StoryEditor

Sizyfovská snaha o dokonalosť: Motivačná literatúra sa mýli v tom, že dokážete všetko, odkazuje odborník

04.10.2024, 00:00
  • Tlak na úspech a kariérny postup ovplyvňuje naše životy mnohými spôsobmi.
  • Moderným fenoménom sa stala napríklad aj „hustle“ kultúra, ktorá zdôrazňuje tvrdú prácu, neúnavnú snahu a neustále zlepšovanie sa.
  • Má to však niekoľko háčikov.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Prečo nie?!.

Ľudia, ktorí sa identifikujú s hustle kultúrou, často pracujú dlhé hodiny, sú veľmi ambiciózni a majú silnú túžbu dosiahnuť úspech. Netreba však zabúdať na skutočnosť, že každý z nás má vlastné ambície, predpoklady, ako aj životné tempo.

Preto sa niektorým jedincom, a že ich nie je málo, môže pokojne stať, že s trendom „hustle culture“ nemusia nájsť spoločný prienik. Prečo ho však aj tak, často nasilu, hľadáme?

Tlak, úspech a toxická produktivita

Súčasná doba by sa mohla pokojne nazývať aj dobou „vieme všetko a ešte viac“. Dnes by sme už len ťažko hľadali človeka, ktorý nepoužíva žiadnu sociálnu sieť. Ba rovnako ťažko by sme hľadali tých, ktorí si nimi nevypĺňajú voľné chvíle.

image

Cesta do duše slovenského antisystému: Kto sú naozaj tí, ktorých nazývame dezolátmi?

Prostredníctvom týchto platforiem denne prijmeme nadmerné množstvo informácií, z ktorých časť sa nás dokonca „ani oblúkom“ netýka. Zatiaľ čo niektorí ich využívajú na udržiavanie kontaktu so svojimi známymi či rodinou, pre iných sú sociálne siete druhým kyslíkom.

Pre ďalších sú pracovným nástrojom či pohonnou látkou na získanie pracovnej príležitosti. Najznámejšou sociálnou sieťou, ktorá sa zameriava na pracovný svet, je platforma LinkedIn. Tá sa využíva primárne na získavanie a udržiavanie profesionálnych kontaktov, prezentáciu biznis plánov či pracovných úspechov.

Je aj významným hráčom na poli pracovného trhu a rovnako firmám, ako aj jednotlivcom pomáha v hľadaní toho „pravého, orechového“. Aj v tomto prípade mi však nedá nespomenúť príslovie „nie je všetko zlato, čo sa blyští.“

„LinkedIn, ale aj iné sociálne siete sa stali akousi virtuálnou súťažou v úspechoch. Je to ako keď sa pozeráte do zrkadla v lunaparku. Všetko vyzerá väčšie a lepšie, než v skutočnosti je. Keď vidíte, že váš bývalý spolužiak sa stal CEO v 30-ke, môžete veľmi jednoducho vnímať vlastné úspechy ako zlyhanie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osamelosť ako jeden zo stavebných kameňov človeka: Ako ju uniesť a v čom je skrytý jej potenciál? 02 - Modified: 2024-05-23 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Spoveď bývalého člena Svedkov Jehovových: Sú jednoznačnou hrozbou a nebezpečnejší než kedykoľvek predtým
01 - Modified: 2024-10-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Manželia Gogolovci z Takoy: Chceme ukázať, že má zmysel vrátiť sa domov. Čo je ich konkurenčná výhoda? 02 - Modified: 2024-10-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Americký sen v meste anjelov? Mravenisko národov i mekku filmu a divadla sme spoznali na vlastnej koži 03 - Modified: 2024-09-28 07:30:00 - Feat.: - Title: Do práce pohodlne a trendy: V týchto outfitoch upútate nejeden pohľad aj bez vyzývavých kúskov 04 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Angela Merkelová: Z nemotorného dievčatka sa vykľul Machiavelli. A svojho stvoriteľa potopila za noc 05 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. október 2024 13:58