StoryEditor

Windows 8 je výborný. Brzdí ho však minulosť

26.10.2012, 12:15
Windows 8 chce priniesť odpoveď na nástup tabletov a uspokojiť konzervatívnych používateľov.

Podarilo sa mu to? To záleží na vašej predpojatosti a vybavení.

Každá nová verzia Windows čelí hlasnej kritike. Windows 7 to schytal za ochranu proti kopírovaniu filmov, Windows Vista za bezpečnostné funkcie, ktoré obťažovali užívateľa, a pomalosť. Windows XP zase nepodporoval staršie programy pre MS DOS a vyžadoval online overenie pravosti. Windows 95 sa stal terčom vtipov kvôli nestabilite ...

Windows 8 má na sebe terč namaľovaný od svojho predstavenia. Užívateľské prostredie Metro s výraznými farbami a živými dlaždicami je tak iné, že si na neho kritici nezvykli ani po dvoch rokoch od jeho predstavenia v systéme Windows Phone 7. A snaha presadiť na PC dotykové ovládanie ...? Lenže v praxi je to inak. Windows 8 je výborný systém. S dotykovým displejom i bez neho.

Ako to vieme? Windows 8 prechádzal redakčným testovaním priebežne niekoľko mesiacov od uvedenia prvej verejnej preview verzie, a to na bežných osobných počítačoch s klávesnicou a myšou, ale bez dotykovej obrazovky. Od septembra potom testujeme Windows vo finálnej verzii (Windows 8 Pre RTM) na tableted Samsung Series 7 s dockovacou stanicou a bezdrôtovou klávesnicou a myšou od Microsoftu.

Nie je to jediné možné hodnotenie, aj v redakcii HN a IHNED.cz počujete, že "je to hnusné" alebo že to ovládanie nedáva zmysel. A niečo na tom je. Windows 8 prináša veľa zmien a najväčší problém nie je ani tak v pridaní dotykového používateľského prostredia, ako v nejednotnosti. Nijako zvlášť často, ale občas predsa len, narazíte na to, že Microsoft nový Windows úplne nepreviedol do novej éry a stále na vás bude vystrkovať Ovládací panel alebo dokonca editor Registrov. Ale začneme od začiatku.


Metro a účet u Microsoftu

Prvé, čo si majiteľ nového počítača (alebo užívateľ pri inštalácii Windows 8 na starší počítač) všimne, je nový vzhľad Windows. Ešte než sa ukáže prostredie Metro, ktorému sa tak už nesmie hovoriť, ukazuje Microsoft novú typografiu spojenú s Windows. Objaví sa tiež výzva na registráciu účtu u spoločnosti Microsoft. Ide o skorší Windows Live účet, respektíve o účet Xbox Live.

Podobne ako pri Apple alebo Google je zriadenie účtu rýchle a bezplatné a znamená okrem vytvorenia identity vo vzťahu k výrobcovi softvéru tiež prístup k online službám - mailu, online úložisku alebo webovým aplikáciám Microsoft Office.

Vytvorenie nového účtu je pre Windows pokynom na spustenie krátkeho úvodného videa, ktoré vysvetľuje základy dotykového ovládania Windows, ktoré je možné preniesť aj na novú generáciu myší a touchpadov pripravených na Windows 8.

Prvé nastavenie počítača je rýchla záležitosť, plne porovnateľná s nastavením nového smartphonu. Potom sa už ukáže "moderné užívateľské prostredie". My mu po dvoch rokoch nedokážeme prestať hovoriť Metro. Kombinácia štvorcov a obdĺžnikov, kde sa na malej ploche objavujú aktuálne informácie, má svojich odporcov aj priaznivcov. Ja sa prikláňam k tomu, že Metro je podarené prostredie, ktoré ukazuje dôležité informácie v prehľadnej podobe.

Časť kolegov Metro nemusí, iní používajú spokojne Windows Phone s rovnakým prostredím. Mimo "obor" Metro vzbudzuje pozornosť a záujem. Deti s ním nemajú problém, naopak ľahšie spoznajú hry vďaka väčším obrázkom, dospelým sa zase páči dlaždica aplikácie Ľudia s aktualizáciami zo sociálnych sietí a tvárami kontaktov alebo meniace sa náhľady obrázkov v aplikácii Fotky.



