StoryEditor

Najkomerčnejší album roka. Ale chýba mu ľudskosť

06.11.2013, 23:00
Recenzia: Album Miley Cyrus je plný perfektného remesla na všetkých úrovniach, ale i tak mu chýba niečo úprimne ľudské.



Na americkej scéne bude tento rok len málo komerčne tak úspešných albumov ako novinka Miley Cyrus s názvom Bangerz. Už týždeň po vydaní sa predalo viac ako štvrť milióna nosičov a ešte predtým sa speváčka podaril nový rekord servera Vevo, kde si singel Wrecking Ball za deň pozrelo 19,3 milióna ľudí. Aby aj nie, dievča, ktoré ešte pred pár mesiacmi vystupovalo v televízii ako naivka Hannah Montana, sa v ňom na niekoľko sekúnd objaví nahá.

Dvadsaťjedenročná Miley Cyrus, dcéra country hviezdy Billyho Raya Cyrusa, ktorého hrali v polovici deväťdesiatych rokov skoro všetky naše rádiá, považuje Bangerz za svoj ​​debut. Už predtým síce natočila tri albumy, ale toto je prvé, ktoré vzniklo bez spojenia s jej druhým ja, seriálovou Hannah Montana.

Je teda v situácii, ktorou prešla tiež predchádzajúca generácia amerických popových speváčok, ktoré začali svoju kariéru ako detské hviezdy v televíznych reláciách štúdií Disney. Prechod zo spievajúcej tínedžerky v mladú ženu patrí k jednému z dvoch kľúčových momentov hudobnej kariéry a nie vždy sa ho podarilo zvládnuť. Napríklad dosť pokazil kariéru Britney Spears.





Album, ktorý hrá

Miley sa zatiaľ zdá byť cieľavedomejšia než jej predchodkyňa. Tiež to, že sa pred nakrúcaním albumu rozišla so svojím snúbencom a o rozchode je časť piesní, ktoré pre album napísala, ju stavajú do vážnejšej polohy, než bol imidž predchodkýň, ktoré sa po odchode z detských rolí správali ako odtrhnuté z reťaze. Dokonca ani kontroverzné video Wrecking Ball v sebe nemalo ani kvapku obscénnosti, po ktorej bulvár tak túžil.

Bangerz je komerčný album, ktorý si nekladie za cieľ viac než sa predať čo najviac priaznivcom. Tomu je podriadený marketing, vrátane spomínaného klipu, aj hudobné koncepcie. Speváčka ale ponúka prvotriednu kvalitu - špičkových producentov jednotlivých skladieb, pestrý štýlový mix a skvelý mastering. Stačí si ju pustiť v aute a dokonalý zvuk zaplní všetok priestor. Hovorí sa tomu album, ktorý naozaj "hrá".

Aj keď po hudobnej stránke neprináša nič nové, existuje niekoľko dôvodov, prečo si ju všimnúť. Miley Cyrus bola pôvodne speváčkou, ktorá inklinovala k súčasnej pop country, a keby šlo všetko týmto smerom, postavila by sa s Bangerz niekam vedľa Carrie Underwood alebo práve sa presadzujúcej spievajúcej herečke Anny Kendrick.

Lenže táto priehradka je už plná a talent Miley Cyrus je výnimočný svojou šírkou. Dokáže spievať country a rock, rovnako ako všetky trendy tanečnej hudby vrátane bieleho soulu. To sa hodí, keď hlavný trend stredného prúdu americkej populárnej hudby je dnes plne pod komandom hip hopu a elektronickej dance music. Niet preto divu, že Miley je široko rozkročená nad všetkými módnymi štýlmi, a môže preto ponúknuť album, ktorý je štýlovo bohatší než to, čo robia jej kolegyne.




Čo neskončí v smetiaku

Hip hopom sú ovplyvnené hlavne pesničky, ktoré sú spojené s tematikou večierkov. Názvy hovoria všetko - We Can´t Stop, Drive alebo Love Money Party. Country polohu naopak pripomínajú silné balady, v ktorých sa navyše objavujú prvky power rocku z konca osemdesiatych rokov. Adore You alebo Wrecking Ball sú skladby, ktoré by v iných, na seba ušitých aranžmánoch mohli spievať rovnako tak Aerosmith alebo Céline Dion. Zdá sa, že práve tu sa Miley cíti najlepšie, a ak aspoň niečo z jej diela neskončí v smetiaku ako hudobný smog, mali by to byť práve pomalé srdcervúce piesne.

Miley Cyrus je naozaj výnimočne nadaná speváčka a je škoda, že sa narodila do doby, kedy je stredný prúd ešte umelohmotnejší, než býval. V tom je celý problém Bangerz. Album plný perfektného remesla na všetkých úrovniach od tých, ktorí zložili skladby až po tých, ktorí výsledný produkt zmiešali, a napriek tomu ako celok len povrchný. Chýba mu niečo úprimne ľudské.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-08-26 08:35:37 - Feat.: 0 - Title: Školáci sa učia, ako predísť druhému Beslanu
01 - Modified: 2024-09-12 21:40:01 - Feat.: - Title: Malý, ale... špičkový. Menšiemu Pixelu Pro sme chyby našli, ale pomerne ľahko ich odpustili 02 - Modified: 2024-09-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme úsporné rodinné BMW. Kombík však prišiel o praktickú vychytávku 03 - Modified: 2024-09-02 11:23:16 - Feat.: - Title: RECENZIA Black Myth: Wukong mohla byť hra roka, ale pár vecí jej podráža nohy. Čo sme si na nej zamilovali a čo nás sklamalo? 04 - Modified: 2024-08-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto je jedno z najuniverzálnejších Porsche. Postačí však aj základná motorizácia? 05 - Modified: 2024-08-31 22:35:06 - Feat.: - Title: Najlepší smartfón, ktorý nedostal označenie vlajkový? Honor ponúka silného kandidáta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 13:59