Volám sa Rudo a už nejaký ten piatok fotím a v poslednom čase aj píšem pre kávičkárov. Celý život pracujem a pohybujem sa v gastre. Dovolím si tvrdiť, že dokážem rozlíšiť, čo je dobré a čo tak len vyzerá. Jedlo je mojou vášňou a aj moje dovolenky smerujú viac za michelinskými reštauráciami a spoznávaním krajín cez jedlo než za za morom a oddychom.
Mám takmer 30, žijem v Bystrici, a tak sa aj moje obľúbené podniky nachádzajú na strednom Slovensku. V chutiach inklinujem viac k ázijsej a intenzívnejším chutiam. Milujem ryby a deň si neviem predstaviť bez kvalitnej kávy a dobrého obeda. Milujem fine dining a zároveň som fanúšik streetfoodov.
Zakladám si na kvalitných a čerstvých surovinách a prevádzkach, ktoré ponúkajú niečo „navyše“ vo svojom prístupe k podnikaniu, produktom a hosťom. Toto je môj výber obľúbených podnikov a verím, že vás osloví a niečo z toho pri svojich návštevách aj vyskúšate.
KÚT 12
Prečo Kút 12? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Kvalita, skúsenosti, dizajn, meno, zážitok. A je to rohová budova námestia v Banskej Bystrici s popisným číslom 12. Za celým projektom stojí známy kuchár a legenda bystrickej gastronomickej scény Peter Kulhány.
Peter má v meste niekoľko prevádzok, no a v roku 2017 sa rozhodol kúpiť krásnu historickú budovu v centre a prerobiť ju podľa svojich predstáv. Rekonštrukciu zvládol výborne a vzhľad celého priestoru berie dych. Veľa dreva, zelene, vysoké klenuté stropy, kvalitný dizajnový nábytok, príbory, taniere. Jednoducho, všetko na tej najvyššej úrovni.
V samotnej budove na rohu námestia sa nachádzajú dve reštaurácie – Kút 12 a Kulhány Restaurant. Kút 12 je prevádzka orientovaná na talianske špeciality, skvelú pizzu a pastu, prosecco či šunky a syry. Okrem toho má aj špičkový bar a kaviareň s výberom drinkov a zákuskov.