Veľa našich obľúbených jedál je veľmi mastných, čo sa nám prejavuje na váhe aj na hladine cholesterolu. Ľudia sa ale ťažko vzdávajú toho, čo milujú. V Thajsku preto vymysleli tanier, ktorý znižuje množstvo oleja a tým aj kalorickú hodnotu obľúbených mastných jedál, píše idnes.cz.
Thajské jedlá sa často pripravujú na panvici wok a tuk z nich preto občas doslova kvapká. Thajčania sa vďaka svojej záľube v mastnom jedle dokonca umiestnili na nelichotivom druhom mieste v rebríčku obezity pre juhovýchodnú Áziu. Málokto sa ale chce vzdať svojho obľúbeného pokrmu. A suché rezance a zelenina veru ľuďom príliš nechutia.
Thajská reklamná agentúra BBDO Bangkok v spolupráci s vládnym programom pre zdravie obyvateľov preto prišla s pomerne zaujímavým nápadom - zbaviť jedlo prebytočného tuku rovno na tanieri. Takzvaný Absorb Plate (Absorbujúci tanier) je vybavený piatimi stovkami malých pórov, do ktorých stečie prebytočný tuk a stravník sa vďaka tomu vyhne jeho konzumácii.
Každý tanier dokáže absorbovať asi 7 ml oleja (viac ako čajovú lyžičku), čím zníži energetickú hodnotu jedla priemerne o 30 kalórií. Póry sú rozložené v dekoratívnom vzore a tanier sa môže ľahko umyť, čím sa absorbovaného oleja zbaví. Reklamná agentúra BBDO Bangkok potvrdila, že tisíce pórovitých tanierov už boli vyrobené a distribuované do thajských reštaurácií, kde sa hneď môže začať s ich testovaním.