Marocké trhy sú posiate farebnosťou korenín.© Alan Hyža
StoryEditor

Tam, kde jedlo stmeľuje rodinu. Takto sa varí v arabskom svete

09.12.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Povedz mi, čo a ako ješ, a ja pochopím, kto si.

Výber potravín, príprava jedla, ale aj pravidlá vrátane odporúčaní i obmedzení odrážajú mentalitu národa a jeho kultúru.

Novú knihu o arabskej kultúre, varení a tradíciách Arábia chutí pripravila iracká Slovenka, ktorá ako diplomatka pôsobila v Egypte, Kuvajte a Iraku Emíre Khidayer spolu s renomovaným fotografom Alanom Hyžom.

Sýto farebné obrázky a fascinujúce príbehy vás prenesú do reality štyroch arabských regiónov so všetkými jej farbami, chuťami, vôňami i pachmi.

Emíre Khidayer &

​Khidayer Dubaji viedla firmu v oblasti informačných technológií. V Chartúme pracovala ako politická poradkyňa pre hlavného predstaviteľa OSN pre Sudán.

Autorka znova približuje Arabov a ich svet, pričom tentoraz si na mušku berie ich každodenný život, kde v popredí stojí kulinárstvo. Cez ľudí a príbehy, zvyky a recepty otvára dvere do kuchýň štyroch arabských regiónov.

​"Nech vás táto kniha prevedie zákutiami arabského sveta, kde ľudia s láskou, ochotou alebo niekedy aj s povinnosťou pripravujú jedlo pre seba, pre svoje deti, ale i akéhokoľvek návštevníka z iného sveta. Kde sa miestni ľudia veľkoryso podelia aj o to málo, čo majú, a kde tiež platí, že láska ide cez žalúdok. Spoločné sedenia za stolom stmeľujú rodinu. A v arabskom svete nič dôležitejšie než rodina nie je," píše v úvode Khidayer.

"Hoci kulinárska línia je v tejto knihe primárna, nabalená je skúsenosťami a poznaním širokého spektra arabskej kultúry. Charakter knihy by najvhodnejšie zapasoval do označenia „spoločenské etnokulinárstvo“. V praktickej podobe pre čitateľov, ktorí pátrajú po konkrétnych receptoch, mám dobrú správu. Aj v tejto knihe ich nájdu, dokonca si z nich určite vyberú aj gurmáni. Recepty sú často vsadené do širšieho rámca konkrétneho príbehu v konkrétnej krajine," spomína v úvode knihy Arábia chutí odborníčka na Blízky východ.

01 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme 02 - Modified: 2024-09-30 11:44:45 - Feat.: - Title: Hokkaido tekvica je v jeseni nenahraditeľná: Zelenina, z ktorej vykúzlite sladké aj slané dobroty 03 - Modified: 2024-09-27 07:05:24 - Feat.: - Title: Zázračné účinky sliviek vás prekvapia: Pravidelná konzumácia robí s telom divy 04 - Modified: 2024-08-17 07:30:00 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné súdiť sa 05 - Modified: 2024-08-12 08:57:27 - Feat.: - Title: Recept na dokonalý domáci kečup, ktorý chutí ako od babičky a nesklame!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. november 2024 23:01