Využíva sa v podobe červeného mletého prášku na korenenie, farbenie a ochucovanie jedál, ako čerstvá či konzervovaná. Výskum ukazuje, že má obzvlášť vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu chrániť telo pred škodlivými účinkami oxidácie. V jednej šálke (149 gramov) nakrájanej červenej papriky sa nachádza len 46 kalórií.Pixabay
StoryEditor

Chráni pred rakovinou a má viac vitamínu C ako citrón. Poznáte všetky benefity našej bežnej potraviny?

06.09.2021, 15:23
Autor:
TASRTASR
"Kapsaicín v nej zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok," hovorí Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú významnou zásobárňou vitamínov. Vitamínu C je v nej viac ako v citrónoch. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Na srdce aj na mladosť

Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, fosfor, železo a horčík. Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej.

"Už tri papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," spresnil RÚVZ.

Dodal, že v zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti. Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach.

Červená alebo zelená?

"Kapsaicín zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok," priblížil RÚVZ.

Žlté papriky sú zas vhodné pre oči a tie oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. "Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené a, navyše, aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice," doplnil RÚVZ.

01 - Modified: 2021-08-18 14:24:19 - Feat.: 0 - Title: Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu 02 - Modified: 2021-08-10 15:14:15 - Feat.: 0 - Title: Čistí črevá, reguluje krvný tlak a pomáha tráveniu a teraz je jej čas. Poznáte túto vzácnu surovinu?
01 - Modified: 2024-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kontrolka nášho tela. Kedy bolesť naznačuje vážny problém 02 - Modified: 2024-10-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Mykológ: Prečo nemožno hubu označiť za liek, ktorá je afrodiziakom a ktoré majú najviac liečivých látok? 03 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 04 - Modified: 2024-10-04 16:00:00 - Feat.: - Title: Nevarte ich ani nepečte: Tieto potraviny by sa mali konzumovať v surovom stave 05 - Modified: 2024-10-04 14:32:16 - Feat.: - Title: Mŕtvicu dostáva čoraz viac mladších ľudí. Štúdia odhaľuje, prečo mozgové príhody celosvetovo narastajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 02:21