StoryEditor

Komerčne úspešný bankrot

19.05.2009, 00:00
Čo bola v 80. rokoch hudobná pasia a spoločenská anarchia, je dnes pre Green Day výborný biznis.

Z novovznikajúcej kalifornskej punkrockovej skupiny sa po dvoch desaťročiach stala stabilná formácia ironicky brnkajúca na tie správne struny. Hoci partia okolo Billyho Joa Armstronga punkových prísad vo svojej hudbe vekom ubrala, politicky šteklivých tém si, naopak, dopraje priehrštím. Amerika už minulý rok poskytla skupine dostatočnú živnú pôdu na to, aby prišiel nový album. A tak finančnou krízou vyšťavená krajina dostáva od Green Day ďalší úder - novinku 21st Century Breakdown.

O kríze aj genocíde
Billy Joe Armstron a spol. nepatrí ku skupinám, ktoré sa držia trendov. Keď všetci tvoria krátke piesne, nemajú problém skomponovať deväťminútovú Jesus Of Suburbia. Keď každý o Bushovi mlčal, oni vydali album American Idiot. A dnes, keď sa "zasľúbená krajina“ topí, nebojí sa pridať želiezko do ohňa. Nehovorí však len o finančnej kríze, ale aj o zmene spoločnosti, o stratených hodnotách či genocíde.

Svoje "21. storočie“ rozdelili na tri časti - Heroes and Cons, Charlatans and Saints a Horseshoes and Handgrenades. Green Day na albume prechádzajú od svojich klasických punkrockových záležitostí, ako v pilotnej piesni Know Your Enemy, ale napríklad aj v 21 Guns, k pomalým a precíteným klavírnym úvodom. Pri piesňach ako Last Night On Earth sa punkový "klasik“ musí poriadne nahnevať - no do prepracovanej kompozície albumu sa aj táto pomalá skladba perfektne hodí. Výborným kúskom je pieseň Peacemaker, alternatívnejší punkový "odvar“ s mandolínkou. Za pozornosť z albumovej osemnástky stoja aj dve verzie piesne Viva La Gloria, skladba American Eulogy či Static Age.

Punková kompozícia
Na album 21st Century Breakdown sa oplatilo čakať. Ak Amerika "žrala“ album American Idiot, iný osud nečaká ani jeho pokračovateľa - vyše hodiny trvajúcu punkovú kompozíciu. A hoci odchovaných punkáčov mainstreamové smerovanie Green Day nepoteší, aj tento zvuk im mimoriadne svedčí. Trojica Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt a Tré Cool to vedia, a už teraz sedia na vrchole britského albumového rebríčka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 01:14