StoryEditor

Prvé dojmy: 50 odtieňov sivej je vtipná hra na popolušku

12.02.2015, 06:32
Autor:
lucluc
Prečítajte si prvé dojmy z filmu 50 odtieňov sivej, ktorý zatiaľ videli len novinári a niekoľko ľudí na pár predpremiérových projekciách.

Keď máte recenzovať film, ktorý si dva roky drží nálepku "najočakávanejší film roka", od ktorého neviete, čo máte čakať a jeho detaily sú utajované do poslednej chvíle, príde moment, keď sklamete buď fanúšikov alebo kolegov kritikov. V najlepšom prípade nemusíte nikoho.



Vždy je zaujímavé pozorovať dojmy ľudí po odchode z kina a v noci po skončení prvej projekcie filmu 50 odtieňov sivej na Slovensku to nebolo inak. Usmiate ženy zabraté do debaty a opisujúce, čo sa im páčilo a čo nie, nechápaví muži, rozpačité ženy a muži, ktorí sa zabavili. Tí, ktorí knihu čítali a tí, ktorí len jemne vedeli, o čo ide. V tomto prípade, viac ako pri iných filmov teda bude platiť, že každý ho bude vnímať úplne inak. Nie je pre každého. Na dlhú dobu však bude témou mnohých diskusií. Prvý bod splnený - film zanechá emóciu. Akúkoľvek.

A k samotnému filmu. Na prvý pohľad prekvapí jeho vtipnosť, ktorá sa nesie celým filmom a v niektorých momentoch máte pocit, že i hlavní protagonisti sa viac ako bavia. Neprejde však veľa času a z úsmevu vás vytrhne vážny dialóg alebo seriózna sexuálna scéna. Je to určite pozitívum, že sa divák baví. Aj keď, samozrejme, je už na zváženie, keď je to aj pri scénach, kde by sa mal skôr červenať, nie usmievať. Nie, že by neboli odohrané s vášňou a trocha aj kreatívne, ale ich nasadenie a časté opakovanie vedie práve k tomu úsmevu. To, čomu venovala autorka v knihe, aj keď toľko vytýkanými jednoduchými opismi, niekoľko strán a ktoré ste si zo záujmom prečítali, vo filme prešlo akosi rýchlo a profesionálne.

Aj keď sa dopredu avizovalo, že sexuálnych scén bude dosť a budú ostré, režisérka Sam Taylor-Johnson sa neuchýlila k pornu a stála v medziach silného erotického filmu. Dakota Johnson ukázala všetko, Jamie Dornan šteklivé náznaky.

 


Prečítajte si aj:
Erotická kniha šokovala Američanov
Erotika zarába. E.L.James je najbohatšou spisovateľkou
Recenzia: Erotická kniha, ktorá rozdelila svet
Slováci sú prudérnejší. V čítaní
Fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Trailer k 50 Shades of Grey je vonku
Keď popoluška stretla princa. Ako vznikal film 50 odtieňov sivej
Erotika opantala už i Slovensko. 50 odtieňov sivej je v kinách
50 odtieňov má za sebou premiéru v Berlíne. Takto to dopadlo






Okrem humoru, mal film ešte niekoľko pozitívnych stránok. A to je, prekvapujúco, hlavná predstaviteľka Dakota Johnson, ktorá si zahrala naivnú študentku Anastasiu Steele. Počas celého filmu bola šarmantná a vtipná, prvky naivity zahrala naozaj s noblesou, že chvíľami má divák až pocit, že nie miliardár Christian Grey, ale ona je tá dominantná. Pochváliť sa dá aj kamera, strih a hudba.

Samozrejme, toto nie je film, ktorý sa zapíše do dejín kvalitnej kinematografie. A nebude so mnou určite veľa ľudí súhlasiť, ale film má naozaj niekoľko pozitív - a to sa od neho očakávalo všeličo. No stojí za to ísť do kina, máte dobrú tému do debaty a možno inšpiráciu do našich spální. Film má proste potešiť a rozosniť, a  tomto prípade aj pobaviť. A to sa mu celkom podarilo.
 

Celú recenziu a rozhovor s Jamiem Dornanom nájdete zajtra v prílohe Víkend.

01 - Modified: 2007-03-13 11:01:39 - Feat.: 0 - Title: Zraneného lídra opozície predviedli pred súd v Zimbabwe
01 - Modified: 2024-08-15 13:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Čo všetko viete o horúcej trilógii filmov 50 odtieňov sivej? Otestujte sa 02 - Modified: 2017-02-09 12:51:47 - Feat.: - Title: Sentimentálna dráma so štipkou erotiky. 50 odtieňov temnoty svojho predchodcu neprekoná 03 - Modified: 2016-09-17 12:58:38 - Feat.: - Title: Nový svetový rekord. Legendárne filmové Star Wars porazila erotika 04 - Modified: 2016-02-16 19:29:33 - Feat.: - Title: Nová kniha z trilógie 50 odtieňov je u nás. Takto to dopadlo 05 - Modified: 2016-02-06 17:56:26 - Feat.: - Title: Erotický hit konečne našiel režiséra. Ten predtým nakrúcal thrillery
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 09:28