre fungovanie medzinárodných patentov ako zneužitie dominantnej pozície na trhu, ktoré zákony na ochranu trhu v Európskej únii zakazujú.

Samsung už v utorok 18. decembra oznámil, že v Európe ustupuje od súdnych sporov s Applom. Teraz je zrejmé, že išlo o reakciu na postup vo vyšetrovaní zo strany Európskej komisie. Ak komisia v priebehu vyšetrovania potvrdí svoj predbežný názor, Samsungu hrozí pokuta až vo výške desatiny jeho globálneho ročného obratu.

"Práva duševného vlastníctva patria k základom fungovania jednotného trhu, ale tieto práva by nemali byť zneužívané, ak sú neoddeliteľnou súčasťou priemyselných štandardov. Zneužívanie takých patentov k súdnym sporom je antikompetitivne," uviedol vo vyhlásení viceprezident Európskej komisie Joaquín Almunia.

Samsung vyvinul a patentoval časť technológií, ktoré sa stali súčasťou medzinárodných štandardov pre mobilné siete 3. generácie. Patenty, ktoré sú súčasťou štandardov, musia ich držitelia ponúkať podľa takzvaných FRAND zásad. Tieto zásady hovoria, že licenciu musí držiteľ patentu poskytnúť každému, kto o ňu požiada, a to za férových podmienok.

Samsung oponuje, že Apple nebol ochotný vstúpiť do konštruktívnych rokovaní, a tak firma Apple zažalovala. "Študujeme Oznámenie výhrad a sme pripravení sa brániť proti akýmkoľvek neopodstatneným obvineniam," uviedol Samsung pre agentúru Bloomberg.

Oznámenie výhrad zo strany Európskej komisie prišlo takmer rok po začatí vyšetrovania v januári roku 2012. Potom, čo firmy dotknuté konkrétnym vyšetrovaním získajú možnosť obhájiť svoj postup písomne ​​alebo pri osobnom vypočutí, Komisia môže vyniesť finálny verdikt.

Ak Komisia potvrdí predbežné rozhodnutie, hrozí Samsungu pokuta vo výške cez 25 miliárd dolárov - firma mala za rok 2011 globálny obrat 247,5 miliardy USD, v tomto roku sa Samsungu darí ešte lepšie. Táto suma je 25-krát vyššia než škody, ktoré má Samsung zaplatiť Applu v prehratom súdnom spore v Kalifornii.

Podobnému vyšetrovaniu zo strany Európskej komisie čelia tiež Google respektíve jeho dcérska spoločnosť Motorola Mobility, ktorá FRAND patenty používa v súdnych sporoch s Applom a Microsoftom.

Spory Samsungu a Applu mimo Európy naďalej pokračujú. Okrem prerokúvaní licenčných poplatkov a možného ďalšieho kola sporu v Kalifornii Samsung údajne zažaloval Apple v domovskej Kórei kvôli porušeniu patentov spojených s Centrom oznámenia v iOS 5 a 6.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:22