StoryEditor

Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom

06.03.2024, 07:30
  • Predstavte si prímorskú reštauráciu: zapadajúce slnko, najčerstvejšie ryby a morské plody, pokojná atmosféra je pretkaná vzrušenou vravou ľudí, ktorí sa prišli stretnúť s priateľmi, ochutnať niektoré dobroty prvýkrát či na prvé rande.
  • Ak si myslíte, že vás pozývame na ďalekú cestu do dovolenkovej destinácie, mýlite sa.
  • Stačí prekročiť prah dverí na Mýtnej ulici v Bratislave a otvorí sa pred vami celkom iný svet. Vitajte v reštaurácii Chernomorka.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Kávičkári.sk.

Názov reštaurácie Chernomorka odkazuje na Čierne more, odkiaľ pochádzajú ryby a morské plody v menu. Začať môžete napríklad ustricami, na výber je zo štyroch druhov a viacerých akostí. Tí (menej) odvážni si ich môžu dochutiť citrónovou či malinovou omáčkou. A ochotný personál („ustričník”) vás rád naučí, ako sa ustrice otvárajú. Vraj tu už našli aj perlu. 

Ustrice, hrebenatky, morský čert, krab aj homár

Menu je zostavené z výnimočných rýb a receptov, ktoré u nás len tak nenájdete. Koncept reštaurácie je práve zameraný na dostupnejšie ryby a morské plody pre všetkých. Ochutnať tak môžete ryby ako napríklad: sultánka karmínová, kranas, morský vlk, sebastes červený či pražma.

Z morských plodov si určite nenechajte (z taniera) ujsť kalamáre, baby chobotnicu, homára, kraba alebo hrebenatky. Zvoliť si môžete aj spôsob prípravy, vyprážané či grilované, prípadne s omáčkou – cesnakovou, smotanovou, paradajkovou.

Medzi hlavnými jedlami nájdete aj „tradičnejšie” rizoto s morskými plodmi, tagliatelle s lososom, prípadne burger s tigrími krevetami. Taktiež všetky šaláty a predjedlá v sebe nesú závan morskej exotiky. O čiernomorskej rybacej juške a červenom boršči s rybou nehovoriac.

Tradičnú jušku si dokonca môžete v pracovné dni počas obeda dať zadarmo. Reštaurácia tiež ponúka možnosť všetky čerstvé ryby a morské plody kúpiť na váhu v surovom stave a môžete si ich pripraviť u seba doma. Pripomína to rybí trh v prímorskom mestečku, ale nájdete ho v centre Bratislavy.

Viac ako 50 pobočiek 

Koncept reštaurácie Chernomorka je franšízou pôvodom z Ukrajiny. Majiteľkou tohto nápadu je Oľga Kopylová, ktorá začínala v gastronómii na Kryme. Neskôr sa presťahovala do Kyjeva, kde pracovala ako čašníčka. V roku 2013 rozbehla spolu s manželom Volodymyrom vlastný biznis Chernomorka a dodnes sa koncept rozšíril na vyše 50 pobočiek v rôznych krajinách od Ukrajiny, Moldavska, Poľska až na Slovensko.

V pláne sú pobočky v Nemecku a Veľkej Británii. Jedným z hesiel Chernomorky je: „Rybu len vyprážame.” Slovo vyprážať (smazhyty) sa však v ukrajinčine, na rozdiel od slovenčiny, používa pre viaceré tepelné úpravy. Chernomorka má pripravené aj špeciálne ponuky podľa dodávky rýb, teraz napríklad prebieha „ustricový február”.

Ustrice je dôležité jesť čerstvé, cestujú k nám niekoľko hodín a hneď ako dorazia, putujú opäť do vody. V menu nájdete niekoľko druhov s rôznymi názvami, pri ktorých je označenie “№” s číslom, ktoré naznačuje veľkosť ustríc. Čím väčšia ustrica, tým staršia, pričom tá môže ukrývať aj perlu.

Otvorenú ustricu treba zjesť do 20 minút, potom jej kvalita klesá a neodporúča sa jesť. Každý deň sa koná „ustricová päťminútovka” – všetky ustrice, ktoré si počas nej sami otvoríte, môžete zjesť. Dobrú chuť.

01 - Modified: 2024-01-05 10:43:24 - Feat.: 0 - Title: Čarokvet v Bernolákove: Za zrodom spojenia kvetinárstva a kaviarne stoja nervózni muži 02 - Modified: 2023-12-26 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martin Valovič zo Šimák Zámok Pezinok: Od pomocného kuchára k šéfkuchárovi svetových hviezd
01 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 02 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 03 - Modified: 2024-09-30 12:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa výnimočné podujatie pre všetkých gurmánov a nadšencov gastronómie. Na Slovensko zavíta MEGA hviezda 04 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 05 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 04:50