StoryEditor

Erotika zarába. E.L.James je najbohatšou spisovateľkou

15.08.2013, 08:30
Britská autorka trilógie 50 odtieňov sa podľa magazínu Forbes stala najlepšie zarábajúcou za minulý rok.

Zatiaľ čo vo filmovom priemysle majú najväčší komerčný úspech snímky zamerané na mužov, knižný trh je prívetivý aj k autorkám, ktorých cieľovým publikom sú ženy. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zostavil americký časopis Forbes. Na prvom mieste sa umiestnila E.L. James, ktorá vymyslela erotickú trilógiu Päťdesiat odtieňov. Medzi desiatimi finančne najúspešnejšími spisovateľmi súčasnosti je päť mužov a päť žien. Forbes zložil rebríček na základe predajov medzi júnom 2012 a júnom 2013, vychádzal aj z informácií od profesionálov z knižného priemyslu.





E.L. James, 95 miliónov dolárov
Fanfikcia zo sveta upírskej ságy Twilight sa zmenila v lukratívny biznis. Knihy z trilógie 50 odtieňov sa čitateľky neboja čítať na verejnosti, hoci v nich hrá úlohu aj sadomasochistický sex. Vďaka čítačke bez obálky nikto nespozná, čo dotyčný čitateľ číta. Hollywoodska adaptácia je vo výrobe, do kín by mala prísť budúci rok.

James Patterson, 91 miliónov dolárov
Továreň na detektívky aj na tituly pre mladých čitateľov funguje tak, že Patterson využíva celý tím spolupracovníkov. Podľa Forbesu je každá sedemnásta kniha predaná v Spojených štátoch podpísaná Pattersonovým menom.

Suzanne Collins, 55 miliónov dolárov
Autorka série Hunger Games ťaží i z hollywoodskej adaptácie, v ktorej hrá hlavnú úlohu Jennifer Lawrence. Druhý diel má premiéru 21. novembra.

Bill O'Reilly, 28 miliónov dolárov
O'Reilly je v USA známy predovšetkým ako politický komentátor Fox News. Čo mu urobilo reklamu pri vydávaní non-fikcie. Po tituloch Killing Lincoln a Killing Kennedy chystá Killing Jesus.

Jeff Kinney, 24 miliónov dolárov
Autor "Deníkov malého poseroutky" zarobil aj na troch filmoch, ktoré humorná séria inšpirovala. Hlavným hrdinom je jedenásťročný Greg Heffley, ktorý sa vyrovnáva s tým, že na viacročnom gymnáziu naráža na väčších a silnejších chlapcov.

Janet Evanovich, 24 miliónov dolárov
Lovkyňa zločincov Stephanie Plum vychádza napríklad aj v českom preklade. Práve vďaka nej môže Evanovich prevádzkovať svoju obľúbenú disciplínu: nakupovanie. "K písaniu sa motivujem tak, že peniaze miniem skôr, než ich zarobím," hovorí.

Nora Roberts, 23 miliónov dolárov
Nebo mojej lásky, Spojení osudom, Kúzlo okamihu alebo Rozpálený ľad. To sú názvy niektorých kníh od Roberts, ktoré poznáme. Čitatelia zrejme nechcú, aby ich ľudia videli s červenou knižnicou na verejnosti, pretože Roberts predala minulý rok viac ako tri milióny e-bookov.

Dan Brown, 22 miliónov dolárov
Duchovný otec profesora Roberta Langdona tento rok vydal novú knihu. Inferno sa stalo najpredávanejším titulom prvej polovice roka 2013, aj keď minulým "langdonovkám" sa darilo lepšie.

Stephen King, 20 miliónov dolárov
King sa narodil v roku 1947 rovnako ako Steel, obaja tiež vydali prvé romány v roku 1973. A obaja sú v rebríčku už desiatky rokov. King sa v rebríčku zrejme objaví aj ďalší rok, vyjde pokračovanie hororu Osvietenie, darí sa aj televíznemu seriálu podľa jeho románu Pod kupolou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 02:33