Osobnosti späté s černobyľskou katastrofou. SNÍMKA: Reprofoto, Facebook/chernobylwel.come
StoryEditor

Memento Černobyľu: Prinášame skutočné osudy preživších hrdinov aj aktérov jednej z najväčších rán ľudstva

26.04.2023, 12:10
  • Dnešného dňa uplynulo 37 rokov od katastrofy, ktorá sa do dejín zapísala čiernymi písmenami.
  • Výbuch jadrovej elektrárne v Černobyle je mementom, ktoré nás máta dodnes. 
  • Prinášame vám príbehy osobností, zákulisie katastrofy, tragické konce padlých hrdinov a niekedy bizarné až nespravodlivé konce tých, ktorí stáli za jednou z najstrašnejších rán ľudstva.

Ľudmila Ignatenková

Ľudmila bola manželkou hasiča Vasilija Ignatenka. Svedectvo o tom, čo sa v osudný deň  a v nasledujúcich týždňoch dialo, priniesla sama Ľudmila, a to pre účely napísania knihy Modlitba za Černobyľ: kronika budúcnosti bieloruskou spisovateľkou Svetlanou Alexijevičovou, držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru.

Rozprávanie začína tým, ako s Vasilijom žili v ubytovni hasičskej stanice, kde aj pracoval a kuchyňu mali spoločnú s ďalšími tromi pármi, ktoré tam s nimi bývali, napísal portál The Guardian.

V osudnú noc ich zobudil hluk, všetko čo však z okna ubytovne videli, bola obloha osvetlená plameňmi. Jej manžela skoro ráno povolali hasiť požiar a bol aj medzi prvými na mieste nešťastia. ​Ráno jej oznámili, že sa jej manžel nachádza v nemocnici.

Akonáhle zistila, aká je situácia vážna a že nikoho k zraneným kvôli radiácii nechcú púšťať, zľakla sa, že už manžela neuvidí. V tej chvíli už totiž vedela, že čaká Vasilijovo dieťa.

Ten bol hospitalizovaný v špeciálnej nemocnici pre rádiológiu, ale prístup do nej bol mimoriadne obmedzený. Scéna s podplácaním, aby mohla ísť ďalej k manželovi, je v tomto bode (okrem mnohých iných v jej prípade) verná seriálu Černobyľ.

V nasledujúcich dňoch si Ľudmila prešla peklom. Pozorovala, ako jej manžel v agónii trpí, až nakoniec na štrnásty deň zomrel. Keď sa jej o niekoľko mesiacov narodilo vytúžené dieťa, dala mu meno Natašenka, ako si želal Vasilij.

Dievčatko však zomrelo štyri hodiny po narodení. Diagnostikovali mu cirhózu pečene a vrodenú chorobu srdca, ktoré boli spôsobené vysokou dávkou ožiarenia. Pripiatský hasič bol jedným z 28 záchranárov, vrátane zamestnancov elektrárne, ktorí zomreli na ožiarenie pár týždňov po výbuchu.

Popálil sa o kusy grafitu z reaktoru a na mieste dostal smrteľnú dávku radiácie, uviedol portál Newsweek a dodal, že práve "Vasilij a Ľudmila sú tvárou tých, ktorí robili špinavú prácu za ostatných a trpeli za ňu."

Ľudmile bol neskôr pridelený dvojizbový byt v Kyjeve. O niekoľko rokov neskôr sa jej narodil syn Anatolij. V novinách Fakty a komentáre zo septembra 2000 sa uvádzalo, že „Ľudmila žije veľmi skromne, nedostáva dôchodok za stratu živiteľa rodiny, nechodí po vládnych úradoch, ale robí všetko pre to, aby bol jej syn šťastný“. 

Príbehy ďalších osobností spätých s černobyľskou katastrofou nájdete na ďalších stránkach:

01 - Modified: 2023-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľka UNICEF Slovensko: Dobročinnosť najviac chápu starší, zažili vojnu a vedia, aké je to nemať 02 - Modified: 2023-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdil, že ornament je zločin a mal záľubu v primladých dievčatách. Ako Adolf Loos zmenil svet architektúry 03 - Modified: 2023-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pátranie po slovanských koreňoch. Akí boli naši predkovia?
01 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa 02 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako ochrániť Zem pred zrážkou s asteroidom? Dokázať by to mohol jadrový výbuch 03 - Modified: 2024-09-22 06:00:00 - Feat.: - Title: Stručné dejiny leukoplastu: Ochrana hnaná umom i láskou. Prelom nastal až v úvode 20. storočia 04 - Modified: 2024-09-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Kurňa, človek musí skúsiť všetko: Nefňuká, nesťažuje sa, neohovára - herec, komik a moderátor Pavel Zedníček 05 - Modified: 2024-09-20 05:30:00 - Feat.: - Title: Výtvarník Július Koller: Fanaticky zhromažďoval – a fantasticky tvoril. Čakaním na UFO miatol aj najbližších
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. september 2024 08:53