StoryEditor

Tiger Tom Jones sa vracia vo veľkom 

26.11.2008, 23:00
Hlas, pohyby a energia. To je Tom Jones. Pán spevák, ktorého obdivuje aj anglická kráľovná. Predal viac ako sto miliónov albumov a dodnes pravidelne nahráva.

Waleský tiger, ako ho prezývajú, sa nebojí spolupracovať s mladými talentmi, a práve to ho udržuje vo výbornej forme. Jeho najnovší album 24 Hours to iba potvrdzuje.
Nahrávanie prebiehalo pod dohľadom úspešného producentského dua Future Cut. Tí majú na konte úspechy Lily Allen, Estelle, ale aj spoluprácu s raperom Dizzee Rascalom. Omnoho väčší záujem však vyvolala Jonesova spolupráca s Bonom Voxom a Edgeom z U2, ktorí sa podieľali na nahrávaní skladby Sugar Daddy. Na novinke je dokonca vďaka nahrávke The Hitter nepriamo zastúpený aj Bruce Springsteen. Tom Jones si jednoducho dal opäť záležať.

Hudba bez klamstva
Titulná Im Alive refrénom presne vystihuje nestarnúceho speváka. Výborné aranžmány, prepracovaná rytmika a vokál, ktorý v popovej hudbe nemá konkurenciu. Divoký úvod upokojí druhá If He Should Ever Leave You. Jones sa nemusí báť toho, že by ho niekto označil za zlodeja nápadov.
Preceňovaná Amy Winehouse totiž v časoch jeho najväčšej slávy nebola ani na pláne a žáner, ktorý znova oživila, vytváral práve on. We Got Love je dôkazom toho, že Jones je pravým kráľom tohto štýlu a nepotrebuje k tomu drogovú závislosť ani škandály.
Zborové vokály boli vždy jeho silnou zbraňou a Feels Like a Music a Give A Little Love dokazujú, že ju stále dokáže bravúrne ovládať. Soulové balady zastupujú skladby The Road, Seasons a Seen That Face. Práve v nich vynikne majstrov hlas naplno. Napriek veku je stále svieži a plný jedinečného výrazu. Nejde do extrémov, a ani pod svoju úroveň. Je to jednoducho poctivý vokál bez klamstva.
Očakávaná Sugar Daddy od známejšej polovice U2 nesklamala. Cítiť v nej Bonov a Edgeov vplyv a ak by ju nahrali so svojou kapelou, bez problémov by zapadla.

Najosobnejší album
Springsteenovu The Hitter chcel Jones nahrať hneď ako ju po prvýkrát počul na bossovom albume Devils and Dust. Jeho voľba bola opäť zásahom do čierneho. S jeho vokálom dostala výborná skladba iný rozmer.
Celý album uzatvára rovnomenná 24 Hours s osobným textom a nádherne zaranžovaným orchestrom. Je to je stopercentný Tom Jones. Aj on sám povedal, že je to jeho najosobnejší album. Veď si takmer všetky skldby aj sám zložil a napísal. Veriť mu môžete každé slovo. Keď spieva o radosti zo života, aj o utrpení a neúprosnom plynutí času.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 15:33