StoryEditor

Nokia predstavila pružné a ohybné mobily

27.02.2008, 10:12
Morph je koncept mobilného zariadenia budúcnosti. V New Yorku ho predstavila spoločnosť Nokia spolu s Cambridgskou univerzitou. Pôjde o pružné a ohybné mobily, ktoré vďaka nanotechnológiám ľahko menia svoj tvar.

Nová koncepcia mobilného telefónu bola predstavená v rámci výstavy "Design a pružná myseľ", ktorá prebieha do 12. mája v Múzeu moderného umenia v New Yorku. Zariadenie, ktoré je vyrobené s použitím nanotechnológií, má za cieľ demonštrovať, ako je možné mobilné telefóny natiahnuť či ohnúť do rôznych tvarov. Táto vlastnosť dovoľuje užívateľom pretvoriť ich mobily do podoby, ktorá im vyhovuje. Chcete nosiť váš mobilný telefón trebárs ako náramok? Žiadny problém, práve sa ohýba okolo vášho zápästia.  

Podľa Nokie ukazuje koncept Morph, aké možnosti prinášajú do sveta mobilných zariadení nanotechnológie. Napríklad flexibilné materiály, priehľadnú elektroniku a samočistiace povrchy.

"Nokia Research Center hľadá cesty, ako znova definovať formu a funkciu mobilných zariadení," hovorí Bob Iannucci, hlavný technológ Nokie. "Koncept Morph ukazuje, čo všetko by mohlo byť možné."

Hoci je koncept Morph iba na počiatku svojho vývoja, Nokia verí, že by určité prvky zariadenia mohli byť v budúcich siedmich rokoch použité minimálne u ich high-end telefónov. A až koncept dozreje, pomôžu nanotechnológie znížiť výrobné náklady tým, že budú začlenené do celého radu mobilných zariadení Nokie.

 

Nokia Morph 


Nokia Morph


Nokia Morph


Článok bo pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. september 2024 10:05