Pod Moderným užívateľským prostredím sa na osobných počítačoch skrýva desktop prístupný prostredníctvom dlaždice s rovnakým názvom alebo stlačením klávesy Windows. V čisto pracovnom prostredí je možné, že používateľ uvidí Metro len niekoľkokrát za deň, pretože nebude mať dôvod desktop opúšťať.

Je to ako by pod "Metrom" boli perfektne vyladené Windows 7 s rozšírenou podporou online služieb. A nielen ako ... Windows 8 je skutočne "len" vylepšená sedmička. Inak to Microsoft ani urobiť nemohol - pretože Windows používa asi miliarda ľudí na celom svete, musí Microsoft zachovať kontinuitu.


Windows úplne tradične

S trochou nadsadenia možno nové užívateľské prostredie brať len ako inú verziu ponuky Štart. Po kliknutí na dlaždicu Desktopu alebo stlačení klávesy Windows sa užívateľ dostane do známeho prostredia, ktorému chýba jediná vec - tlačidlo Štart - ale to nahrádza práve ona obrazovka s živými dlaždicami. Pristúpiť na túto hru je ľahké, pretože ovládanie zostalo rovnaké.

Spúšťanie aplikácií funguje tiež rovnako - z ponuky štart (Metra) alebo pre pokročilejších užívateľov s pomocou klávesových skratiek a vyhľadávania. V prostredí Metro stačí začať na klávesnici písať názov aplikácie a systém ponúkne výsledky, ktoré zodpovedajú vyhľadávaniu, rovnako tak je možné stlačením klávesy Windows a písmena R spustiť ponuku pre spustenie aplikácie.

V základných rysoch je používanie Windows 8 rovnaké ako vo Windows 7 - často používané aplikácie aj dokumenty môžete mať ako predtým priamo na ploche (ako drvivá väčšina ľudí) alebo pripnuté k hlavnému panelu. Odstránenie tlačidla Štart možno časť ľudí pobúri, ale v praxi je to úplne jedno.

Aj skúsení a technicky zdatní používatelia si vo Windows 8 môžu nájsť niečo zaujímavé. Trebárs prepracovaný Prieskumník s novým zobrazením informácií o priebehu kopírovania dát a možnosťou kopírovania pozastaviť. Vylepšený a oveľa prehľadnejší je tiež Task manager, teda Správca úloh. Prístupný je tradičným trojhmatom ctr + alt + del, ale novo ukazuje prehľadne napríklad aj využitie sieťovej komunikácie. Dokonca vo Windows 8 zostal aj editor registrov, nie že by to bežného užívateľa zaujímalo.

Navyše do Windows 8 pribudla integrácia on-line služieb na čele s on-line úložiskom SkyDrive, ktoré sa chová ako bežná zložka a automaticky sa synchronizuje so servermi Microsoftu. Rovnako tak sa cez internet synchronizujú nastavenie systému, čo bude zaujímavé aj pre firemných užívateľov.


Premárnená príležitosť

Ďalšie oblasti by si vylepšenia zaslúžili, ale Microsoft nič nezmenil. Je síce pekné, že je novo možné rýchlo urobiť snímku obrazovky a automaticky ho uložiť stlačením klávesy Windows a PrintScreen, ale Windowsu stále chýbajú podobne elegantné aplikácie ako je Náhľad v OS X od Applu, teda aplikácia, ktorá zobrazí takmer akýkoľvek dokument a umožní aj rýchlu editáciu obrázkov. Vo Windows 8 sa obrázky otvoria najskôr v prehliadači a upraviť ich je možné až po otvorení v Maľovaní. IrfanView alebo iný podobný program tak budete inštalovať skoro po inštalácii systému.

Vďaka tomu, že so sebou Microsoft pod modernou tvárou Windows 8 ťahá záťaž spätnej kompatibility snáď až do dôb MS-DOSu, nie je problém so spustením ľubovoľných aplikácií, ktoré fungujú s Windows 7. Nepochybne sa rovnako ako pri príchode Windows 7 objavia programy, ktoré nebudú stabilné, možno niečo nepôjde spustiť a hlavne - pri inštalácii na staršie počítače môžete naraziť na chýbajúce ovládače.

