StoryEditor

Vládne mestečká sa v minulosti ujali v totalite aj mimo nej

10.10.2008, 00:00

Ministri za koaličný Smer--SD nie sú prví, ktorí prišli s myšlienkou budovania umelých vládnych mestečiek, superministerstiev a vládnych centier.

Smeráckych ministrov predbehli pred viac než 150 rokmi v Brazílii. Myšlienkou vybudovať "vládne mestečko" sa zaoberali duchovní otcovia hlavného mesta Brasília už v roku 1860. Ich myšlienka sa ujala až o sto rokov neskôr a dnes umelo vybudované mestečko funguje údajne ako dobre naolejovaný stroj.

Demokratické i totalitné
S výstavbou svojho "umelého" hlavného mesta nemali problém ani protinožci. Vznik austrálskej metropoly Canberra je výsledkom sporu medzi Melbourne a Sydney, ktoré sa dlhé roky sporili o primát sídelného mesta politickej moci. Napokon sa politici rozhodli postaviť z gruntu nové mesto. Jeho výstavba sa začala v roku 1913, jednotlivé ministerstvá a kompletne vláda sa do nových priestorov nasťahovali o štrnásť rokov neskôr.
S podobným projektom občanov aj novinárov oboznámila nedávno aj maďarská vláda. Do nového vládneho mestečka v Budapešti by sa už čoskoro mali nasťahovať všetky maďarské ministerstvá a niektoré dôležité štátne úrady. Na pôvodnom mieste by mal zostať len premiér vlády. Vládne mestečká majú aj vo Veľkej Británii -- vo vládnej štvrti v Londýne je pohromade niekoľko ministerstiev spolu s premiérom. Podobne je tomu aj v Berlíne.
Umelé mestá budovali s obľubou aj totalitné režimy. Jedným z príkladov je hlavné mesto Tadžikistanu Dušanbe, ktoré postavili Sovieti za Stalinovej éry.

Smer verzus koaliční partneri
Presadiť výstavbu vládneho mestečka by nemal byť problém ani na Slovensku. Myšlienku ministrov za Smer-SD by nemali mať problém podporiť ani koaliční partneri z ĽS-HZDS a SNS. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni si myslím, že "vládna štvrť je dobrým riešením nielen pre ministerskú administratívu, ale aj občanov." Osobne preto nebude mať problém podporiť taký projekt. Výstavbou vládnej štvrte by sa podľa Urbániho podarilo aj ušetriť. "Ideálne by bolo, keby stálo v Banskej Bystrici," dodáva s úsmevom dlhoročný obyvateľ Banskej Bystrice.
Národniari zvolili opatrnejší postoj -- k projektu vládnej štvrte sa zatiaľ nebudú podľa šéfa poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja vyjadrovať, keďže nemajú dostatok informácií. Jeho stranícky šéf Ján Slota sa však už v médiách nechal počuť, že by bolo ideálne, keby vládne mestečko postavili v Žiline.
Koaliční partneri zrejme nebudú mať teda proti stavbe vládneho mestečka výhrady. Otvorenou, zdá sa, zostáva iba otázka, kde by mala vládna štvrť stáť.




. j

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 06:26