StoryEditor

Medzi riadkami Olega Pastiera

02.01.2007, 23:00

Nie je čas na dlhé reči, treba hovoriť stručne, nerozvláčne a pokúsiť sa dostať najpriamejšou možnou cestou k podstate problému. Aj nový rok sa začal stručne; dalo by sa povedať -- jednou vetou. Úprimný vinš totiž ani neznesie záplavu slov -- stačí málo. Želáme si, prajeme, aby tých ďalších tristošesťdesiatpäť dní bolo aspoň pre nás a našich najbližších plných zdravia, šťastia a -- na to nesmieme zabúdať -- dostatočného finančného krytia, bez ktorého šťastie a zdravie akosi škrípe pod zubami.
Nie je čas na dlhé reči; aj v prvých novoročných dňoch sa svet rúti po vesmírnej diaľnici rýchlosťou tisíc mailov za sekundu. Spotreba esemesiek na jedného obyvateľa sa vyšplhala do rekordných výšok. Najstručnejšia stručnosť ovládla planétu. Všetko dôležité sa musí vtesnať do jednej niekoľkoslovnej vety. Aj to naše -- už trojdňové -- zdravie a šťastie.
Bez dlhých rečí, rýchlo a stručne odvisol Saddám, ale ani jeho smrť nezmenšila mieru bezradnosti bušistov v "oslobodenom" Iraku. Svätý otec opäť raz márne vyzýva -- jasne a stručne -- celý svet na mier a pokoj. Severokórejčania toho nikdy veľa nepovedali, ale ich novoročný atómový vinš hovorí za všetko. Démonom strachu pramálo záleží na našom šťastí a zdraví. Ich novoročné očakávania sa nijako nelíšia od tých minuloročných.
Nielen dobre a úprimne myslené želania, ale aj negatívne a demoralizujúce hrozby, si potrpia na stručnosť. Ale nenechajme sa nimi znechutiť a odradiť. Máme ešte viac ako tristošesťdesiat dní na to, aby sme naplnili túžby, predsavzatia a očakávania. Buďme preto šťastní a zdraví, ale nezabúdajme, že šťastie, pokoj, bezstarostná nasýtenosť a zdravie tých druhých sú rovnako dôležité ako tie naše.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. október 2024 22:23