Vedci prišli na to, že aj strava, ktorá obsahuje tuky, no tie zdravé, zvyšuje šance na dlhší život. Ak sa ich bojíte, je čas, aby ste sa nad to preniesli. Nehovoríme totiž o nezdravých tukoch, ale ich náprotivkoch, ktoré sú vhodné a aj 30 rokov trvajúca štúdia dokazuje, že nezdravé nasýtené tuky treba nahradiť poly a mononenasýtenými zdravými tukmi, píše portál Healthista.com.
Ľudia, ktorí jedia viac nenasýtené tuky, majú nábeh na dlhší život a stravujú sa pestro. Zdravé tuky nájdete v ovocí, rybách aj v rastlinných olejoch a konzumenti majú menšie riziko úmrtia, tvrdia vedci z Harvardu, ktorí skúmali 120-tisíc ľudí. „Naša štúdia zistila, že vyšší príjem nasýtených tukov z potravín ako maslo, bravčová masť či červené mäso, a najmä trans mastné tuky, boli spojené s väčšou úmrtnosťou v porovnaní s rovnakým počtom kalórií z uhľohydrátov.
V porovnaní so sacharidmi sa zvyšovanie príjmu nasýtených tukov o 5 percent spájalo s 8-percentným nárastom úmrtnosti,“ vysvetlil Dong Wang, jeden z popredných autorov a výskumný pracovník na Ústave výživy na Harvarde.
Okrem toho Wang uvádza, že štúdia zistila, že vysoký príjem nenasýtených tukov, a to ako polynenasýtených tukov tak aj mononenasýtených mastných kyselín z potravín, predovšetkým na rastlinnej báze, bolo spojených s nižšou úmrtnosťou. Dôležité je preto vedieť, ktoré tuky sú zdravé a ktoré možno jesť bez strachu. 9 z tých, ktoré pomáhajú predlžovať život, nájdete aj v galérii.