StoryEditor

Nokia sa nevzdáva. Bude ponúkať 3D StreetView

15.11.2012, 03:00
Nokia predstavila službu Here, ponúkne navigáciu pre Android a iOS.




Nokia prekvapila podobne ako Microsoft, ktorý chystá Office pre konkurenčné platformy. Fínska firma sa rozhodla ponúknuť svoje mapy a s nimi spojené aplikácie užívateľom konkurenčných platforiem v podobe on-line služby HERE. Webovú verziu je možné vyskúšať už teraz.

Pod novou značkou sa skrýva nová stratégia. Nokia sa podobne ako Microsoft nechce obmedziť na vlastný (a neistý) podiel na trhu a bude hľadať zdroje príjmov tam, kde sú masy užívateľov. Šéf firmy Stephen Elop sľúbil najmä rozšírenie existujúcich máp o 3D rozmer. S tým má pomôcť akvizície americkej spoločnosti Earthmine.

Earthmine ponúka na prvý pohľad rovnakú technológiu ako Google StreetView. Okrem zbierania fotografií v okolí špeciálne vybavených vozidiel ale Earthmine zhromažďuje aj 3D dáta o stromoch, stĺpoch a ďalších objektoch v okolí ciest. Nokia chce proces akvizície ukončiť ešte tento rok, integrácia do produktov Nokie však logicky potrvá dlhšie.

Nové služby HERE budú vychádzať z technológie HTML5 s podporou offline funkcie, to znamená, že aj hlasová navigácia má byť dostupná bez aktívneho pripojenia k internetu. Prvá verzia novej služby má byť dostupná v priebehu niekoľkých týždňov pre iOS a pripravuje sa aj verzia pre Android.

Nokia chce počas jari 2013 ponúknuť služby HERE nielen koncový používateľom, ale aj vývojárom, preto ponúkne vývojárske nástroje, ktoré umožnia použitie máp od Nokie v aplikáciách ako je Foursquare. Nokia sa tak vymedzuje voči Googlu, ktorý pri dosiahnutí určitého počtu požiadaviek prístup aplikácií k svojim mapovým službám spoplatňuje.

Súčasťou predstavených noviniek bolo tiež oznámenie spolupráce s Mozillla Foundation, ktorá pripravuje vlastný mobilný operačný systém v spolupráci s Telefónica. Krátke vyskúšané betaverzie služby HERE ukazujú, že má Nokia na čom pracovať hlavne v oblasti získavania podkladov. Aktuálne je služba navyše preťažená, takže sa informácie nahrávajú len pomaly.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:29