Veľké prázdniny sa definitívne skončili, no to neznamená, že by sme sa spolu s nimi museli rozlúčiť aj s najtradičnejšími letnými pochúťkami.
Charakteristickým prázdninovým delikatesám kraľuje zmrzlina. Škótskym vedcom realizujúcim sa na pôde Univerzity v Glasgowe sa podarilo pozdvihnúť zmrzlinu na novú úroveň. Objavili totiž ingredienciu, ktorá zabraňuje jej topeniu.
Zmrzlinoví výskumníci zistili, že existuje bielkovina, ktorá po pridaní do smotanovej pochúťky nedovolí, aby sa začala roztápať hneď po vytiahnutí z mraziaceho boxu. Proteín síce nedokáže ochrániť zmrzlinu pred roztopením sa na veky vekov, no s jeho pomocou jej to bude trvať oveľa dlhšie než doteraz.
Bielkovina, ktorá stojí za zmrzlinovou revolúciou, pritom nie je nijaká futuristická, umelo vytvorená látka. Prirodzene ju možno nájsť v mnohých potravinách s vláčnou konzistenciou. Proteín totiž dokáže jedinečným spôsobom spájať tuk, vodu a vzduch a držať ich harmonicky pokope.
Najbližšie škótske vedecké pokusy sa preto budú sústrediť na extrahovanie bielkoviny z prirodzených zdrojov a jej implementovanie do mrazených krémov. S jediným cieľom - aby sa výsledný efekt čo najväčšmi približoval k novej zmrzlinovej dokonalosti.