StoryEditor

Do vesmíru odštartoval Jules Verne, prvá európska kozmická loď

10.03.2008, 00:12
Z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane včera ráno úspešne odštartovala nosná raketa Ariane 5, ktorá do kozmu vyniesla automatickú nákladnú loď Jules Verne. Prvé európske vesmírne plavidlo, pomenované po známom autorovi vedecko-fantastických románov, dopraví na obežnú dráhu zásoby pre Medzinárodnu vesmírnu stanicu (ISS).

Jules Verne je prvá z minimálne piatich plánovaných bezpilotovaných  zásobovacích lodí Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktoré budú schopné na orbitálny komplex dopravovať až deväť ton jedla, paliva, vody, kyslíka a materiálov pre vedecké experimenty. Unesú tak zhruba trikrát viac než v súčasnosti využívaná ruská nákladné plavidlá Progress. Stála posádka stanice bude môcť využívať modul ako ďalší priestor k realizácií pokusov v stave beztiaže.

S ISS sa Jules Verne spojí najskôr za tri týždne, až sa od komplexu odpúta raketoplán Endeavour, ktorý by mal na svoju misiu odštartovať v utorok. Počas tejto doby bude nákladná loď krúžiť okolo Zeme a pozemné riadiace stredisko bude preverovať jej automatické pristávacie mechanizmy. Na stanici bude táto loď "na jedno použitie" kotviť asi pol roka. Postupne bude naplnená odpadkami, ktoré spolu s plavidlom zhoria pri návrate do zemskej atmosféry.

Hlavné uplatnenie pre automatické nákladné lode nastane po roku 2010, kedy americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje ukončiť prevádzku raketoplánov a tieto nákladné lode budú jedinými dopravnými prostriedkami, schopnými dopraviť na ISS i väčšie konštrukčné prvky. ESA počíta s tým, že na obežnú dráhu vyšle každý rok jeden takýto stroj, ktorého hodnota sa pohybuje okolo miliardy eur (takmer 33 miliárd slovenských korún).


 Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

 Prečítajte si aj:

O automatizovanej vemírnej lodi Jules Verne

Prototyp multifunkčnej lode Jules Verne je pripravený na štart na kozmodróme Kourou vo Francúzskej Guyane. Ide o prvý z piatich plánovaných „nákladiakov“ (Automated Transfer Vehicle) a predstavuje najväčší a súčasne úplne inovovaný dopravný prostriedok. Niekedy ho novinári prezývajú vesmírny osol. To však samozrejme neznižuje jeho význam ako dôležitého európskeho príspevku k budovaniu medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, ktorú bude zásobovať.

Let, priblíženie k stanici a spojenie s ňou sa bude v týchto dimenziách odohrávať po prvý raz. Dokonca i štart bude mať premiéru. Nikdy predtým totiž raketa Ariane 5 nevyniesla do kozmu takmer 20 ton užitočného nákladu.  

Celý článok >>


 Prečítajte si aj:

Muž, ktorý si vybral budúcnosť

Pre jedných bol zakladateľom vedecko-fantastickej literatúry, pre iných tvorcom braku. Spisovateľ, ktorého kritika nikdy celkom neprijala. Jeho knihy, plné dobrodružstiev a fascinácie technikou, sa však vydávajú dodnes.

Jules Verne sa narodil 8. februára 1828 vo francúzskom Nantes do rodiny právnika Pierra Verneho. Jules a jeho súrodenci mali narysovanú životnú dráhu už odmalička. No kým so súrodencami to vyšlo – mladší brat sa stal námorným kapitánom a sestry sa dobre vydali, Jules, ktorý mal prebrať právnickú štafetu, sklamal. Právo síce vyštudoval, ale rozhodol sa stať spisovateľom, autorom divadelných hier.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. september 2024 10:03