Napríklad na ultrabooku od Toshiby Windows 8 nemali ovládač pre čítačku odtlačkov prstov alebo pre touchpad, takže nefungovali pokročilé funkcie. Výrobcovia počítačov ale tieto nedostatky v priebehu niekoľkých týždňov pravdepodobne napravia. V prípade Toshiby stačí doinštalovať staršie ovládač pre Windows 7.


Život v Metre

Aj keď je možné Metro odbiť ako náhradu ponuky Štart, pre majiteľov zariadení s Windows RT bude Metro to jediné. A nevyzerá to tak zle. Moderné užívateľské prostredie je ... pre mňa pekné, trochu maľovanka (záleží akú farebnú tému si vyberiete), ale napriek tomu prehľadné. Živé dlaždice na veľkom FullHD monitore ponúkajú čitateľné informácie o nových e-mailoch, aktualizáciách v sociálnych sieťach alebo napríklad maximálnom skóre, ktorého ste dosiahli v hre.

Plocha s živými dlaždicami je však iba bránou k aplikáciám vo Windows Store. Zatiaľ je ponuka deravá, ale za posledný týždeň sa solídne rozrástla - napríklad o Skype alebo TeamViewer pre prístup k vzdialeným počítačom. Aj Google pre Metro urobil svoju vyhľadávaciu aplikáciu.

Steve Ballmer pri oficiálnom uvedení Windows 8 na trh pripomenul, že Windows Store má viac aplikácií ako iné obchody s aplikáciami pri svojom spustení, a že nové programy rýchlo pribúdajú. Aj tak je nepríjemné, že chýba oficiálna aplikácie dvoch veľkých sociálnych sietí - Facebooku a Twitteru. Podpora oboch sietí je súčasťou aplikácie Ľudia podobne ako vo Windows Phone, ale sledovanie aktuálneho diania nie je tak pohodlné ako v samostatnej aplikácii. Použiť možno samozrejme webovú verziu, ktorá vyzerá rovnako ako v prehliadači vo Windows 7.


To dobré z dvoch svetov

Tým je vlastne možné prvotné hodnotenie Windows 8 uzavrieť. Systém vo svojej plnohodnotnej podobe a ideálne na hybridnom zariadení alebo aspoň s kvalitným touchpadom či dotykovou myšou cez drobné nedostatky a rozdvojené ovládanie pri nastavovaní systému dokázal spojiť svet tabletov a PC, svet uzavretého ekosystému sa slobodným svetom ľubovoľného softvéru pre desktop a na webe.

Klasické užívateľské prostredie. Desktop vyzerá skoro rovnako, len chýba 3D efekty, čo je dobre.

Moderné užívateľské prostredie. Metro sa niekomu nemusí páčiť, ale ak autori aplikácií počítajú s možnosťami živých dlaždíc, dáva zmysel.

Skype trochu inak. Skype je prvýkrát založený na tradičnej architektúre a nezaťažuje toľko počítač užívateľov.

Windows Store. Ponuka aplikácií zatiaľ neohromí, ale každým dňom je poznať pokrok.

Drobné vylepšenia. Nové zobrazenie kopírovaných súborov s možnosťou kopírovania pozastaviť.

Metro a klasika. "Metro aplikácie" možno pripnúť na časť obrazovky - ideálne pre chat napojený na Facebook.

Správca procesov. Nová verzia je pochopiteľná aj pre menej skúsených užívateľov a prehľadnejšia aj pre odborníkov.

Elegantné nastavenia. Základné vlastnosti systému je možné nastaviť v príjemnom prostredí, podrobnejšie nastavenie má stále tradičnú podobu Ovládacích panelov.

Aplikácia Ľudia združuje na jednom mieste kontakty aj aktualizácie zo sociálnych sietí.

Metro s kúzlom. Kúzla s "Charms". Bočný panel slúži napríklad na vstup do nastavenia aplikácií.

Len pre pokročilých: Editor registrov nezmizol

01 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Policajné nástrahy v boji proti vydieraniu 02 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež vyjadril ľútosť nad nárastom terorizmu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:26