StoryEditor

SOGA draží našich svetových autorov

19.05.2009, 00:00
Na dnešnej dražbe súčasného slovenského umenia môžete zainvestovať do mladých autorov, odvážni môžu získať aj rarity.

Zberateľské exkluzivity, lahôdky priamo z ateliérov aj svieža absolventská krv. O súčasné slovenské umenie dnes naozaj nebude núdza. Na 85. aukcii súčasného slovenského umenia v priestoroch Aukčnej spoločnosti Soga si totiž vášniví zberatelia budú môcť vybrať zo 120 diel od 59 renomovaných a mladých autorov. Na Panskej 2 by sa mali zísť všetci milovníci umenia, ktorí bažia po dielach od Bindera, Dobeša či Kollera. Dražiť sa začína o 17. hodine.


Zbierajte, kým je čas
Laco Teren, Dan Jurkovič, Július Koller a Milan Dobeš. To sú mená štyroch autorov, ktorých diela patria k zberateľským lahôdkam súčasného slovenského umenia. Do dnešnej aukcie ich vybrala Nina Gažovičová zo Sogy. "Na rozdiel od našich bežných aukcií výber na aukciu súčasného umenia prebieha inak - chodí sa priamo do ateliérov k výtvarníkom, prípadne sa oslovujú zberatelia, ktorí diela vlastnia,“ hovorí pre HN Gažovičová.

K highlightom dnešnej aukcie bez pochýb patrí dielo Laca Terena s názvom Cudzinec, ktorého vyvolávacia cena je 12-tisíc eur. "Cudzinec sa ocitol ako obal aukcie a patrí medzi z top diela. Vzhľadom na zvyšujúci sa mediálny záujem o diela Júliusa Kollera by som odporúčala kúpiť si dielo od tohto autora ešte v čase, keď je to finančne menej náročné,“ odporúča Gažovičová.

Pozornosť zberateľov určite upúta aj Plastický objekt Milana Dobeša, no zo zberateľského hľadiska sú atraktívne aj diela najmladšej generácie. Vydražiť si môžete linoleorezy Martina Sedláka, kresbu Svätopluka Mikytu, grafiky Pala Čejku a najnovšie akvarely Erika Bindera. "Je to šanca získať zaujímavé diela za pomerne nízke ceny. Mojou srdcovkou sú Binderove akvarely,“ dopĺňa.

Rarita na slovenskom trhu
Za absolútnu exkluzivitu sa dá na dnešnej aukcii označiť dielo Dana Jurkoviča s názvom Fešák. Akryl na kartóne z cyklu Veksláci, ktorý autor namaľoval ešte v roku 1987, patrí na slovenskom trhu s umením medzi rarity. Jurkovičovu tvorbu charakterizuje interakcia jazyka, slova a obrazu. "Jurkovič sa na dlhý čas odmlčal a vôbec netvoril. Dielo som vybrala priamo u autora v ateliéri. Fešák je dobrým námetom na konfrontáciu s výstavou, ktorá momentálne prebieha v Slovenskej národnej galérii. Je to absolútna zberateľská exkluzivita,“ dodáva.
Dražba v Soge ponúka aj mladú krv, čerstvých absolventov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Podľa Gažovičovej však nie je isté, ktorému z autorov sa podarí udržať sa na scéne. "Výrazných umelcov je tu však viac. Táto generácia však mala šťastie, že nastúpila na scénu v čase, keď sa začal vytvárať trh s umením, čo im uľahčilo situáciu,“ uzatvára.

Naše umenie až za hranicami
Hoci je dosah krízy na zahraničných trhoch citeľný, Soga zatiaľ prítomnosť krízy na slovenskom trhu s umením nepocítila. "Súčasné umenie je špecifické, uvidíme, ako dražba dopadne. Ozajstnou skúškou krízy však bude až naša letná aukcia,“ myslí si Gažovičová.
Na slovenské umenie si nerobia chúťky len tuzemskí zberatelia, renomovaní umelci lákajú zberateľov tiež spoza hraníc. "Ozývajú sa nám aj zberatelia zo zahraničia, najväčší záujem majú o diela Júliusa Kollera,“ uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 01:13