StoryEditor

SaLon nové filmy

08.01.2007, 23:00

Proposition
Krimi/dráma/western
Veľkolepý a odvážny film napísaný hudobnou ikonou Nickom Cavom. Obrazovo úžasný príbeh o oddanosti, zrade a odplate sa odohráva v austrálskom vnútrozemí na konci 19. storočia. Charlie Burns, renegát žijúci v krajine bez zákonov, je spoločne so svojimi bratmi hľadaný za vraždu. Keď je zatknutý, kapitán Stanley mu ponúkne dohodu -- aby zachránil svojho mladšieho brata pred šibenicou, musí nájsť a zabiť svojho staršieho psychopatického brata Arthura.
Austrália/VB, réžia: John Hillcoat. Premiéra v SR: 11. januára 2007

Samaritánka
Dráma
Dve stredoškoláčky zo Soulu túžia po ceste do Európy. Peniaze sa rozhodnú získať tak, že jedna z nich začína prostituovať a druhá jej zháňa zákazníkov. Nepokladajú to za nič neobvyklé. Nešťastnou náhodou však prvá z nich umiera. Druhá začína spávať za peniaze s mužmi s tým, že takto vykúpi svoju vinu. Do deja však vstupuje otec dievčaťa, policajný detektív. Ďalší z pozoruhodných filmov hviezdy súčasnej filmovej réžie Kim Ki-duka je opäť postavený na brilantnej práci s atmosférou do seba uzavretého príbehu.
Južná Kórea, réžia: Kim Ki-duk. Premiéra v SR: 11. januára 2007

Parfum: Príbeh vraha
Dráma/triler
Jean-Babtiste Grenouille má vlastnosť génia -- vie zachytiť, detailne opísať a charakterizovať všetky vône, ktoré sa okolo neho mihnú. Okamžite poznáva ich zloženie, mieru použitých komponentov a nosom ako jemným, citlivým radarom "vidí", kam a pokiaľ siaha ktorá vôňa a kde sa začína ďalšia. Načisto zbavený citu sa rozhodne vytvoriť démonickú vôňu, ktorej základnou esenciou bude vôňa mladých dievčat, nevinných a čistých.
Nem./Fran./Špan., réžia: Tom Tykwer. Premiéra v SR: 11. januára 2007

Flyboys -- Rytieri nebies
Dobrodružný
Monumentálny vojnový film zachytáva príbeh mladých amerických dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli bojovať za cudziu vlasť -- Francúzsko. Jeden bojoval pre vieru v Boha, druhý kvôli rodinnej cti, ďalší uniká pred zákonom. Spája ich však jediné -- viera v záchranu Paríža. Stanú sa najlepšími pilotmi Lafaettovej letky, za niekoľko mesiacov sa postarajú o zničenie muničných skladov Nemecka a na zem sa vracajú ako hrdinovia.
Fran./USA, réžia: Tony Bill. Premiéra v SR: 11. januára 2007

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 13:22