Film Skejťáčky od režisérky Ley Becker.
StoryEditor

Unikátny festival sa prvý raz predstaví v Bratislave. Nielen s filmami pre tínedžerov

26.09.2024, 12:12
Autor:
redred
  • Cinedu Teens Space. Unikátny kreatívno-edukačný program zostavený pre vekové skupiny mládeže 13+ a mladých dospelých.
  • Svojim návštevníkom ponúkne interaktívnu prednášku, masterclass a premietania kvalitných hraných filmov. 
  • Na čo sa môžu návštevníci tešiť?

Medzinárodný filmový festival pre deti a mládež CINEDU, ktorý sa už 6. ročník koná v Novom Meste nad Váhom, po prvý raz nadviazal spoluprácu s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Spája ich totiž podpora projektov zameraných na tínedžerov.

Z tejto novej spolupráce vznikol špeciálny štvordňový program zostavený pre mládež 13+ a nazvaný Cinedu Teens Space, ktorý sa koná v Bratislave 3. – 6. októbra.  Ďalším spoluorganizátorom tohto podujatia je Kino Lumière, kde sú naplánované filmové premietania.

Umelá inteligencia aj sociálne médiá

Cinedu Teen Space odštartuje vo štvrtok 3. októbra v Koncertnej sieni Klarisky kombinovaným programom pre školy, ktorý je pre študentov bezplatný a ponúkne jednu interaktívnu prednášku a jeden masterclass. Expertka Yara Tag-Eldeen zo Švédskej agentúry pre psychologickú obranu sa zameria na umelú inteligenciu a sociálne médiá a ich možné zneužitie na šírenie dezinformácií a zároveň na to, ako takéto dezinformácie identifikovať a ako im čeliť.

Nasledovať bude interaktívny masterclass medzinárodne oceňovaného slovenského filmového režiséra a producenta Ivana Ostrochovského, ktorý sa podelí o skúsenosti s tvorbou dokumentárneho filmu, či s prácou filmového štábu počas vznikania filmu Svetloplachosť.

Ako sa natáča film vo vojnovej zóne a s čím všetkým sa v takýchto mimoriadnych podmienkach musí vysporiadať filmový štáb? Film Svetloplachosť citlivo a hravo predstavuje každodenný život počas prvých mesiacov invázie očami detí ukrývajúcich sa v charkovskom metre. Rozprávanie tvorcov bude ilustrované ukážkami z filmu a otvorené otázkam mladého publika.

Lákavá ponuka

Podujatie pokračuje v piatok 4. októbra filmovým programom pre školy v Kine Lumière. Prvým doobedňajším premietaním bude film Skejťáčky, réžia: Lea Becker, 13 +, Nemecko, 2023.  Príbeh filmu Skejťáčky sa odohráva na pozadí mestského prostredia a živého street artu, v športe prevažne ovládanom chlapcami. Je vzrušujúcou jazdou odvahy, priateľstva a neúnavného naháňania snov a na plátno prináša témy priateľstva, odvahy, zdolávania výziev a osobného rastu.

Pre staršiu generáciu (15+) je pripravený film Mladý šaman, réžia: Lkhagvadulam Purev-Ochir, Francúzsko/Mongolsko/Portugalsko/Holandsko/Nemecko/Katar, 2023, ktorý získal Cenu za najlepšieho herca na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach 2023 a Cenu za najlepší film na Festivale ázijských filmov v Osake 2024.

Film Mladý šaman je plný magického realizmu a ponúka jedinečný pohľad na súčasný život a tradície v Mongolsku, pričom zviditeľňuje témy dospievania, prvej lásky, spirituality a spoločenského tlaku. 

Víkendové popoludňajšie premietania 5. – 6. októbra v Kine Lumière sú opäť určené najmä mládeži vo veku 13+ a mladým dospelým, ale sú otvorené aj širokej verejnosti. Viacej informácií o premietaniach je možné nájsť na webových stránkach kina.

„Spolupráca s Festivalom pre deti a mládež CINEDU je pre nás novou príležitosťou ako lepšie porozumieť súčasným tínedžerom. Sú dôležitou súčasťou kultúrneho diania v našom meste a tí, ktorí ho budú čoskoro formovať. Podpora projektov citlivo reagujúcich na ich potreby a zraniteľnosť, vyzdvihujúcich dôležitosť najrozmanitejších foriem kultúry, je pre nás veľmi cenná,“ hovorí Katarína Hulíková, riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.

01 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa
01 - Modified: 2024-10-04 11:06:47 - Feat.: - Title: Tohtoročné "jazzáky" prinesú hudobníkov prvej ligy: Na koho sa môžeme tešiť? 02 - Modified: 2024-10-04 10:09:48 - Feat.: - Title: Čuchajú a známkujú. Aj tak vyzerá kontrola vozidiel špecialistami na pach v bratislavskom Volkswagene (+video) 03 - Modified: 2024-10-03 17:35:20 - Feat.: - Title: Dominanta Trnavského mýta vstupuje do kľúčového konania, s výstavbou Nového Istropolisu sa začne už čoskoro 04 - Modified: 2024-10-03 09:34:40 - Feat.: - Title: VIDEO Ako vyzerala bratislavská MHD pred 30 rokmi? Ľudia natlačení ako sardinky, niektoré električky jazda aj dnes 05 - Modified: 2024-10-03 06:31:12 - Feat.: - Title: V Bratislave a okolí sa dnes ráno vodiči zdržia v kolónach
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. október 2024 13:06