StoryEditor

Súboj gigantov. Novinky predstavia v ten istý deň

18.10.2012, 10:56
Google sa postaví Microsoftu. Svoje novinky predstaví v deň, kedy svet spozná nový Windows.

V pondelok 29. októbra sa Google otvorene postaví Microsoftu. V New Yorku usporiada akciu, na ktorej predstaví pravdepodobne novú verziu Androidu aj nové zariadenia s označením Nexus. Špekuluje sa, že tentoraz bude telefónov s čistým Androidom viac.

Americkí novinári dostali pozvánku, na ktorú čakali. Google potvrdil špekulácie o tlačovej konferencii k Androidu plánovanej na 29. októbra. Dátum možno niektoré médiá nepoteší, v rovnaký deň slávnostne odhalí svoj nový mobilný operačný systém aj Microsoft.

Google pozýva novinárov do New Yorku, Microsoft začne predaj Windows Phone 8 v San Franciscu. Kým pri Microsofte je jasné, čo sa chystá, Google zatiaľ nič nepotvrdil. Očakáva sa však, že predstaví mierne vylepšenú verziu Androidu a hlavne novú stratégiu vo vzťahu k výrobcom telefónov. Možné je tiež rozšírenie obsahových služieb mimo USA.

Špekulácie hovoria o novom programe Nexus, ktorý namiesto jednej vlajkovej lode Androidu ponúkne výrobcom možnosť získať právo na označenie Nexus pri splnení špecifických požiadaviek, ktoré zahrnú aj rýchle vydávanie aktualizácií na novú verziu operačného systému Android.

Svoje Nexus zariadenie predstaví zrejme LG, Sony a HTC. Potenciálny nový telefón Nexus od LG má mať podľa údajov, ktoré zverejnil Paul O'Brien, zakladateľ servera Modaco.com, podobné parametre ako telefón LG Optimus G. Oproti Galaxy Nexus by nový model vyrástol na 4,7", rozlíšenie sa zmení mierne zo 1280x720 na 1280x768 bodov, hlavne sa ale zmení technológia, zo SuperAMOLED s pentile maticou na IPS LCD.

Vnútri telefónu má byť procesor Snapdragon S4 s podporou LTE sietí, 8MPx fotoaparát bez bližších špecifikácií a 8 alebo 16 GB pamäte (aspoň v prvej fáze) bez možnosti rozšírenia o pamäťové karty. Vybrať nepôjde ani akumulátor. Dizajn má byť od LG OPTIMA G odlišný, Nexus by sa mal líšiť aj možnosťou bezdrôtového nabíjania, ku ktorému upútala pozornosť Nokia.

Druhou variantou telefónu Nexus (alebo druhým z mnohých Nexum) môže byť HTC Nexus X s obrazovkou s uhlopriečkou 5" (12,7 cm). Konkurent pre Galaxy Note by mal ponúknuť extrémne vysoké rozlíšenie - na necelých 13 centimetroch by malo byť 1920x1080 obrazových bodov. Telefón má poháňať štvorjadrový procesor doplnený dvoma gigabajtami operačnej pamäte.

Špekulácie skončia o 10 dní v priebehu tlačovej konferencie, ktorú bude možné sledovať on-line na Youtube od 16:00 nášho času.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:21