Až 31 percentá Slovákov si dopraje sladené nápoje niekoľkokrát do týždňa, 11 percent z nich dokonca každý deň. Niekoľkokrát do mesiaca si ich dá štvrtina z nás. Holdujú im pritom viac muži ako ženy. Tu to s nezdravými návykmi nekončí – viackrát za týždeň sladké potraviny konzumuje až 50 percent ľudí.
Domáca strava na vzostupe
Najmenej Slováci priznávajú obľubu fastfoodov – pravidelne si ich dá minimum opýtaných a každý štvrtý Slovák si fastfood dopraje párkrát do mesiaca. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí.
„Až 14 percent mužov denne pije sladené nápoje, žien je o polovicu menej. Zaujímavé je, že sladené nápoje vôbec nepije až 15 percent Slovákov. Prieskum ukázal aj to, že Slováci stále obľubujú domácu stravu, každý deň si ju dopraje až 61 percent našincov a niekoľkokrát do týždňa ďalších 33 percent, čo je výborná správa,“ priblížila výsledky prieskumu Andrea Babicová, brand manažérka PILULKA.
V častom pití sladených nápojov a jedení sladkého však nie sú Slováci výnimkou. Tento trend je citeľný aj v iných krajinách. „Z evolučného hľadiska sú pre náš mozog sladené nápoje neodolateľné, ale pre telo nie sú prirodzené. Ide o koncentrovaný cukor v tekutom stave. Po vypití takéhoto nápoja je vzostup hladiny cukru v tele veľmi rýchly,“ vysvetľuje Michal Páleník, výživový poradca z Planeat.sk a spoluzakladateľ Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
Tým, že sú nápoje v tekutej forme, veľmi rýchlo vytrávia, ale vzhľadom na koncentráciu cukru človeka nehydratujú a nezasýtia tak ako voda. „Zjednodušene, príjemný pocit po vypití sladeného nápoja je veľký, avšak rýchlo vyprchá a telo si rýchlo žiada ďalší,“ dodal Michal Páleník.
Zároveň doplnil, že aj na sladkom sa môže vytvoriť závislosť. „Mozog v prípade závislosti reaguje na príjem cukru vyplavením tých istých látok a aktiváciou rovnakých centier odmeny ako na príjem drogy,“ opísal.
Sme aj poctiví
Výživoví poradcovia radia, že pravidelnosť a pestrosť jedla sú základnými faktormi pre zdravé telo. Denne by sme mali prijímať dostatok tekutín, najmä čistej vody, obmedziť údeniny, sladké a slané pochutiny, zbytočne veľa nesoliť. Odporúčajú tiež uprednostniť skôr rastlinné oleje, zaradiť do stravy strukoviny, preferovať chudšie mäso a aspoň dvakrát do týždňa mať na tanieri aj ryby a tiež denne prijímať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia.
„Čím viac zdrojov na doplnenie živín máme k dispozícii, tým si ich vieme viac zabezpečiť,“ opísala Jana Rybárová, výživová poradkyňa z projektu Nedietuj.sk. Práve v oblasti konzumácie zeleniny a ovocia sa javíme ako poctiví národ. Prieskum ukázal, že každý tretí (36 percent) Slovák ovocie jedáva denne, 43 percent opýtaných tak robí niekoľkokrát za týždeň.
Zeleninu má denne na tanieri 41 percent obyvateľov Slovenska, niekoľkokrát do týždňa si ju dopraje 45 percent ľudí a vôbec nekonzumuje zeleninu len jedno percento opýtaných. „Rovnako štedrí sme k sebe avšak aj čo sa týka mäsa. Každý piaty Slovák (20 percent) ho jedáva každý deň, niekoľkokrát do týždňa až 58 percent opýtaných, úplne sa mu vyhýbajú tri percentá ľudí,“ spresňuje dáta Andrea Babicová, brand manažérka Pilulka.
Viac rýb
Dodáva, že mnoho Slovákov priznáva aj obľubu v konzumácii rýb, čo je podľa nej výborný signál. Najviac (46 percent) opýtaných ju máva na tanieri niekoľkokrát do mesiaca, párkrát za rok si ju dopraje 23 percent opýtaných. Viackrát do týždňa si ju dopraje približne každý desiaty našinec.
Zdravá strava je pritom tou najlepšou prevenciou pred rôznymi civilizačnými ochoreniami. „Nie všetky ochorenia s ňou súvisia a nie pri všetkých ochoreniach je strava súčasťou liečby, avšak civilizačné ochorenia často súvisia aj s našim stravovaním a celkovo životným štýlom,“ opísala Jana Rybárová.
Práve pravidelnou stravou sa ľudia vedia ľahšie vyhnúť prejedaniu. „Ak počas dňa nejeme, tak sa večer môžeme uchýliť k prejedaniu a skôr siahneme po jedle z fastfoodov, alebo po vysoko spracovaných potravinách, ako sú napríklad sladkosti, slané pochutiny a podobne,“ vysvetlila.