StoryEditor

Hostel zabíja na ľudovú nôtu

12.06.2007, 00:00
Druhé pokračovanie amerického hororu Hostel sa odohráva opäť na Slovensku. Pre zmenu sem však prichádza trojica mladých Američaniek, ktoré sem prilákala vidina vynikajúcich kúpeľov.

Len čo prídu na miesto, kde je "fajn ubytovanie" - HOSTEL, tajuplný recepčný im ponúka program na večer. Domáci totiž oslavujú dožinky, typickú slovenskú formu zábavy. Jedna z Američaniek síce spustí komentár: "znie to teplošsky", ale keď zbadá urasteného Slováka, zmení názor. Približne takto vyzerá prvá polhodinka filmu, ktorá nenechá diváka vážneho... No a potom sa už začína honba na zahraničné turistky. Na dožinkách je zábava v plnom prúde, avšak mýtická postava mávajúca s kosou už predznačuje "čosi vo vzduchu".

Režisér Eli Roth sa zjavne v druhom pokračovaní poučil. Nemožno mu uprieť prepracovanejší scenár, filmové obrazy, reč. Dáva si záležať dokonca na slovenských názvoch. Používa ľudovú hudbu. Citát z ústrednej melódie znie: Můj synečku... nevezmeš sekeru... teprv zapomene, jeden na druhého. Na chvíľu získame dojem, že sa pokúša o symboliku. Nevynechá ani krvilačné príklady z našej histórie. Žena v tmavočervenom rúchu, v temnej, chladnej hale plnej sviečok rozmiestnených do tvaru kríža nápadne pripomína praktiky grófky Alžbety Bátoriovej. Pokus o umenie?

V Hosteli 2 zabíjajú boháči z celého sveta. Môžu si to dovoliť, lebo na to majú. A čo im chýba ku šťastiu? Iba pocit absolútnej moci. Jednou z obetí sa stáva aj trojica spomínaných Američaniek. A tak Američania zabíjajú Američanky. Aké dojemné. Nie je to náhoda? Režisér príbeh však korení aj vizuálne. Vzory niektorých predmetov na vraždenie má totiž zo stredovekej mučiarne v talianskom Toskánsku. Koniec filmu prináša v príbehu zvrat. Kto je lovený a kto je lovcom? Odpoveď nájdeme v absolútnom závere, ktorý robí z Hostelu 2 typický horor americkej produkcie. Jeho jadro však malo na viac...

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dve milosti prezidenta 02 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STV začala doručovať výpovede 03 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poslanec Danko opúšťa ANO
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 06:14