StoryEditor

Medzi riadkami Joachima Dvořáka

24.05.2006, 00:00

Je to presne päť rokov a päť mesiacov od toho dňa, keď som vo Frankfurte nad Mohanom v domácej knižnici Václava Hory (áno, to je ten muž, ktorý viedol v Nemecku exilové kníhkupectvo Dialog) našiel knihu, ktorá mala na chrbte napísané: Lenka Reinerová.
Pýtam sa ho: "Ako to, že má čiarku nad ´a´?"
"Pretože je z Prahy."
"A kde žije?"
"V Prahe."
"Stále?"
"Samozrejme."
Trochu udivený, že to meno počujem prvýkrát, som sa vrátil do Prahy. O týždeň som našiel v telefónnom zozname jej číslo (ona skutočne existuje!) a zavolal. Bol som prekvapený jej milým, ústretovým a naozaj energickým hlasom. O niekoľko mesiacov na to sme vydali v češtine jej najznámejšiu knihu Kavárna nad Prahou (Das Traumcafé einer Pragerin). Dnes je týchto českých kníh päť. Keďže počas druhej svetovej vojny prišla Lenka o celú svoju rodinu, hovorím bez zveličovania, že je to našich päť nových príbuzných.
Päť rokov môže byť v celom živote len malý zlomok. Alebo môžete počas nich prežiť a spoznať všetko. Ja som rád, že som tých päť rokov mohol stáť blízko tejto výnimočnej ženy. A chcem jej poďakovať nielen za to, čo mi povedala, ale aj prezradila. Jej oči vidia oveľa ďalej, ako si myslíme.
Včera som počul v rádiu pesničku od kapely U2 Don't give up. Originál pochádza od Petera Gabriela, ale ja som presvedčený, že on tie slová opísal od Reinerovej. "Don't give up, because you have friends," hovorí aj spisovateľka a rozprávačka príbehov, posledná nemecky píšuca autorka z Prahy, Lenka Reinerová, ktorá minulý týždeň oslávila svoje 90. narodeniny.
Autor je šéfredaktor kultúrnej revue Labyrint.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 15:33